Privatizare. Vânzare de active. Obligaţia de încheiere a contractului de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare, prin transformarea contractului de asociere în participaţiune. Acordul de voinţă al părţilor

Sentinţă civilă 3692 COM din 17.12.2001


Privatizare. Vânzare de active. Obligaţia de încheiere a contractului de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare, prin transformarea contractului de asociere în participaţiune. Acordul de voinţă al părţilor.

Dacă prin hotărâre a adunării generale a acţionarilor, societatea pârâtă şi-a exprimat acordul definitiv pentru încheierea contractului de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare, fiind stabilite totodată un preţ rezultat din evaluarea activului şi modalitatea de achitare în tranşe a valorii menţionate, există ipoteza de aplicare a prevederilor art. 27 din O.U.G. nr. 88/1997.

Odată întrunit acordul părţilor pentru transformarea vechiului raport obligaţional în contract de leasing imbiliar cu clauză irevocabilă de vânzare, locatorul pârât nu-şi mai poate retrage în mod nejustificat acceptul, fiind obligată să perfecteze noul raport juridic.

La 29.03.2001 a fost înregistrată pe rolul acestei instanţe acţiunea reclamantei S.C. ST S.R.L., privind obligarea pârâtei S.C. CS S.A. la încheierea contractului de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare pentru activul - Vila ,,Recolta’’ pe care societatea reclamantă îl deţine în baza unui contract de asociere în participaţiune nr. 233/ 17.03.1995.

S-a susţinut că imobilul a beneficiat de toate investiţiile convenite prin clauzele contractului menţionat, a căror valoare reprezintă, potrivit raportului de evaluare, peste 15 % din valoarea activului.

Prin hotărârea A.G.A. din 20.12.2000, societatea pârâtă a acceptat încheierea contractului de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare, fiind stabilit un preţ minim de 354.200.000 lei, pe baza raportului de evaluare a activului. La rândul său, F.P.S. a comunicat, prin reprezentantul său, acordul privind încheierea noului contract.

Reclamanta a susţinut că deşi sunt întrunite cerinţele art. 27 din O.U.G. nr. 88/ 1997 modif. prin Titlul I al Legii nr. 99/1999, pârâta refuză constant să încheie contractul de leasing.

Acţiunea este fondată.

Prin hotărârea adunării generale a acţionarilor din 20.12.2000, societatea pârâtă şi-a exprimat acordul definitiv pentru încheierea contractului de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare, cu stabilirea unui preţ impus de evaluarea activului şi a modalităţii de achitare în tranşe a valorii menţionate.

În speţă există ipoteza de aplicare a prevederilor art. 27 din O.U.G. nr. 88/1997 modif., întrucât activul face obiectul unui contract de asociere, societatea pârâtă are capital majoritar de stat, există acordul instituţiei publice implicate şi, totodată, s-a dovedit efectuarea lucrărilor de investiţii, la o valoare care permite asigurarea novaţiei.

Procedura de vânzare a activelor societăţilor comerciale cărora le sunt aplicabile aceste dispoziţii legale este opţională, dar nu şi în măsura în care cererea utilizatorului activului în cauză a fost aprobată prin hotărâre a organului deliberativ al societăţii cu capital majoritar de stat. O asemenea hotărâre, care nu a fost atacată în condiţiile art. 131 din Legea nr. 31/ 1990 republicată, devine obligatorie pentru organele executive ale societăţii şi nu mai poate fi retractată ori modificată nejustificat.

În speţă, societatea pârâtă şi-a exprimat, în modalitatea amintită, acordul pentru încheierea noului raport juridic, astfel că acţiunea reclamantei este întemeiată.

(sentinţa civilă nr. 3692 COM/ 17.12.2001. Prin decizia civilă nr.454/2002 a Curţii de Apel Constanţa-secţia comercială a fost admis recursul, hotărârea de fond fiind modificată în parte, ca urmare a renunţării recurentei la capătul de cerere privind oblligarea pârâtei la daune cominatorii.)