Aplicabilitatea art.14 si 15 din Legea 128/1997 conform carora perioada de detasare de care poate beneficia un cadru didactic titular este de 6 ani. Aplicabilitate art. 5 din Leg. 29/1990 care prevede termenul de 1 an de zile de formulare acti...

Sentinţă civilă 19 din 08.02.2005


Aplicabilitatea art.l4 şi l5 conform căreia perioada  de detasare  de care poate beneficia un cadru didactic  titular  este de 6 ani.

Aplicabilitate art. 5 din Leg. 29/9o care prevede termenul de l an  de zile de formulare  acţiune în contencios.

Sentina nr. l9 /8.o2.2oo5 rămasă definitivă  prin  decizia 638/22.o6-2oo5  a Curţii de Apel Craiova  secţia Contencios Administrativ  prin respingerea recursului ca nefondat.

Prin acţiunea înregistrată  în dosar nr. 774/2oo3 reclamanta PA a chemat in judecată  Inspectoratul Judeţean  Olt pentru  a se emite  decizie de titularizare pe postul de învăţătoare la Scoala  Redişoara jud Olt.

Prin sentinţa  nr. 487/l2.l2.2oo3  cererea reclamantei a fost respinsă  ca tardiv formulată reţinându-se  că faţă de luna iulie 2oo2  dată la care  a luat cunoştiinţă că postul  său era ocupat de o altă persoană  titularizată , termenul de 3o zile  este împlinit  , acţiunea fiind  înregistrată  la instanţă  la l6.o9.2oo3.

Prin decizia  947/9.ll.2oo4  Curtea de Apel  Craiova sectia  Contencios  Administrativ  a admis  recursul  reclamantei şi a casat  cu trimitere  spre  rejudecare reţinând că acţiunea  a fost  introdusă  în termenul  legal  de l an prevăzut  de legea 29/9o care curge de la data  comunicării răspunsului  pârâtei respectiv  de la ll.o8.2oo3 potrivit adresei nr. 6579.

S-a considerat  că nici la termenul  de 3o zile  prevăzut  de acelaşi act normativ  nu este depăşit în condiţiile  în care  pârâta nu a făcut dovada datei certe a comunicării  hotărârii de scoatere  la concurs  a postului deţinut  de reclamantă pe care  aceasta era titularizată.

Tribunalul Olt prin sentinţa  l9/8.o2.2oo5 a admis acţiunea  reclamantei şi a obligat  pârâta  să emită  decizie de  titularizare pe postul de învăţător la Scoala Redişoara.

Faţă de actele  dosarului  Tribunalul a  reţinut că prin dispoziţia  74/93 reclamanta a  fost repartizată ca învăţătoare la Scoala  Redişoara  până în anul l999 beneficiind de detaşare perioada  în care este cuprinsă şi perioada l.o9.l994- 3l.o8.l995 când s-a aflat in concediu  pentru creşterea şi îngrijirea copilului  când contractul  său de muncă este suspendat.

Pentru această perioadă nu se poate susţine  că au fost încălcate dispoz.art l4 şi l5  din legea l28/97 în sensul că s-ar fi depăşit  perioada  de detaşare de 6 ani prevăzută de lege  şi că în mod  corect  s-a procedat la scoaterea  la concurs  a postului deţinut de reclamantă şi titularizarea  altei persoane  pe postul  acesteia.

După anul l999  reclamanta a mai beneficiat de o detaşare pentru anul 2ooo-2ool aşa cum rezultă din adeverinţa eliberată de  Scoala Generală dar de îndată ce nu mai era titulară pe postul său din anul l999 aceasta nu mai putea fi detaşată,  astfel că această perioadă nu mai putea fi luată în calcul.

De asemenea prin acceptarea postului de suplinitor pentru anul 2ool- 2oo2,  nu se poate susţine că s-ar fi renunţat la postul de cadru didactic titular întrucât  la această dată acest post nu mai exista.

Deci  s-a procedat  nelegal prin scoaterea la concurs a postului deţinut de reclamantă pe care era titularizată potrivit dispoziţiei de repartiţie nr. 74/93 deoarece in anul l999  nu  erau împliniţi cei  6 ani la care reclamanta avea dreptul de a fi detaşată.