Fond funciar

Sentinţă civilă 1503 din 15.02.2011


Fond funciar

Data publicare portal: 28.05.2012

Prin actiunea civilă înregistrată la data de 03.08.2010 sub nr.8165/311/2010 pe rolul Judecătoriei Slatina  reclamantul C.P. în calitate de Primar al comunei V., judetul Olt  a chemat în judecată pe pârâţii Comisia Locală a comunei V.,  Comisia Judeteană Olt ambele pentru stabilirea dreptului de proprietate, şi pe  T.D., solicitând instantei ca prin hotărârea ce  se va pronunţa  să se constate nulitatea absolută şi partială a titlului de proprietate nr. 52096/44 emis la data de 24.09.1995 de Comisia Judeteană Olt.

În motivarea în fapt a cererii reclamantul  a  arătat că  în mod eronat s-a eliberat titlul de proprietate pe numele autorului B.I., acesta trebuia eliberat pe numele autoarei B. I. ( lica ) aşa cum de astfel au fost eliberate şi actele premergătoare, respectiv adeverinţa de proprietate nr 5639/18.09.1991.

S-a mai arătat  că a fost dezbătută şi succesiunea de pe urma autoarei B.I., conform certificatului de  moştenitor nr. 325/09.11.1998 în care este inclusă şi această suprafaţă de teren.

Cererea nu a fost întemeiată în drept.

In dovedirea cererii, instanta a administrat, la solicitarea reclamantului,  titlu de proprietate  nr 52096/4424.09.1995, adeverinta .

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

La data de 24.09.1995  s-a eliberat de catre Comisia Judeteana Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor titlul de proprietate nr. 52096/44/24.09.1995 pe numele B.I II, prin reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 2 ha si 3938 mp pe raza  satului D., comuna V..

Din înscrisurile existente la dosar , respectiv din actele de stare civila depuse la dosar de catre reclamnat, respectiv din copia certificatului de deces al autorului B. I. , depus la dosar la fila nr. 32 din dosar se constată ca aceasta a decedat la data de 27.02.1976.

La solicitarea instanţei prin adresa nr. 4436/05.10.2010 Comisia Loacala pentru aplicarea legilor fondului  funciar V. a înaintat la dosar copie de pe cererea de reconstituire a dreptului de proprietate nr. 2323/15.03.1991 formulata de numitul B. I. II, copie de pe adeverinta de poprietate, de pe anexa de validare şi de pe fişa premergătoarea eliberarii titlului de proprietate.

Din înscrisurile depuse la dosarul cauzei s-a constat faptul ca cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, copia registrului în care au fost înregistrate cererile de reconstituire a dreptului de proprietate a fost formulata de catre numitul B. I.  persoana care a decedat la data de 27.02.1976, astfel cererea de reconstituire a dreptului de proprietate a fost formulata de o persoana făra capaciatate procesuala de folosinta. Capacitatea procesuală reprezintă reflectarea pe plan procesual a capacităţii civile definită ca fiind acea parte a capacitaţii juridice a persoanei care constă în aptitudinea de  a avea şi de a-şi exercita  drepturile civile şi de a avea şi de a-şi asuma obligaţii civile, prin încheierea  de acte juridice.

Pornind de la art. 5 din Decretul lege nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice şi juridice potrivit căruia capacitatea de folosinţă este capacitatea de a avea drepturi şi obligatii, capacitatea procesuală de folosinţă apare ca fiind aptitudinea unei personae de a avea drepturi şi de a-şi asuma obligatii pe plan procesual.

De asemenea, art. 7 alin. 1 din Decretul  nr. 31/1954 prevede că “persoanele fizice dobândesc capacitatea de folosinţă la momentul naşterii şi o pierd odată cu moartea”.

Mai mult decat atat la solicitarea instanţei de a preciza cine a formulat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate şi cine a semanat-o, precum şi sa înainteze declaraţiile date cu ocazia formularii cererii de reconstituire a dreptului de proprietate aşa cum prevad dispoziţiile art. 10 alin. 2 din legea 18/1991 coroborat cu art. 11 alin. 4 din HG 890/2005 a învederat instanţei ca la cererea nr. 2323/15.03.1991 nu au fost găsite anexate declaraţii şi nu au fost formulate alte cereri de descendenţii autorului B. I., neavând cunostiinţa cine a formulat şi cine a semant cererea de reconstituire mai sus menţioanta.

Potrivit art.8 alin 2 din Legea nr.18/1991, de prevederile acesteia beneficiază membrii cooperatori care au adus pământ în cooperativa agricolă de producţie … precum şi, în condiţiile legii civile, moştenitorii acestora, iar, conform art 13 din HG nr.890/2005 stabilirea dreptului de proprietate pentru foştii cooperatori decedaţi la momentul intrării în vigoare a legii se face pe numele moştenitorilor.

Sancţiunea care intervine în cazul în care cererea este formulata de o persoana lipsita de capaciate de folosinta este nulitatea absoluta  a titlului de proprietate nr. 52096/44/24.09.1995  , el fiind eliberat la solicitarea şi pe numele unei persoane fara capacitate procesuala de folosinta dispoziţiile art. 8 din legea nr. 18/1991 fiind foarte clare, în sensul ca în situatia în care pesoana este decedata  la momentul intrării în vigoare a legii, titlul de proprietate se va elibera pe numele moştenitorilor în situaţia în care acestia au formualt cerere de reconstituire a dreptului de prooprietate.

Astfel pentru a beneficia de reconstituirea dreptului de proprietate în condiţiile legii nr. 18/1991 este necesara formularea unei cereri, excluzându-se de legiutor dobândirea acestei calitati din oficiu. Astfel din înscrisurile depuse la dosarul cauzei a rezulat faptul ca numita Buncila Ilinca nu  a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, de altfel chiar comisia locala în raspunsul la adresa formulata de instanţa  a învederat faptul ca  nu au fost formulate alte cereri de descendenţii autorului B.I., neavând cunostiinţa cine a formulat şi cine a semant cererea de reconstituire mai sus menţioanata.

Pentru aceste motive instanţa va respinge cererea reclamantului de eliberare unui nou titlu de proprietate pe numele autoarei B. I., la dosar neexinstând nici o dovada ca aceasta a formuat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, iar simpla adeverinta de proprietate eliberata pe numele numitei B. I., fara a deţine la dosar cererea de reconstituire a dreptului de proprietate formulata de numita B. I., precum şi celelealte înscrisuri expres pevazute de art. 9 punctul 4 din legea nr. 18/1991 nu este suficienta pentru a se elibera titlul de proprietate pe numele numitei B. I.. Astfel potrivit art. 13 alin. 3 din legea nr. 18/1991 titlul de proprietate se va emite pe numele tuturor moştenitorilor care au formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate. Adeverinţa de proprietae nu constituie titlu de proprietate, ci reprezinta doar o forma prealabila pentru eliberarea titlului definitiv.

Pentru aceste motive instanţa va admite in parte cererea de chemare în judecată formulată de PRIMARUL COMUNEI V. în calitate de PREŞEDINTE AL COMUNEI V. în contradictoriu cu pârâţii Comisia Locala V. de aplicare a legii 18/1991, Comisia Judeţeana Olt pentru aplicarea legilor fondului funciar, constatând nulitatea absolută a titlului de proprietate nr.52096/44/24.09.1995  emis de Comisia Judeteană Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi va respinge cererea reclamantului de eliberare unui nou titlu de proprietate pe numele autoarei B. I..