Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Caracal, sub nr. …/207/2018, reclamanta N.N., în contradictoriu cu pârâții C.M., Comisia Locală Stoicăneşti pentru aplicarea Legii nr. 18/1991 şi Comisia Judeţeană Olt pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, a solicitat instanţei constatarea nulității absolute a titlului de proprietate nr. 928/43/19.04.1994 prin care pârâtului C.M. i s-a constituit dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 2214 mp teren situat în intravilanul com. Stoicăneşti, întrucât acesta nu a formulat cerere pentru constituirea dreptului de proprietate şi nici nu era persoana îndreptăţită a i se constitui dreptul de proprietate pentru acest teren.
În motivarea cererii, reclamanta arata că a fost eliberat T.P. nr. 928/43/19.04.1994 prin care pârâtului C.M. i s-a constituit dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 2214 mp teren situat în intravilanul com. Stoicăneşti.
Reclamanta a precizat ca pârâtul nu a formulat cerere pentru constituirea dreptului de proprietate şi nici nu era persoana îndreptăţită a i se constitui dreptul de proprietate pentru acest teren.
Menţionează că a intrat cu pârâtul într-o relaţie de concubinaj în luna noiembrie 1986, in luna februarie 1987 s-au mutat în imobilul casă de locuit situat pe terenul ce face obiectul prezentei cauze, în anul 1988 s-au căsătorit, în anul 2008 pârâtul a părăsit domiciliul comun, iar la data de 31.01.2017 s-a dispus desfacerea căsătoriei prin sentinţa civilă nr. 171/31.01.2017.
Precizează că, în anul 1987 soţii s-au mutat în imobilul casă de locuit situat pe acest teren, care provenea de la familia reclamantei, astfel că dreptul de proprietate pe acest teren ar fi trebuit să-i fie reconstituit acesteia.
Este adevărat că la momentul respectiv, nici reclamanta nu a formulat cerere pentru constituirea dreptului de proprietate, însă pentru reglementarea acestei situaţii, a formulat această cerere de constatare a nulităţii titlului de proprietate şi separat, cerere de dobândire a dreptului de proprietate prin uzucapiune pentru această suprafaţă de teren, astfel că justifică interes în promovarea prezentei acţiunii.
Aşa cum a arătat şi mai sus, reclamanta a locuit împreună cu pârâtul în casa situată pe acest teren din februarie 1987. În anul 2008, soţii s-au despărţit în fapt şi acesta a plecat din domiciliul comun, reclamanta locuind in acest imobil şi în prezent.
Având în vedere faptul că titlul de proprietate a fost emis pe numele pârâtului, acesta a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru acest teren cu sora reclamantei, în prezent pe rolul Judecătoriei Caracal aflându-se dosarul nr. …./207/2017, dosar ce are ca obiect hotărâre care să tină loc de contract de vânzare-cumparare pentru acest teren.
Precizează reclamanta, că a locuit din 1987 şi până în prezent în imobil, a posedat continuu, neîntrerupt, netulburat, in mod public si sub nume de proprietar casa şi terenul aferent, a achitat taxele si impozitele cuvenite pentru acestea, fiind recunoscută ca proprietar chiar de către primărie care i-a emis o adeverinţă în acest sens, iar ca urmare a acestui fapt, a putut încheia contract de furnizare a energiei electrice, contract pentru branşament instalaţie apă. etc.
Potrivit art. 23 din Legea 18/1991, sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau după caz a moştenitorilor acestora indiferent de ocupaţie sau domiciliul lor. terenurile aferente caselor de locuit şi anexelor, ori conform acestui text de lege dreptul de proprietate pentru acest teren ar fi trebuit să-i fie constituit reclamantei şi nu pârâtului.
Potrivit art.9 alin 3 cererile formulate de persoanele îndreptăţite se depun la Primăria localităţii unde se află terenul, fie personal fie prin poştă cu confirmare de primire, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii termen care s-a prelungit pana la 4.02.1998.
In conformitate cu art. 9 al. 4 şi 5 din Legea 18/1991 rep. cererea trebuie sa cuprindă numele şi prenumele persoanei solicitante, domiciliul său calitatea de titular sau moştenitor, suprafaţa de teren solicitată, cerere la care va ataşa documentele doveditoare ale dreptului pretins şi calităţii solicitantului.
Potrivii art.11 al. 3 din acelaşi act normativ, stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere pe baza situaţiei terenurilor deţinute de CAP la 1.01.1990, a celor înscrise în sistemul cadastral general în registrul agricol ai localităţii.
Iată deci, că pentru a beneficia de prevederile legii fondului funciar, persoana îndreptăţită este necesar să fi formulat cerere scrisă adresată Comisiei Locale însoţită de actele doveditoare, ori pârâtul nu a făcut acest lucru.
În drept, invocă Legea 18/1991, Legea 169/1997, Legea 247/2005.
În dovedirea cererii solicită proba cu înscrisuri pe care le depune: în copii certificate în patru exemplare, respectiv: titlul de proprietate nr. 928/43/19.04.1994, adrese emise de primărie, sentinţa civilă nr. 171/31.01.2017, schiţă primărie amplasament imobil, contract furnizare energie electrică, contract branşament.
La solicitarea instantei, pârâta Comisia Locală a comunei Stoicăneşti pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a înaintat instantei prin adresa nr. 404/7.02.2018, actele care au stat la baza emiterii titlului de proprietate nr. 928/43/19.04.1994, exprimându-şi punctul de vedere în sensul că lasă la aprecierea instantei să se pronunţe cu privire la cererea reclamantei.
Comisia arata ca acest titlu a fost eliberat pe numele autorului C.M., pentru suprafaţa de 2214 mp, a fost emis cu respectarea prevederilor ari. 8 din Decretul lege nr. 42/1990 şi art. 23 din Legea nr. 18/1991, rep., cu modificările şi completările ulterioare.
In urma divorţului reclamantei N.N. (fostă Croitoru) de soţul său, C.M., a intervenit problema legată de proprietatea asupra casei de locuit şi terenului aferent , înscris în T.P. nr. 928/43 , deţinute de cei doi soţi.
Cu această ocazie, sora reclamantei, G.E., s-a prezentat la sediul Primăriei comunei Stoicăneşti cu un contract de vânzare cumpărare , prin care aceasta a dobândii bunurile de mai sus, de la bunicul său, înainte de anul 1989, solicitând înscrierea în evidenţele agricole şi fiscale ale Primăriei comunei Stoicăneşti, pretinzând că dumneaei este adevărata proprietară.
La data de 15.02.2018, pârâta Comisia Judeţeană Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a depus întâmpinare prin care a precizat ca comisia locală de fond funciar este cea care stabileşte mărimea şi amplasamentul suprafeţei de teren, pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie potrivit legii, propune alte amplasamente şi consemnează în scris acceptul fostului proprietar sau al moştenitorilor acestuia pentru punerea în posesie pe alt amplasament (art. 5 alin. c din H.G. nr. 890/2005};
Punerea în posesie, prin delimitare în teren, a persoanelor îndreptăţite să primească terenul precum si completarea fişele de punere în posesie a acestora, revine conform art. 5 alin. i din H.G. nr. 890/2005 tot comisiei locale de fond funciar.
Emiterea titlurilor de proprietate de către comisia judeţeană are la bază documentaţiile înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere în posesie si schiţele terenurilor (art. 36 alin. .1 H.G. nr. 890/2005).
Drept urmare întreaga documentaţie premergătoare scrierii unui titlu de proprietate se întocmeşte numai de Comisia locală de fond funciar.
Potrivit adresei nr. 405 din 07.02.2018, Comisia Locală de Fond Funciar Stoicăneşti precizează că terenul reconstituit prin titlul de proprietate nr. 928/43/19.06.1994 a avut la bază anexa nr. 2 din Legea nr. 18/1991 ( poz. 68), schiţa cu amplasamentul terenului intravilan al autorului C.M..
Pe fond, întrucât în cauza dedusă judecăţii se solicită nulitatea absolută a titlului de proprietate, raportat la prevederile art. 27 din Legea nr. 18/1991, rep., cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate celor îndreptăţiţi nu pot avea loc decât numai după ce s-au făcut în teren delimitările necesare pentru măsurători stabilirea vecinătăţilor pe temeiul schiţei, amplasamentului stabilit şi întocmirea documentelor constatatoare prealabile, apreciază că întreaga responsabilitate pentru întocmirea documentaţiei premergătoare scrierii titlului de proprietate nr. 928/43/19.04.1994, revine Comisiei Locale Stoicănesti de fond funciar.
Faţă de aceste considerente, pârâta a solicitat respingerea acţiunii formulată de reclamantă faţă de Comisia Judeţeană Olt, ca neîntemeiată.
In drept, se invoca dispoziţiile H.G. nr. 890/2005, Codului de Procedură Civilă şi Legile Fondului Funciar.
În temeiul art. 411 alin. 2 din Codul de Procedură Civilă, a solicitat judecarea în lipsă.
Analizand actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:
Prin cererea de chemare în judecată, reclamanta N.N. a solicitat constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate nr. 928/43/19.04.1994 eliberat pe numele pârâtului C.M., fostul său soţ pentru suprafaţa de 2214 mp teren situat în intravilanul com. Stoicăneşti, întrucât acesta nu a formulat cerere pentru constituirea dreptului de proprietate şi nici nu era persoana îndreptăţită a i se constitui dreptul de proprietate pentru acest teren.
Reclamanta a precizat ca acest teren intravilan aferent imobilului casă în care aceasta locuieste din februarie 1987 şi până in prezent, provenea de la familia sa, astfel că dreptul de proprietate pe acest teren ar fi trebuit să-i fie reconstituit acesteia.
La data de 19.04.1994 a fost emis titlul de proprietate nr. 928/43 pe numele de C.M. pentru suprafata de 2214 mp teren situat în intravilanul com. Stoicăneşti, de către Comisia judeţeană Olt de aplicare a Legii nr. 18/199 pe baza fisei de proprietate întocmita de către Comisia Locala Stoicăneşti conform anexei nr. 2 b, poziţia nr. 68.
Constată instanţa că Anexa nr 2 b fost întocmita si semnata de către Comisia locala a fondului funciar a comunei Stoicăneşti, conform Legii nr. 18 /1991 si validata de Comisia Judeţeană Olt, iar aceasta a avut la baza disp.a rt. 8 din Decretul Lege nr. 42/1990 şi art. 23 din legea nr. 18/1991, fără însă a verifica fişele de registru agricol.
Pârâta Comisia locala a fondului funciar a comunei Stoicăneşti, prin rapsunsul înaintat şi prin adresa nr. 2781/2.07.2016 mentioneaza ca in realitate suprafaţa de teren anterior anului 1989 figura la rolul numitului N. A C..
De altfel, atât reclamanta prin cererea de chemare în judecată, cât şi pârâtul în şedinţa publică din 12.03.2018, au arătat că nu au formulat cereri de constituire a dreptului de proprietate.
Potrivit art. 23 din Legea 18/1991, sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau după caz a moştenitorilor acestora indiferent de ocupaţie sau domiciliul lor. terenurile aferente caselor de locuit şi anexelor, ori conform acestui text de lege dreptul de proprietate pentru acest teren ar fi trebuit să-i fie constituit reclamantei şi nu pârâtului.
Potrivit art.9 alin 3 cererile formulate de persoanele îndreptăţite se depun la Primăria localităţii unde se află terenul, fie personal fie prin poştă cu confirmare de primire, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii termen care s-a prelungit pana la 4.02.1998.
In conformitate cu art. 9 al. 4 şi 5 din Legea 18/1991 rep. cererea trebuie sa cuprindă numele şi prenumele persoanei solicitante, domiciliul său calitatea de titular sau moştenitor, suprafaţa de teren solicitată, cerere la care va ataşa documentele doveditoare ale dreptului pretins şi calităţii solicitantului.
Potrivii art.11 al. 3 din acelaşi act normativ, stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere pe baza situaţiei terenurilor deţinute de CAP la 1.01.1990, a celor înscrise în sistemul cadastral general în registrul agricol al localităţii.
În speţă se constată că suprafaţa de teren constituita prin titlul de proprietate nr. 928/43/19.04.1994 provine de la autorul N. A. C., iar părţile nu au produs nici un fel de dovezi din care să rezulte dacă acestea aveau dreptul la succesiunea acestui autor, astfel că acestea nu era îndreptăţite la eliberarea titlului de proprietate privind suprafaţa de teren din litigiu.
Potrivit prevederilor art. III alin. 1 lit.a din Legea nr. 169/1997 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile, aplicabile la datai încheierii actului juridic, următoarele acte emise cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare şi ale prezentei legi, actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri.
Având în vedere considerentele expuse şi disp. art. III alin. 1 lit.a din Legea nr. 169/1997 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, instanţa urmează să admită acţiunea formulată şi să constate nulitatea absolută a titlului de proprietate nr. 928/43/19.04.1994 emis de Comisia Judeţeană Olt de aplicare a Legii fondului funciar .
Postat 26.03.2018
Tribunalul Cluj
Fond funciar
Judecătoria Târgu Jiu
Legea 18/1991
Judecătoria Bârlad
Fond funciar
Judecătoria Iași
Fond funciar. Anulare ordin prefect
Tribunalul Bacău
Fond funciar