Ordonanţă preşedinţială

Sentinţă civilă 283/2013 din 29.01.2013


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

TG-CĂRBUNEŞTI

Sentinţa civilă Nr. 283/2013

Şedinţa publică de la 29 Ianuarie 2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE  I.M.

Grefier D.P.

Pe rol judecarea cauzei Minori şi familie privindu-i pe reclamanta D.D. şi pe pârât D:M. având ca obiect ordonanţă preşedinţială.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns reclamanta, lipsă fiind pârâtul.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier.

Reclamanta depune la dosarul cauzei două copii ale certificatei de grefă eliberate de Judecătoria X la data de 15.10.2013 cu privire la obiectul dosarului nr. şi  învederează că nu solicită administrarea altor probe.

Instanţa acordă cuvântul asupra fondului.

Reclamanta solicită admiterea cererii şi inventarierea bunurilor, întrucât pârâtul a început să înstrăineze din bunurile comune.

INSTANŢA

Asupra cauzei de faţă:

La data de 16.01.2013 a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei X sub numărul, cererea prin care reclamanta D.D. solicita, în contradictoriu cu pârâtul D.M., să se dispună inventarierea bunurilor mobile şi imobile dobândite în timpul căsătoriei cu acesta.

În fapt, a arătat că s-a căsătorit cu pârâtul la data de 26.06.1999, cei doi locuind împreună până când reclamanta a fost nevoită să părăsească domiciliul conjugal. A mai precizat că, în prezent, este înregistrat pe rolul Judecătoriei X, un litigiu civil având ca obiect partaj bunuri comune, existând riscul ca, până la soluţionarea litigiului, pârâtul să înstrăineze din bunurile comune.

 A arătat că bunurile a căror inventariere o solicită sunt: un autoturism marca Opel Corsa C cu nr. de identificare WOLOXCF0826035857, mobilă sufragerie, aragaz cu 4 ochiuri arctic, canapea tip colţar, două televizoare, două paturi de o persoană, un aspirator, 2 birouri, 2 scaune ergonomice, o maşină de spălat arctic, un frigider arctic, o mobilă bucătărie, o masă cu 4 scaune, 2 covoare.

În drept, a invocat reclamanta dispoziţiile art.581 C.proc.civ.

În dovedire, a ataşat mai multe înscrisuri: înscris intitulat ,,factură’’, înscris intitulat ,, fişa de înmatriculare auto’’, copia certificatului de căsătorie seria CD nr.386489, copia contractului de vânzare-cumpărare  autentificat sub numărul 1184/22.03.2002 la BNP Răceanu Ion.

Din oficiu, instanţa a ataşat la dosarul cauzei fişa dosarului nr. având ca obiect partaj judiciar.

Analizând cererea şi înscrisurile existente la dosarul cauzei, instanţa urmează a admite cererea cu următoarea motivare:

Din certificatele de grefă depuse de reclamantă la dosarul cauzei rezultă că, în prezent, pe rolul Judecătoriei Xi se află două litigii civile între reclamanta din prezenta cauză şi pârât având ca obiect desfacere căsătorie şi partaj bunuri comune.

Conform dispoziţiilor noului Cod civil, respectiv art.358, în timpul comunităţii, bunurile comune pot fi împărţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială ori pe cale judecătorească.

Dat fiind faptul că părţile nu mai convieţuiesc precum şi împrejurarea că pârâtul locuieşte încă la ultimul domiciliu comun, rezultă existenţa unei situaţii care reclamă urgenţă în constatarea existenţei şi stării bunurilor comune ale părţilor dobândite în timpul căsătoriei.

Măsura inventarierii bunurilor comune ce aparţin soţilor aflaţi în proces de partaj  este una necesară şi utilă pentru soluţionarea acţiunii de partaj şi preîntâmpină pericolul înstrăinării unora dintre bunurile comune, evitându-se astfel eventuale alte litigii viitoare.

Cu prilejul inventarierii bunurilor comune, pârâtul are posibilitatea prezentării şi specificării, la fiecare bun inventariat în parte, a apartenenţei sau neapartenenţei acestuia la masa bunurilor comune, aspecte care trebuie menţionate în procesul-verbal ce se întocmeşte de executorul judecătoresc.

Prin urmare instanţa apreciază că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru ordonanţa preşedinţială, respectiv urgenţa, vremelnicia şi neprejudecarea fondului însă va admite cererea numai cu privire la bunurile mobile. În ceea ce priveşte imobilul, instanţa apreciază că nu există pericolul ca acesta să fie înstrăinat, condiţiile prevăzute de legislaţie pentru realizarea în mod valabil a actelor de dispoziţie cu privire la imobile fiind mult mai restrictive decât la bunurile mobile.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamanta D.D, domiciliată în X, în contradictoriu cu pârâtul D.M., domiciliat în X.

 Dispune inventarierea bunurilor mobile: un autoturism marca Opel Corsa C cu nr. de identificare WOLOXCF0826035857, mobilă sufragerie, aragaz cu 4 ochiuri arctic, canapea tip colţar, două televizoare, două paturi de o persoană, un aspirator, 2 birouri, 2 scaune ergonomice, o maşină de spălat arctic, un frigider arctic, o mobilă bucătărie, o masă cu 4 scaune de bucătărie, 2 covoare.

Sentinţa este vremelnică,  executorie de îndată, fără îndeplinirea vreunei formalităţi.

Cu recurs în 5 zile de la comunicare.

Pronunţată  în şedinţă publică, azi, 29.01.2013.

Preşedinte.

I.M.

Grefier,

D.P.