R O M Â N I A
JUDECATORIA TÂRGU JIU
SENTINTA CIVILA NR. 5575
Sedinta publica de la 06 Septembrie 2010
Completul compus din:
PRESEDINTE: RAMONA BIANCA TUFAN
GREFIER :ELENA CIORTAN
Pe rol fiind judecarea plângerii contraventionale formulata de petenta .......... împotriva procesului-verbal de contraventie nr. ........ în contradictoriu cu intimata .......
La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns consilier juridic ... pentru petenta si martorul .., lipsa fiind reprezentantul intimatei.
Procedura legal îndeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, se constata depusa la dosar întâmpinare din partea intimatei însotita de adresa nr. 2293/25.05.2010, copia procesului verbal contestat si confirmare de primire, dupa care, s-a procedat la audierea martorului ..., declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la dosarul cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul pe fond.
Consilier juridic ..... pentru petenta a solicitat admiterea plângerii pentru motivele expuse prin plângere, exonerarea de la plata amenzii aplicate.
JUDECATA
Prin plângerea contraventionala înregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu sub nr. 8759/318/2010, petenta ...... a solicitat ca în contradictoriu cu intimata ......, prin sentinta ce se va pronunta, sa se dispuna anularea procesului verbal de contraventie nr. ....... si exonerarea de la plata amenzii aplicate în cuantum de 4500 lei.
În motivarea plângerii s-a aratat ca la data de 19.05.2010, a fost sanctionata cu amenda contraventionala în cuantum de 4500 lei pentru neplata rovinietei desi nu era obligatoriu sa fie achitata întrucât se circula în interiorul Municipiului Tg-Jiu.
Petenta a precizat ca în data de ...., orele 10, 00 , autovehiculul cu nr. de înmatriculare .... (pompa beton) a fost oprit în ......, în apropierea depozitului ..., de catre un agent constatator pentru un control de rutina si care i-a cerut soferului sa prezinte actele autovehiculului si care i-a solicitat sa prezinte si rovinieta însa acesta i-a precizat agentului ca nu este obligat sa detina rovinieta întrucât se afla în interiorul Municipiului ..... iar legea prevede acest lucru.
A aratat petenta ca la data de 26.05.2010 a primit procesul verbal prin posta si ca societatea a fost amendata în mod ilegal pentru neplata rovinietei desi se circula în interiorul municipiului .......
A mai sustinut petenta ca procesul verbal a fost încheiat în lipsa contravenientului invocând disp. art. 16 pct. 7 din Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor întrucât agentul constatator avea dreptul sa-i aduca la cunostinta soferului autovehiculului ca a fost încheiat un proces verbal de contraventie cât si dreptul de a face obiectiuni, acest fapt fiind sanctionat cu nulitatea procesului verbal de contraventie si , de asemenea, agentul constatator a facut precizarea ca nu se cunoaste reprezentantul legal al firmei si de aceea nu se fac mentiuni, si ca aceasta precizare nu este reala.
De asemenea, petenta a sustinut ca procesul verbal nu a fost întocmit cu respectarea disp.legale prevazute de art.19 pct.1 din acelasi act normativ care prevede obligativitatea unui martor asistent.
S-a mai sustinut ca au fost încalcate disp.art.16 al.6 din OG 2/2001 privind obligativitatea mentionarii numarul de înmatriculare in registrul comertului a contravenientului, precum si faptul ca au fost încalcate si disp.art.16 al.1 care prevede ca in procesul verbal trebuie indicat obligatoriu actul normativ in care se stabileste si care sanctioneaza contraventia.
În drept, plângerea a fost întemeiata pe dispozitiile OG 2/2001 si OG 15/2002.
Petenta a depus la dosar, în dovedirea plângerii procesul verbal contestat, adresa nr. 2293/25.05.2010, bon fiscal privind plata rovinietei din data de 04.05.2010, întelegând sa se foloseasca de proba cu înscrisuri si proba cu martorul ......, soferul autovehiculului.
În cauza, intimata ...... a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea plângerii contraventionale cu motivarea ca petenta este culpabila de contraventia retinuta în sarcina sa, iar pe de alta parte procesul verbal de contraventie a fost în tocmit cu respectarea dispozitiilor OG 2/2001, întemeindu-si întâmpinarea pe dispozitiile art. 115-119 Cpr.civ. si a solicitat judecarea cauzei în lipsa.
La termenul de judecata din data de 28.06.2010, reprezentantul petentei a solicitat încuviintarea probei testimoniale cu martorul ........ care este soferul autovehiculului, acesta fiind audiat la termenul de judecata din data de 06.09.2010.
Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele :
Prin procesul verbal de contraventie nr. ...... încheiat de intimata ....., s-a dispus sanctionarea petentei cu amenda contraventionala în cuantum de 4500 lei în baza art. 8 alin. 2 din OG 15/2002, pe motiv ca pentru autovehiculului cu numarul de înmatriculare ......, nu avea achitata rovinieta.
În ceea ce priveste legalitatea procesului verbal de contraventie, instanta apreciaza ca acesta a fost întocmit cu respectarea dispozitiilor legale în conditiile în care agentul constatator a mentionat motivele pentru care procesul verbal nu a fost semnat de catre martor asistent si motivul pentru care nu a putut fi consemnate eventualele obiectiuni, fiind respectate conditiile legale în care se poate încheia procesul verbal fara a fi semnat de catre un martor asistent.
Nu poate fi retinuta nici sustinerea ca nementionarea numarului de înmatriculare in registrul comertului al petentei atrage nulitatea procesului verbal întrucât acest viciu nu este prevazut ca motiv de nulitate absoluta in disp.art.17 din OG 2/2001, iar pe de alta parte nu se poate sustine ca aceasta omisiune ar atrage vatamarea drepturilor petentei si, de asemenea, nici sustinerea petentei in sensul ca nu a fost indicat actul normativ in temeiul caruia s-a procedat la sanctionarea sa nu poate fi retinut de instanta în conditiile in care agentul constatator a procedat la descrierea faptei constatate si a indicat actul normativ , respectiv OG 15/2002, în temeiul caruia a procedat la sanctionarea petentei.
Instanta apreciaza ca procesul verbal de contraventie îndeplineste conditiile de forma prevazute de OG 2/2001 privind continutul si modul de întocmire, nefiind incidente disp.art.17 din OG 2/2001 ce prescriu cazurile de nulitate absoluta a procesului verbal de contraventie.
În ceea ce priveste fondul cauzei, instanta, analizând actele si lucrarile dosarului constata ca plângerea nu este întemeiata si urmeaza sa o respinga cu urmatoarea motivare:
Astfel, prin OG 15/2002 s-a instituit in sarcina detinatorilor de certificate de înmatriculare responsabilitea achitarii tarifului de utilizare si detinerea rovinietei valabile in cazul utilizarii drumurilor nationale, obligatie care trebuie respectata inclusiv de catre petenta.
La data sanctionarii petentei , autovehiculul cu nr. de înmatriculare ....... a fost supus controlului în ....., localitate care este componenta a ......, împrejurare care rezulta fara echivoc atât din mentiunile procesului verbal de contraventie cât si din depozitia martorului audiat in cauza.
În conformitate cu disp art. 7 din OG 15/2002, "responsabilitatea achitarii tarifului de utilizare si detinere a rovinietei valabile revine în exclusivitate în cazul utilizatorilor români, detinatorilor mentionati în certificatul de înmatriculare în documentele vamale sau în alte documente oficiale iar în cazul utilizatorilor straini, acestea revin în exclusivitate conducatorului auto al vehiculului".
Din analizarea normei metodologice a ordinului 1230/26.07.2005 pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din România, art. 1 alin.3 rezulta ca "prin exceptie de la prevederile al. 2, tariful de utilizare nu se aplica pentru sectoarele de drumuri nationale aflate în intravilanul resedintelor de judet si a municipiilor" ori în prezenta cauza, autovehiculul apartinând petentei a circulat pe un sector de drum national ce strabate localitatea si administrativ apartine de resedinta de judet, localitatea ..... fiind o localitate ce apartine administrativ de ...........
Întrucât petenta nu a reusit sa dovedeasca o situatie de fapt contrara celei retinute prin procesul verbal de contraventie atacat, instanta urmeaza sa respinga plângerea si sa mentina actul constatator ca temeinic si legal.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTARASTE :
Respinge plângerea contraventionala formulata de petenta ...... , cu sediul procesual ales pentru comunicarea actelor în ........ si în contradictoriu cu intimata ........, cu sediul în ............
Cu recurs.
Pronuntata în sedinta publica, azi, 06.09.2010, la Judecatoria Târgu-Jiu.
Presedinte,
RAMONA BIANCA TUFAN Grefier,
ELENA CIORTAN
Red. T.R.B. tehnE.C.
09 Septembrie 2010/ 3 ex.
1
Judecătoria Sinaia
Plângere contravenţională
Tribunalul Buzău
CONT.ADM. : Sesizare formulată de organul de poliţie în sensul înlocuirii amenzii aplicate printr-un proces verbal de contravenţie cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii
Judecătoria Filiasi
Plângere contravenţională
Tribunalul Galați
Obligarea agentului constatator la cheltuieli de judecată în apel in cazul menținerii de către instanța de apel a soluției date de prima instanță în ceea ce privește înlocuirea amenzii contravenționale cu avertismentul. Lipsa culpei procesuale.
Judecătoria Slatina
plangere contraventionala viteza