Somaţie de plată

Sentinţă comercială 394 din 08.03.2011


Dosar nr. 247/318/2011

R O M Â N I A

Cod operator 2445

JUDECATORIA TÂRGU JIU

JUDETUL GORJ

Sentinta comerciala nr. 394

Sedinta publica de la 08 Martie 2011

Completul compus din:

PRESEDINTE JANETA POPESCU

Grefier ALINA-MARIA GHIMIS

Pe rol fiind judecarea cererii pentru emitere  somatiei de plata formulata de creditoarea C.R. SRL, în calitate de mandatara a creditorului SC ...SA, împotriva debitoarei SC E  COM SRL .

La apelul nominal facut în sedinta publica au lipsit partile.

Procedura legal îndeplinita .

S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, nemaifiind alte cereri si constatând cauza în stare de judecata, s-a trecut la solutionare.

JUDECATA

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Tg.-Jiu, sub nr. 247/318/2011, creditoarea C.R. SRL, în calitate de mandatara a creditorului SC ...  SA  a chemat în judecata pe debitoarea SC E. COM SRL, solicitând instantei ca, prin sentinta ce o va pronunta, sa fie somata debitoarea sa plateasca creditoarei suma de 112,23 lei, suma compusa din contravaloarea facturilor neachitate; suma de 128,46 lei reprezentând penalitati calculate pentru fiecare zi de întârziere, egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare, stabilit conform reglementarilor în vigoare, cu cheltuieli de judecata in valoare de 359,3 lei  reprezentând taxa de timbru judiciar si timbru judiciar si onorariu avocat.

În motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca între SC .. S.A si debitoare s-a derulat un contract de furnizare a energiei electrice pentru care s-a atribuit codul de abonat 90104385, în baza caruia s-au emis facturile cuprinse în fisa contabila atasata prezentei, in valoarea totala de 240,69 lei.

In conformitate cu conditiile generale ale acestui contract reglementat prin act normativ, însusite de debitor, SC ... S.A avea obligatia sa furnizeze servicii de energie electrica iar debitorul avea obligatia sa achite contravaloarea energiei electrice in baza facturilor emise de catre SC .. S.A in termen de maxim 10 zile calendaristice de la înregistrarea facturilor la consumator (art.14 alin.1 din Contractul cadru de furnizare a energiei), aceasta fiind data scadentei facturilor.

S-a  mentionat faptul ca între parti este încheiat un contract de adeziune, având in vedere ca prin Decizia nr.57/1999 a ANRE cu modificarile si completarile ulterioare, au fost aprobate contractele cadru pentru consumatorii de energie electrica si întrucât acest act normativ a fost publicat in forma initiala in Monitorul Oficial al României Partea I nr.623/1999, nimeni nu poate invoca necunoasterea acestuia si neînsusirea clauzelor prevazute in acesta, mai ales ca prin art.33 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice, aprobat prin Hotarârea de Guvern nr.1007/2004, se prevede ca furnizarea energiei electrice se face numai pe baza de contract de furnizare încheiat de un furnizor si un consumator.

Astfel, începerea derularii relatiilor contractuale s-a realizat la data de la care debitorul a început sa consume energie electrica, însusindu-si totodata toate obligatiile contractului cadru de furnizare a energiei  electrice.

Creditorul a mai aratat ca sunt îndeplinite  conditiile din teza a doua a art.1 al O.G nr.5/2001 conform carora procedura somatiei de plata se desfasoara la cererea creditorului în scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani asumate prin contract, constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însusit de parti prin semnatura ori în alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.

De asemenea ,expedierea facturilor de energie electrica se realizeaza cu operatorul national din domeniul serviciilor postale si care se afla în proprietatea statului român, acesta fiind furnizor unic al acestui serviciu universal în orice punct de pe teritoriul României, iar in cazul in care se considera necesar, se poate depune dovada depunerii facturilor la ghiseele acestei institutii (prin borderouri de trimitere), având in vedere ca societatea noastra respecta intreaga legislatie in domeniu si astfel ca debitorului i s-a comunicat obligatia de plata si implicit a recunoscut-o.

In drept, cererea a fost întemeiata pe disp. art.379 C. Proc. Civ., O.G. nr. 5/2001, modificata si aprobata prin Legea nr.295/2002, Legea nr. 13/2007 privind energia electrica astfel cum a fost modificata si completata, Decizia ANRE nr.57/1999 de aprobare a Contractului cadru de furnizare a energiei electrice.

În dovedirea cererii privind emiterea somatiei de plata, reclamanta a depus la dosar, în copie xerox, ordinul de plata nr.2279 privind plata taxei de timbru, copiile facturilor fiscale si contractul cadru  de furnizare a energiei electrice.

Analizând  actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca în conformitate cu disp. art. 1 al.1 din OUG 5/2001 procedura somatiei de plata se desfasoara la cererea creditorului, prin executarea silita a creantelor certe, lichide si exigibile, ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract, constate printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut sau regulament însusit de parti prin semnatura, ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.

În speta de fata cererea reclamantei creditoare este întemeiata pe existenta unui contract de prestari servicii  în care nu se stipuleaza cu exactitate contravaloarea sumelor ce urmeaza a fi platite de catre abonat, si nici modul de cuantificare al sumei datorate si care nu este individualizat si nu este semnat de catre consumator, cât si pe existenta unor facturi fiscale emise de catre reclamanta - creditoare care însa nu poarta semnatura de primire si implicit de acceptate a acestor facturi.

Asadar, instanta apreciaza  ca procedura speciala instituita de OUG 5/2001 nu este aplicabila în speta de fata, în conditiile în care suma solicitata de reclamanta creditoare nu a fost însusita de catre pârâtul debitor, iar contractul depus, nefiind semnat de pârât nu face dovada conventiei dintre parti; pe de alta parte,  nu s-a prevazut în mod expres plata unei sume cuantificabile, împrejurare care ar fi permis instantei sa stabileasca cu exactitate valoarea debitului datorat de pârâtul debitor.

Instanta retine ca pentru dovedirea pretentiilor reclamantei creditoarei se impune, pe lânga facturile fiscale depuse si  administrarea  de alte probatorii, din care sa rezulte cu exactitate sumele datorate, însa procedura reglementata de OUG 5/2001 nu prevede posibilitatea  administrarii acestui tip de  probatorii dat fiind caracterul special derogatoriu al acestei proceduri.

Fata de aceste considerente, instanta va proceda la respingerea cererii, ca fiind neîntemeiata, reclamanta având la dispozitie calea actiunii de drept comun, unde sa se administreze probele necesare dovedirii pretentiilor pe care le solicita de la pârâta debitoare.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE :

Respinge  cererea privind emiterea somatiei de plata formulata de catre creditoarea C.R. SRL, în calitate de mandatara a creditorului SC ...  SA, cu sediul în ... împotriva debitoarei SC E COM SRL , cu sediul în comuna ...., jud. Gorj.

Irevocabila

Pronuntata în sedinta publica, azi, 08.03.2011, la Judecatoria Tg.- Jiu.

PRESEDINTE, GREFIER,

RED. P.J./TEH.G.AM.

2EX./18.03.2011

1

Domenii speta