Pretentii.

Sentinţă comercială 308 din 25.02.2011


Dosar nr. 25194/318/2010 Cod operator 2445

R O M Â N I A

JUDECATORIA TÂRGU JIU

JUDETUL GORJ

Sentinta comerciala  nr.308

Sedinta publica de la 25.02.2011

Completul compus din:

PRESEDINTE 

Grefier 

Pe rol fiind judecarea cauzei comerciale privind pe creditoarea C..., în contradictoriu cu debitorul  B.M, având ca obiect somatie de plata.

La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns debitorul, lipsa fiind reprezentantul creditoarei.

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care, avându-se în vedere solicitarea creditoarei de solutionare a cauzei în lipsa, constatându-se cauza în stare de judecata, instanta a acordat cuvântul pe fond .

Debitorul a solicitat  respingerea cererii aratând ca  nu  foloseste decât un singur bec, locuieste singur si nu întelege  cum s-a înregistrat atâta consum, iar în subsidiar a solicitat esalonarea platii  pe o perioada mai îndelungata întrucât venitul sau este de doar 200 lei lunar.

  JUDECATA

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu, la data de 12.11.2010, sub nr. 25194/318/2010, creditoarea C... a chemat în judecata debitorul  B.M, solicitând ca prin sentinta ce se va pronunta sa fie obligat acesta din urma, pe calea procedurii somatiei de plata, la plata urmatoarelor sume:259,98lei,reprezentând contravaloare facturi neachitate, suma de 148,78lei, reprezentând penalitati calculate pentru fiecare zi de întârziere, egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare si obligarea debitorului la plata cheltuielilor de judecata.

În motivarea cererii, creditoarea a aratat ca în baza contractului de furnizare a energiei electrice pentru care s-a atribuit codul de abonat 9.... s-a stabilit ca S.C. CEZ Vânzare S.A. avea obligatia sa furnizeze servicii de energie electrica, iar debitorul avea obligatia sa achite contravaloarea energiei electrice în baza facturilor emise, în termen de maxim 10 zile calendaristice de la înregistrarea facturilor la consumator, aceasta fiind data scadenta a facturilor.

Creditoarea a aratat ca pentru serviciile prestate s-au emis facturi în valoare de 259,98, lei, iar pentru neachitarea la termen a contravalorii acestora s-au calculat penalitati conform art. 14 alin. 1 din Contractul Cadru de Furnizare a energiei electrice.

 S-a aratat, de asemenea, ca între parti  a  fost încheiat un contract de adeziune, având în vedere ca prin Decizia nr.57/1999 a ANRE au fost aprobate contractele cadru pentru consumatorii de energie electrica.

Creditoarea a sustinut faptul ca suma solicitata reprezinta o creanta certa, lichida si exigibila, fiind îndeplinite conditiile art. 379 C. pr. civ., art. 1073 C. civ., coroborate cu art. 1 din O.G. nr. 5/2001, ca expedierea facturilor de energie electrica se realizeaza cu operatorul national din domeniul serviciilor postale si care se afla în proprietatea statului român, putându-se face dovada depunerii facturilor la ghiseele acestei institutii, iar aceasta are autorizarea de a emite facturile într-un singur exemplar pe suport de hârtie, potrivit Ordinului Ministerului de Finante nr.1007/2004.

În drept, s-au invocat dispozitiile 379 C. pr. civ., O.G. nr. 5/2001,Lg.295/2002, Legea nr. 13/2007, privind energia electrica, Decizia ANRE nr.57/1999, solicitându-se judecarea cauzei în lipsa.

Conform art.112 C. pr. civ., creditoarea a depus la dosar urmatoarele înscrisuri: procura speciala, facturi, contract cadru de furnizare a energiei electrice la micii consumatori finali, industriali si similari, la tarife reglementate (filele 6-37)

De asemenea, a depus la dosar dovada achitarii taxei de timbru în cuantum de 39 lei .

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:

Prin contractul de furnizare a energiei electrice pentru care s-a atribuit codul de abonat 9.., încheiate între S.C. CEZ Vânzare S.A. si debitorul B  M , creditoarea s-a obligat sa presteze servicii de furnizare energie electrica acestuia din urma, convenindu-se ca plata sa se efectueze pe baza facturilor emise de creditoare, în termen de maxim 10 zile calendaristice de la înregistrarea facturilor la consumator, facturi a caror valoare este de 259,98 lei.

De asemenea, potrivit art.14 alin.1 din Contractul Cadru de Furnizare a energiei electrice, s-a stabilit ca în caz de întârziere la plata, sa se perceapa o penalizare pentru fiecare zi de întârziere, cu începere din prima zi dupa expirarea termenului de plata si pâna la achitarea ei, valoarea procentuala a penalitatii fiind de 0, 3% pe zi calendaristica de întârziere.

Instanta retine ca cererea prin care se declanseaza procedura somatiei de plata, reglementata prin O.G. nr.5/2001,cu modificarile ulterioare, trebuie sa îndeplineasca însa cerintele speciale prevazute de acest act normativ, respectiv de art. 1 alin. 1.

Astfel, în primul rând, creditorul trebuie sa aiba o creanta a carei obligatie corelativa consta în îndatorirea debitorului de a plati o suma de bani, fiind însa necesar ca aceasta sa fie asumata prin contract constatat printr-un înscris ori determinata potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însusit de parti prin semnatura sau în alt mod admis de lege, atestând drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.

În al doilea rând, creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila, respectiv existenta ei sa fie neîndoielnica, sa rezulte din chiar înscrisul constatator al creantei, conform art. 379 alin. 3 C. pr. civ, cuantumul acesteia sa fie determinat prin înscrisul constatator sau cel putin sa fie determinabil prin înscrisul respectiv ori prin alte înscrisuri ce emana, sunt recunoscute sau, dupa caz, sunt opozabile debitorului, conform art. 379 alin. 4 C. pr. civ., iar termenul prevazut în favoarea/si în favoarea debitorului s-a împlinit ori, în conditiile legii (art. 263 si art. 382 C. pr. civ.), debitorul este decazut din beneficiul termenului.

Analizând prezenta cerere de emitere a somatiei de plata raportat la cerintele enuntate mai-sus, instanta constata existenta unei creante în favoarea creditoarei si obligatia corelativa a debitorului de a plati sumele de bani înscrise pe fiecare factura, potrivit clauzelor contractuale din conventia de prestari servicii.

Creanta este certa, existenta ei rezultând neîndoielnic din facturile mentionate ce reprezinta înscrisuri sub semnatura privata, opozabile debitorului ca urmare a însusirii tacite a contractului, prin

În ceea ce priveste exigibilitatea, instanta constata ca si aceasta conditie de admisibilitate este îndeplinita, dreptul creditoarei de a solicita obligarea debitorului la plata datoriei, retinând ca pentru fiecare suma datorata s-a împlinit data scadenta indicata pe factura.

Debitorul nu a formulat aparari pentru a combate sustinerile creditoarei formulate în cererea de chemare în judecata.

Cererea de emitere a somatiei de plata nu a fost contestata dupa cum a fost subliniat mai-sus, astfel încât se mentine natura necontencioasa a somatiei de plata, ce determina admisibilitatea procedurii speciale.

Pentru toate considerentele expuse, în temeiul art. 6 alin. 2 din O.G. nr. 5/2001 instanta va obliga debitorul sa plateasca creditoarei suma de 259,98 lei, reprezentând contravaloare facturi neachitate si 148,78 lei reprezentând  penalitati calculate pentru fiecare zi de întârziere.

În temeiul art. 274 alin.1 din Codul de procedura civila, instanta constata ca debitorul este în culpa procesuala si îl va obliga la plata sumei de 39 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata în favoarea creditoarei, reprezentând taxa judiciara de timbru - 39 lei (fila 5) , constatându-se ca doar pentru aceasta suma s-au depus înscrisuri doveditoare.

În ceea ce priveste diferenta sumei solicitate de creditoare cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentând cheltuieli suplimentare suportate de catre creditoare cu ocazia demararii procedurii judiciare, instanta constata ca nu s-a facut dovada efectuarii acestor cheltuieli, conform art. 1169 Cod civil, motiv pentru care respinge aceasta cerere.

Având în vedere si dispozitiile art. 6 alin. 3 din O.G. nr. 5/2001, se va stabili termenul maximum de 30 de zile pentru efectuarea platii, de la comunicarea hotarârii de fata, pentru a-i da posibilitatea debitorului sa achite integral suma restanta.

Ordonanta va fi comunicata partilor de îndata, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, potrivit art. 6 alin. 4 din O.G. nr. 5/2001.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Admite în parte cererea formulata de creditoarea C..., cu sediul în ... în contradictoriu cu debitorul B.M, domiciliat în ....

Someaza debitorul sa achite creditoarei suma de 408,76 lei, în termen de 15 zile  de la primirea  prezentei hotarâri .

Obliga debitorul la plata  a 39,00 lei cu titlu de cheltuieli de judecata creditoarei.

Cu cerere în anulare .

Pronuntata în sedinta publica de la 25.02.2011.

Presedinte Grefier 

 

1

Domenii speta