Art. 87 alin. 1 din oug 195/2002 rep

Sentinţă penală 148/2013 din 04.04.2013


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

TG-CĂRBUNEŞTI

Sentinţa Penală Nr. 148

Şedinţa publică de la 04 Aprilie 2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE M. M.

Grefier L. I. B.

Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Cărbuneşti a fost reprezentat de Prim procuror C. C..

Pe rol fiind judecarea cauzei penal privind pe inculpatul C. M. C. trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 gr./litru alcool pur în sânge (art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002 rep).

La apelul  nominal făcut în şedinţă publică a răspuns inculpatul personal şi asistat de avocat din oficiu A. C. F., în baza delegaţiei pentru asistenţă juridică obligatorie nr. …/14.03.2013.

Procedura de  citare este legal  îndeplinită.

S-a făcut  referatul  cauzei de  către  grefierul de  şedinţă, după care,

Nemaifiind cereri de formulat, în baza art. 300 C.proc.pen, instanţa pune în discuţia participanţilor regularitatea actului de sesizare.

Reprezentantul Ministerului Public solicită să se constate că instanţa a fost legal sesizată, actul de sesizare fiind legal întocmit.

Apărătorul inculpatului îşi însuşeşte concluziile reprezentantului Ministerului Public.

În baza art. 300 alin. 1 C.proc.pen. instanţa constată că sunt îndeplinite condiţiile legale de sesizare a acesteia.

Instanţa aduce la cunoştinţa inculpatului dispoziţiile art. 3201 C.proc.pen şi posibilitatea soluţionării cauzei prin parcurgerea procedurii recunoaşterii vinovăţiei.

Inculpatul arată că doreşte soluţionarea cauzei prin parcurgerea procedurii reglementate de dispoziţiile art. 3201 C.proc.pen.

În temeiul art. 322 C.proc. pen. se procedează la citirea actului de sesizare a instanţei.

Instanţa aduce la cunoştinţa inculpatului drepturile prevăzute de art. 70 C. proc.pen. punându-i în vedere că în situaţia în care va fi de acord să dea declaraţie în dosar aceasta poate fi folosită şi împotriva sa.

Instanţa, în conformitate cu art. 323 C.proc.pen. procedează la audierea inculpatului C. M. C., declaraţie consemnată şi ataşată la fila 6 din dosarul cauzei.

După care, instanţa, având în vedere cererea formulată de inculpate, precum şi declaraţia expresă a acestuia dată în faţa instanţei, acordă cuvântul pe cerere:

Reprezentantul Ministerului Public solicită admiterea cererii inculpatului privind judecarea sa în cadrul procedurii simplificate prev. de art. 320 1C.p.p.

Avocat A. C. F. pentru inculpat, solicită de asemenea, admiterea cererii.

Inculpatul, având cuvântul, solicită de asemenea admiterea cererii.

Instanţa, analizând cererea, prin prisma dispoziţiilor art. 320 1C.p.p., constată că aceasta îndeplineşte condiţiile cerute de lege, în sensul că recunoaşterea acestuia este nemijlocită şi neechivocă, că inculpatul îşi însuşeşte probatoriul administrat în cursul urmăririi penale în totalitate, astfel că o admite.

Nemaifiind alte  cereri de  formulat  şi probe  de  administrat, instanţa a constatat  cauza  în stare de  judecată  şi a acordat cuvântul  pe fondul cauzei.

Reprezentantul  Ministerului  Public a expus oral starea de fapt după care a solicitat condamnarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002, cu aplicarea art. 3201 Cod procedură penală, aplicarea circumstanţelor atentuante, fiind vorba despre o infracţiune primară şi obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare către stat.

Avocat A. C. F. pentru inculpat a arătat că inculpatul nu are antecedente penale, a recunoscut şi regretat săvârşirea faptelor, solicitând astfel aplicarea dispoziţiilor art. 320 ind. 1 Cod procedură penală şi a circumstanţelor atenuante prev. de art. 74 lit. a şi c Cod penal, astfel încât să se coboare minimul pedepsei până la minimul general în conformitate cu art. 76 lit. d Cod penal precum şi să se suspende condiţionat executarea pedepsei, cu cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat din oficiu.

Inculpatul C. M. C. având  ultimul cuvânt a recunoscut  şi  regretat  săvârşirea faptelor pentru  care a  fost trimis  în judecată  şi  şi-a  însuşit  concluziile  apărătorului său.

 I N S T A N Ţ A

 

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Cărbuneşti nr. …/P/2012 din ….2013 a fost trimis în judecată inculpatul C. M. C., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 gr./litru alcool pur în sânge (art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002 rep).

S-a reţinut ca stare de fapt că, în ziua de 05.11.2012, lucrătorii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Gorj s-au sesizat cu privire la faptul că numitul C. M. C. a condus pe drumurile publice din comuna Scoarţa (DN 67), autoturismul marca D. Cielo cu nr. de înmatriculare GJ …. fiind sub influenţa băuturilor alcoolice.

În fapt, în ziua de 05.11.2012, în jurul orelor 19:29, cu prilejul efecturării controlului rutier pe raza comunei Scoarţa, lucrătorii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Gorj au oprit autoturismul marca D. Cielo cu nr. de înmatriculare GJ … care circula pe DN 67 din direcţia Rm. Vâlcea- Tg. Jiu.

La volanul autoturismului, în prezenţa martorului asistent T. M. şi I. N. a fost identificat inculpatul C. M. C., iar pentru că inculpatul emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest care a înregistrat o valoare de 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat (test nr. …./05.11.2012, ora 19:29 dar şi “cerere de analiză”, ambele înscrisuri fiind anexate la dosarul cauzei).

În aceste împrejurări inculpatul a fost condus la Spitalul Tg. Cărbuneşti unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge (fiind încheiate proces-verbal de prelevare probe şi buletin de examinare clinică).

Potrivit buletinului de analiză toxicologică-alcoolemie nr. … şi …./2002 şi 2003 din 07.11.2012 al SML Gorj, inculpatul a prezentat o alcoolemie în scădere faţă de momentul depistării în trafic de 1,45 gr la ‰ la proba recoltată la ora 19:50 şi respectiv de 1,25 gr. la ‰ la proba recoltată la ora 19:50 şi respectiv de 1,25 gr. la ‰ la proba recoltată la ora 20:50.

Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei arătând că anterior depistării sale în trafic, în după-amiaza aceleiaşi zile, a consumat alcool (circa 1 litru de vin alb de ţară), după care a condus autoturismul marca D. C. cu nr. de înmatriculare GJ … pe drumurile publice din comuna Scoarţa unde a fost depistat de organele de poliţie.

În drept, fapta inculpatului C. M. C., care la data de 05.11.2012 a condus pe DN 67 din comuna Scoarţa, judeţul Gorj, autoturismul marca D… C… cu nr. de înmatriculare GJ … având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 gr./litru alcool pur în sânge, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republicată.

Inculpatul a recunoscut şi regretat săvârşirea faptelor pentru care a fost trimis în judecată, solicitând ca judecata să aibă loc potrivit procedurii instituite de dispoziţiile art. 3201C.p.p, cerere admisă de instanţă în şedinţa publică din 04.04.2013.

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere însă, pe lângă dispoziţiile generale şi speciale ale Codului penal şi circumstanţele concrete ale săvârşirii infracţiunii deduse judecăţii, atitudinea şi conduita sinceră a acestuia faţă de fapte şi urmările lor,  astfel că acesta va fi  condamnat, după cum urmează:

În baza art. 87 alin.1 din O.U.G.195/2002 Rep., cu aplicarea dispoziţiilor art.3201 alin.7 C.proc.pen.,cu aplic. art 74 lit. a şi c,  rap la 76 lit. d C.pen., va condamna inculpatul C. M. C., la o pedeapsă de 6 luni închisoare.

În baza art. 71 alin.2 Cod penal, va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor  civile  prevăzute de art. 64  alin.1 litera a) teza a -II –a şi b)  Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal,  va suspenda condiţionat executarea pedepsei pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni  termen de încercare stabilit în condiţiile art.82 Cod penal.

În baza art. 359 alin.1 Cod procedură penală va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.

În baza art. 71 alin. 5 Cod penal va suspenda executarea pedepsei accesorii constând în interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale.

În baza art. 191 alin.1 Cod procedură penală va obliga inculpatul la plata a 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 200 lei reprezentând onorariu apărător oficiu A. C., va fi avansată din fondurile M.J.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

În baza art. 87 alin.1 din O.U.G.195/2002 Rep., cu aplicarea dispoziţiilor art.3201 alin.7 C.proc.pen.,cu aplic. art 74 lit. a şi c,  rap la 76 lit. d C.pen., condamnă inculpatul C. M. C., fiul lui … şi …, născut la … în mun. .. judeţul …, cu domiciliul în oraşul M., str. M., , la o pedeapsă de 6 luni închisoare.

În baza art. 71 alin.2 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor  civile  prevăzute de art. 64  alin.1 litera a) teza a -II –a şi b)  Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal, suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni  termen de încercare stabilit în condiţiile art.82 Cod penal.

În baza art. 359 alin.1 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.

În baza art. 71 alin. 5 Cod penal suspendă executarea pedepsei accesorii constând în interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale.

În baza art. 191 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata a 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 200 lei reprezentând onorariu apărător oficiu A. C., va fi avansată din fondurile M.J.

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare.

 Pronunţată în şedinţă publică azi, 04.04.2013.

Preşedinte,

M. M.

Grefier,

L. I. B.