Tâlharie, furt calificat

Sentinţă penală 102 din 26.02.2009


Obiect: tâlharie, furt calificat

Sentinta penala nr. 102/26.02.2009

Prin rechizitoriul înregistrat la aceasta instanta sub nr. xxx/321/2008, Parchetul de pe lânga Judecatoria Tg.Neamt a dispus trimiterea în judecata în stare de arest preventiv a inculpatilor C.D., pentru savârsirea infractiunilor de tâlharie, prev. de art. 211 alin. 21 lit. a si furt calificat prev. de art. 208-209 alin. 1 lit. a,g,i, totul raportat la art. 37 alin. 1 lit. b, art. 33 lit. a Cod penal; C.M., pentru savârsirea infractiunilor de furt calificat, prev. de art. 208-209 alin. 1 lit. a,g,i Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal; L.C., pentru savârsirea infractiunilor de furt calificat, prev. de art. 208-209 alin. 1 lit. a,g,i Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal; de asemenea, s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatilor C.C., pentru savârsirea infractiunilor de furt calificat, prev. de art. 208-209 alin. 1 lit. a,g,i Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal, art. 99 si urm. Cod penal, L.M., pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, prev. de art. 208-209 alin. 1 lit. a,g,i Cod penal si L.O., pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, prev. de art. 208-209 alin. 1 lit. a,g,i Cod penal; toti inculpatii cu datele de stare civila din dispozitiv.

În esenta, situatia de fapt retinuta prin actul de sesizare este urmatoarea : la data de 17 august 2008, inculpatii L.C., C.M. si C.C. au sustras din curtea partii vatamate I.C. mai multe pese metalice de la un buldozer, pe care le-au încarcat într-o caruta; în seara de 18 august 2008, inculpatii C.D., C.M. si L.C. s-au deplasat cu doua carute în zona agricola H., au încarcat carutele cu porumb si bostani verzi si fiind observati de ciobanii din zona care s-au mobilizat pentru a-i opri, au încercat sa fuga, iar inculpatul C.D., care ramasese în urma, întrucât calul s-a deshamat, pentru a-si asigura scaparea a lovit cu biciul pe partea vatamata I.R., care a suferit leziuni vindecabile în 6-7 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare; în noaptea de 9/10 septembrie 2008, inculpatii C.M., L.M., L.O. si L.C. s-au deplasat cu caruta pe strada Stefan cel Mare si au sustras din curtea locuintei lui L.D. un flex, o bormasina, doua ciocane si un aparat radio, bunuri pe care le-au restituit partii vatamate, întrucât la întoarcere au fost depistati de organele de politie; în noaptea de 23/24 septembrie 2008, C.D., C.M. si L.C. s-au deplasat cu caruta la punctul de lucru al SC C. SA de pe raza comunei X., de acolo au sustras doi colaci de fier beton, în greutate de 550 kg., bunuri care ulterior au fost recuperate în natura; în sfârsit, în noaptea de 23/24 septembrie 2008, inculpatii C.D., C.M. si L.C. au patruns prin escaladarea gardului în curtea partii vatamate G.I., de acolo prin efractie într-o magazie si au sustras un aparat de sudura, pe care apoi l-au dezmembrat în componente, în scopul valorificarii lor.

Prin încheierea nr. 12/16.10.2008, Judecatoria Tg.Neamt a dispus arestarea preventiva a inculpatilor C.D., C.M. si L.C., fiind emise mandatele de arestare preventiva nr. 12, 13, 14.

Partea vatamata I.C. s-a constituit partea civila în cauza cu suma de 60.000 lei, reprezentând c/val. pieselor sustrase de inculpati, învederând instantei ca urmare a faptei culpabile a acestora utilajul, respectiv buldozerul nu mai este în stare de functionare, precum si cu c/val. penalitatilor care vor decurge din contractul încheiat cu Romsilva Piatra Neamt, ca urmare a întârzierii derularii contractului încheiat cu aceasta institutie.

Partile vatamate C.L., I.R., F.I. si L.D. nu s-au constituit parti civile în cauza, învederând instantei ca prejudiciul suferit a fost acoperit.

Partea vatamata Gramada Ioan s-a constituit parte civila în cauza cu suma de 500 lei, reprezentând c/val. aparatului de sudura sustras de inculpati si apoi dezmembrat; de asemenea, partea vatamata B.N. s-a constituit parte civila în cauza cu suma de 500 lei, c/val. distrugerilor provocate de inculpati recoltei de porumb si bostani.

Spitalul s-a constituit parte civila în cauza cu suma de 55 lei, reprezentând c/val. cheltuielilor de îngrijire medicala acordata partii vatamate I.R..

Prin declaratiile date în instanta, inculpatii au recunoscut însa doar partial comiterea faptelor puse în sarcina lor, au avut atât în cursul urmaririi penale, cât si în cursul judecatii, o atitudine oscilanta cu privire la savârsirea acestor fapte.

Au fost audiati martorii I.I., I.X., I.I.X., I.D., T.F., C.F. si T.D., declaratiile acestora fiind consemnate la dosarul cauzei.

Examinând probele administrate atât în cursul urmaririi penale, cât si nemijlocit în instanta, se retine urmatoarea situatie de fapt :

La data de 17 august 2008, inculpatii L.C., C.M. si C.C. s-au deplasat cu caruta în zona locuintei partii vatamate I.C., în curte se afla demontat un motor de buldozer, inculpatii au sustras mai multe piese metalice de la acest motor, însa au fugit fiind depistati de martora I.I., pe drum au pierdut câteva piese care au fost recuperate de partea vatamata.

Aceasta situatie de fapt rezulta din declaratia partii vatamate, dar si din depozitia martorei I.I., martor ocular la cele întâmplate.

Din depozitia aceleiasi martore rezulta ca buldozerul nu poate fi folosit nici în prezent, din cauza lipsei pieselor sustrase de inculpati.

În seara de 18.08.2008, C.D., C.M. si L.C. s-au deplasat cu carutele în zona agricola H., de acolo au sustras si încarcat în carute porumb si bostani verzi si fiind observati de ciobanii din zona care s-au mobilizat pentru a-i opri, au încercat sa fuga, iar inculpatul C.D., care ramasese în urma, întrucât calul s-a deshamat, pentru a-si asigura scaparea a lovit cu biciul pe partea vatamata I.R., care a suferit leziuni vindecabile în 6-7 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Situatia de fapt astfel retinuta rezulta atât din declaratia partii vatamate I.R., dar si depozitiile martorilor I.I.X. si I.D., care au asistat personal si au vazut pe inculpati sustragând produse agricole, de asemenea aceiasi martori au declarat ca inculpatul C.D. a lovit cu biciul pe partea vatamata I.R., pentru a-si asigura scaparea, aceasta deoarece nu a reusit sa fuga cu caruta, calul deshamându-se.

În noaptea de 9/10 septembrie 2008, inculpatii C.M., L.M., L.O. si L.C. s-au deplasat cu caruta pe strada Stefan cel Mare si au sustras din curtea locuintei lui L.D. un flex, o bormasina, doua ciocane si un aparat radio, bunuri pe care le-au restituit partii vatamate, întrucât la întoarcere au fost depistati de organele de politie.

Astfel, martorul T.F., la momentul respectiv si fiind vecin cu partea vatamata, iesind din curte a observat o caruta la poarta partii vatamate si o persoana care sarea gardul în acea curte, imediat a anuntat organele de politie, care s-au deplasat la fata locului.

În noaptea de 23/24 septembrie 2008, C.D., C.M. si L.C. s-au deplasat cu caruta la punctul de lucru al SC C. SA de pe raza comunei X., de acolo au sustras doi colaci de fier beton, în greutate 550 kg., bunuri care ulterior au fost recuperate în natura.

În sfârsit, în noaptea de 23/24 septembrie 2008, inculpatii C.D., C.M. si L.C. au patruns prin escaladarea gardului în curtea partii vatamate G.I., de acolo prin efractie într-o magazie si au sustras un aparat de sudura, pe care apoi l-au dezmembrat în componente, în scopul valorificarii lor.

Aceste ultime fapte, respectiv cele savârsite în noaptea de 23/24 septembrie 2008 au fost recunoscute de inculpati, prin declaratiile date în instanta, dar rezulta si din cuprinsul depozitiei martorului T.D., cel care, fiind bobinator de meserie, a reparat aparatul de sudura al partii vatamate G.I. (fila 202 din dosar).

Instanta retine ca inculpatii se fac vinovati de savârsirea faptelor puse în sarcina lor, asa cum aceste fapte au fost descrise în actul de sesizare al instantei.

La individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate, instanta va avea în vedere gradul de pericol social al infractiunilor, circumstantele concrete în care au fost comise, persoana inculpatilor, cunoscuti majoritatea cu antecedente penale pentru fapte similare, , modalitatea în care acestia au savârsit faptele, respectiv în grup, concursul de infractiuni retinut în sarcina unora, prin toate acestea inculpatii inducând în comunitate o stare de insecuritate sociala si chiar teama în rândul cetatenilor; inculpatii provin din comunitatea de rromi, nu au nici o ocupatie, fiind cunoscuti cu antecedente penale, asa cum s-a aratat mai sus.

Fata de toate acestea, instanta retine ca scopul educativ si preventiv al pedepsei va putea fi realizat prin condamnarea inculpatilor la pedeapsa închisorii.

Inculpatului C.C., fiind minor, instanta va aplica în privinta acestuia dispozitiile legale referitoare la suspendarea conditionata a executarii pedepsei, sens în care inculpatul va fi atentionat asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal.

În ceea ce priveste pe inculpatii L.M. si L.O., acestia au participat la savârsirea unei singure infractiuni de furt calificat, astfel ca instanta îl va condamna pe inculpatul L.M. la pedeapsa închisorii orientata sub minimul special prevazut de legea penala, iar în privinta inculpatului L.O. va aplica dispozitiile legale referitoare la suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

În baza art. 83 Cod penal, instanta va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an si 6 luni închisoare aplicata inculpatului L.M. prin sentinta penala nr. 671/05.10.2006 a Judecatoriei Tg.Neamt, pedeapsa ce va fi adaugata la pedeapsa aplicata prin prezenta sentinta.

Instanta retine din declaratia partii vatamate I.C., dar si din cuprinsul depozitiei martorei I.I. ca, urmare a sustragerii pieselor de la buldozer, acest utilaj nu mai poate fi functionabil, valoarea acestuia rezultând din factura atasata la dosarul cauzei de partea civila (fila 97 din dosar). Pe cale de consecinta, în baza art. 14, art. 346 Cod procedura civila, coroborate cu art. 998 Cod civil, inculpatii vor fi obligati sa plateasca partii vatamate I.C. suma de 60.000 Ron, c/val. bunului. Cererea aceleiasi parti vatamate privind obligarea inculpatilor la acoperirea unui prejudiciu viitor nu poate fi admisa, acest prejudiciu nefiind cert si nici actual, nu sunt îndeplinite conditiile antrenarii raspunderii civile delictuale.

În baza acelorasi texte de lege, inculpatii vor fi obligati sa despagubeasca pe partile vatamate, asa cum acestea s-au constituit parti civile în cauza.

În baza art. 191 Cod procedura penala, inculpatii vor fi obligati la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în care vor fi incluse si onorariile aparatorilor desemnati din oficiu atât la urmarirea penala, cât si la judecata.