Drepturi banesti

Sentinţă civilă 234 din 16.02.2012


Dosar nr. 3278/89/2011litigiu muncă

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ NR. 234/2012

Şedinţa publică de la 16 Februarie 2012

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE

Asistent judiciar

Asistent judiciar

Grefier

Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamantul SINDICATUL AUTOMATIZAREA TRAFICULUI FEROVIAR CFR BRĂILA, în numele şi pentru membrii săi de sindicat, în contradictoriu cu pârâta COMPANIA NAŢIONALĂ DE CĂI FERATE CFR SA,  având ca obiect litigiu de muncă - drepturi băneşti.

INSTANŢA DE JUDECATĂ

Asupra cauzei civile de faţă;

Prin acţiunea înregistrată la Tribunalul Vaslui, sub nr. 3278/89 din data de 07.12.2011, reclamantul Sindicatul automatizarea Traficului Feroviar C.F.R. Brăila, în numele şi pentru membrii de sindicat individualizaţi la filele 6-7 din dosar, în contradictoriu cu pârâta Compania Naţională de Căi Ferate C.F.R. S.A.  a solicitat obligarea acesteia la plata drepturilor salariale neacordate actualizate cu rata inflaţiei, cu începere de la data naşterii dreptului până la data plăţii efective, reprezentând salariul suplimentar pentru anii 2008 si 2009, echivalent cu salariul de bază de încadrare din luna decembrie a anului pentru care se acordă, şi prima pentru Ziua Feroviarului pentru anul 2009, respectiv ajutorul material pentru Sărbătorile de Paşte pentru anul 2009.

……………………………………………………………………….

La termenul din data de 19.01.2012, instanţa din oficiu a invocat excepţia prescripţiei dreptului la acţiune privind ajutorul material de Paşti şi Ziua Feroviarului pentru anul 2009.

Examinând actele şi lucrările dosarului, raportat la obiectul cererii de chemare în judecată şi la dispoziţiile legale incidente în cauză, instanţa, cu privire la excepţiile invocate în cauză (art. 137 Cod procedură civilă), dar si cu privire la fondul cauzei reţine următoarele:

Cu privire la excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune în ceea ce priveşte acordarea premiului aferent „Zilei Feroviarului ” pentru anul 2009, instanţa urmează să o admită motivat de faptul că obiectul acestui capăt de cerere constă în acordarea unor drepturi salariale izvorâte din Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate şi astfel îi sunt aplicabile, din punctul de vedere al prescripţiei, prevederile art. 268 alin. 1 lit. e din Codul Muncii care stabilesc un termen special de prescripţie de 6 luni, drept pentru care aceste drepturi sunt prescrise pentru anul 2009 raportat la data formulării acţiunii.

Şi cu privire la excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune în ceea ce priveşte acordarea ajutorului material aferent sărbătorilor de Paşte pentru anul 2009 instanţa urmează să o admită motivat de aceleaşi aspecte.

Drept consecinţă, instanţa va respinge ca prescrise drepturile reprezentând prima pentru Ziua Feroviarului pentru anul 2009, ajutorul material pentru sărbătorile de Paşte pentru anul 2009.

 Pe fondul cauzei, instanţa reţine că  prin acţiunea introductivă reclamantul a solicitat obligarea pârâtei la plata salariului suplimentar pentru anii 2008 şi 2009, echivalent cu salariul de bază de încadrare al salariului pe luna decembrie a anului pentru care se acordă, actualizat cu rata inflaţiei la data plăţii efective.

 Solicitarea reclamantului privind acordarea salariului suplimentar  pentru anii 2008 şi 2009 este întemeiată pentru considerentele ce vor fi expuse:

 Potrivit art. 40 alin. 2 litera c din Codul muncii, angajatorul are obligaţia să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă.

Clauza contractuală negociată între părţi şi prevăzută la art. 32 alin. 1 din CCM  ale Companiei Naţionale de Căi Ferate C.F.R. S.A. valabil pe anii 2007 - 2008 (prelungit prin acte adiţionale) şi 2009 - 2010 stipulează  că pentru munca desfăşurată  în cursul unui an calendaristic, după expirarea acestuia, personalul societăţii poate primi un salariu suplimentar echivalent cu salariul de bază de încadrare din luna decembrie a anului respectiv.

Salariul suplimentar are regimul juridic de premiu acordat salariaţilor pentru obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea individuală şi, în consecinţă face parte din drepturile salariale, aşa cum prevede art. 7 din contractele colective de muncă aplicabile.

Potrivit art. 229 alin. 4 din Codul muncii, contractele colective de muncă încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale constituie legea părţilor. În raport cu dispoziţiile art. 229 alin. 1 Codul Muncii, contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală de o parte şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizare, drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă, efectele clauzelor contractului colectiv de muncă întinzându-se astfel cum stabileşte art. 133 alin. 1 litera a din Legea nr. 62/2011 pentru toţi salariaţii din unitate, pentru contractele colective de muncă încheiate la acest nivel.

Conform art. 148 din Legea nr. 62/2011, executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi, neîndeplinirea obligaţiilor asumate atrăgând răspunderea părţilor care se fac vinovate de aceasta.

Ca atare, faţă de dispoziţiile legale ce reglementează  drepturile salariaţilor la salarizare, respectiv obligaţiile corelative ale angajatorului precum şi efectele contractelor colective de muncă legal încheiate, Tribunalul constată că membrii de sindicat reprezentaţi de sindicatul reclamant  sunt îndreptăţiţi să primească salariul suplimentar pentru anii 2008 si 2009, echivalent cu salariul de bază de încadrare din luna decembrie a anului pentru care se recunoaşte dreptul.

 Suma datorată suportă riscul devalorizării, astfel că debitorul obligaţiei de plată este ţinut la repararea în totalitate a prejudiciului, motiv pentru care se impune obligarea debitorului la plata actualizată cu indicele de inflaţie a sumei cuvenite reclamantului la data plăţii efective.

Raportat tuturor considerentelor expuse mai sus, instanţa va admite în parte  acţiunea formulată de reclamantul Sindicatul Automatizarea Traficului Feroviar C.F.R. Brăila în numele şi pentru membrii de sindicat individualizaţi la filele 6 - 7 din dosar, în contradictoriu cu pârâta Compania Naţională de Căi Ferate C.F.R. S.A. urmând să oblige pârâta să achite reclamantului în numele şi pentru membrii de sindicat individualizaţi la filele 6 - 7 din dosar, salariul suplimentar echivalent cu salariul de bază de încadrare din luna decembrie pentru anii 2008 şi 2009, actualizat cu rata inflaţiei la data plăţii efective.

În temeiul art. 270  Codul Muncii, prezenta cauză este scutită de taxa judiciară de timbru şi timbru judiciar.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, excepţie invocată din oficiu de către instanţă, cu privire la capetele de cerere privind acordarea primei pentru Ziua Feroviarului, datorată pentru anul 2009 şi a ajutorului material pentru sărbătorile de Paşti aferente anului 2009 şi, în consecinţă:

Respinge ca prescris dreptul material la acţiune privind prima pentru Ziua Feroviarului, datorată pentru anul 2009 şi a ajutorului material pentru sărbătorile de Paşti aferente anului 2009.

Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul Sindicatul Automatizarea Traficului Feroviar CFR Brăila,  în numele şi pentru membrii de sindicat individualizaţi la filele 6 – 7 din dosar, în contradictoriu cu pârâta Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA şi, în consecinţă:

Obligă pârâta să achite reclamantului, în numele şi pentru membrii de sindicat individualizaţi la filele 6 – 7 din dosar, salariul suplimentar echivalent cu salariul de bază de încadrare din luna decembrie pentru anii 2008 şi 2009, actualizat cu rata inflaţiei la data plăţii efective.

Definitivă şi executorie.

Cu drept de recurs, în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 16 Februarie 2012.

Preşedinte,Grefier,

Asistenţi judiciari,

Domenii speta