Conducerea unui vehicul fără permis de conducere.Minor. Măsură educativă neprivativă de libertate

Sentinţă penală 101 din 07.09.2015


Prin rechizitoriul nr. x/P/2014 din 22.04.2015, al Parchetului de  pe  lângă  Judecătoria O., a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul minor pentru săvârşirea infracţiunii  de "conducerea unui vehicul fără permis de conducere", faptă prevăzută şi pedepsită de dispoziţiile art. 335 alin.(l) Cod penal, cu aplicarea art.113 şi următoarele Cod penal, reţinându-se că, la data de 12.09.2014, orele 20.30, organele de poliţie din cadrul Postului de Poliţie C. respectiv P., care erau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au identificat în trafic şi au oprit pentru control, în satul Bunoaica, aparţinând comunei C., în dreptul magazinului X, autoturismul marca X, având nr. de înmatriculare X. În urma verificărilor efectuate de către poliţişti a rezultat că autoturismul era condus de către inculpatul X, care a condus autoturismul respectiv, conform propriilor sale declaraţii, din com.B., jud.M., unde l-a avut la reparat, şi până în satul B., unde a fost oprit în trafic de către poliţişti. Inculpatul intenţiona să ajungă cu autoturismul respectiv la locuinţa de domiciliu, situată în com.P., jud.M..

Starea de fapt expusă a fost probată în cursul urmăririi penale cu următoarele mijloace de probă: proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante întocmit de către organul de cercetare penală din cadrul Postului de Poliţie C., care cuprinde şi declaraţia verbală a făptuitorului R. C.-N.- filele 9-10; declaraţia martorului G. A.- filele 28-29 ; adresa Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului judeţului M. nr. 61653/1 1.11.2014-fila 26; declaraţia suspectului R. C.-N.- filele 18-20 ; declaraţia inculpatului R. C.-N.- filele 13-14.

La primul termen de judecată din 07.09.2015, după citirea actului de sesizare, inculpatul  a solicitat ca judecata  să se facă conform dispoziţiilor art. 375 C. pr. penală.

Raportat la acest fapt, instanţa a  procedat la audierea inculpatului care a arătat că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în sarcina sa prin rechizitoriu, şi-a însuşit probele administrate în faza de urmărire penală, şi a solicitat ca judecata să aibă loc doar în baza acestor probe.

În raport de aceste aspecte, văzând şi dispoziţiile art. 375 C.pr.penală, apreciind că din probele administrate faptele sunt stabilite şi sunt suficiente date cu privire la persoana inculpatului art.374 alin.(4) Cod pr. penală este legală şi a încuviinţat-o.

Analizând  probele administrate în faza de urmărire penală, instanţa constată următoarele:

În fapt, în data de 12.09.2014, ora 20.30, în satul B., jud.M., poliţiştii rutieri au identificat în trafic şi au oprit pentru control pe  inculpatul R. C.-N., care conducea autoturismul marca X, având nr. de înmatriculare X. Conform propriilor sale declaraţii acesta conducea autoturismul din com. B. O., jud.M. unde l-a avut la reparat şi  intenţiona să ajungă la locuinţa de domiciliu, situată în com.P., jud.M., fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

La dosarul cauzei există şi adresa nr. 61653/11.11.2014, a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor M., din care rezultă că inculpatul R. C.N. nu figurează în evidenţele acestui serviciu ca fiind posesor al permisului de conducere.

În cauză a fost audiat, în calitate de martor G. A., acesta confirmând în declaraţia sa cele susţinute de către inculpatul R. C.N.

Starea de fapt expusă a fost probată în cursul urmăririi penale cu următoarele mijloace de probă: proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante întocmit de către organul de cercetare penală din cadrul Postului de Poliţie C., care cuprinde şi declaraţia verbală a făptuitorului R. C.-N.- filele 9-10 ; declaraţia martorului G. A.- filele 28-29 ; adresa Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului judeţului M. nr. 61653/1 1.11.2014-fila 26; declaraţia suspectului R. C.-N.- filele 18-20; declaraţia inculpatului R. C.-N.- filele 13-14.

În drept,

Fapta inculpatului R. C.-N. de a conduce autoturismul marca X, având nr. de înmatriculare X, în data de 12.09.2014, orele 20.30, în satul B., jud.M., din com.B. O., jud.M. şi  intenţionând să ajungă la locuinţa de domiciliu, situată în com.P., jud.M., fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută şi pedepsită de dispoziţiile art. 335 alin.(l) Cod penal

Sub aspectul laturii subiective, vinovăţia inculpatului  s-a realizat în forma intenţiei directe, acesta prevăzând rezultatul faptei sale şi urmărind producerea acestuia rezultate prin săvârşirea faptei, astfel că urmează să răspundă penal.

Vinovăţia inculpatului, care a recunoscut săvârşirea infracţiunii, rezultă din probele administrate enunţate anterior.

Probele mai sus menţionate conduc instanţa la constatarea dincolo de orice îndoială rezonabilă,  că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, fiind îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de art. 396 alin. (2) Cod de procedură penală, urmând ca acesta să răspundă penal .

Inculpatul a avut o atitudine sinceră recunoscând şi regretând fapta comisă,  prezentându-se în faţa autorităţilor unde a dat declaraţii privind modalitatea de săvârşire a infracţiunii.

Având în vedere împrejurările în care a fost comisă infracţiunea, în satul B., pe un drum de ţară, puţin circulat, de către o persoană care avea îndemânarea de a conduce un vehicul, dovedită prin obţinerea permisului de conducere în luna noiembrie 2014, potrivit declaraţie sale,  gradul de pericol social al faptei care este unul scăzut, dar şi atitudinea procesuală sinceră a inculpatului manifestată atât în faza de urmărire penală cât şi în timpul judecăţii,  persoana inculpatului minor care avea la data săvârşirii infracţiunii vârsta de 17 ani, fără antecedente penale, coroborate cu dispoziţia art.114 alin.(1) Cod penal, potrivit căreia faţă de minorul care la data săvârşirii infracţiuni are între 14-18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate, dar şi faptul că a împlinit 18 ani în noiembrie 2014, în prezent fiind major,  instanţa va lua faţă de acesta măsura educativă prevăzută de art.117 Cod penal, anume un stagiu de formare civică pe o durată de 2 (două) luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune M..

Instanţa va lua această măsură, deoarece celelalte măsuri educative prevăzute la art. 115 alin.(1) lit.b)-d) Cod penal: supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână şi asistarea zilnică nu pot fi dispuse în cauza pendinte,  potrivit art.67-69 din Legea nr.253/2013 - a executării măsurilor neprivative de libertate - aceste măsuri fiind îndeplinite de către părinţii minorului sub coordonarea serviciului de probaţiune, inculpatul R. C. N. fiind deja major la data pronunţării instanţei, şi nu mai poate fi supravegheat de părinţi, ieşind de sub autoritatea lor prin împlinirea vârstei de 18 ani.

Instanţa apreciază că măsura dispusă este aptă de a conduce la îndreptarea inculpatului minor, devenit major, iar acesta să înţeleagă  consecinţele legale şi sociale la care se expune în cazul săvârşirii de infracţiuni şi pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său viitor.

În temeiul art.274 alin.(1) Cod procedură penală,  urmează să dispună obligarea inculpatului  la plata sumei de 200 lei, cheltuieli judiciare către stat.

Hotărârea a rămas definitivă prin neexercitarea căii de atac.