Ordin de protecţie; condiţii evacuare temporară soţ pârât

Sentinţă penală 1829 din 27.08.2015


Potrivit susţinerilor ambelor părţi coroborate cu certificatul de căsătorie şi cele de naştere de la filele 6-10, reclamanta este căsătorită cu pârâtul, din căsătoria acestora rezultând trei copii minori: B, B şi B.

Conform susţinerilor părţilor coroborate cu adeverinţa de venit de la fila 17, ambele părţi au locuri de muncă stabile.

Potrivit susţinerilor reclamantei făcute la acest termen de judecată, susţineri negate doar parţial de către pârât, acesta din urmă are un comportament nepotrivit la adresa reclamantei şi a minorilor, pârâtul făcând scandal şi agresând fizic şi verbal în mod repetat atât pe soţia sa, cât şi pe cei trei copii.

Susţinerile reclamantei sunt confirmate de cele declarate de minorii B şi B audiaţi în camera de consiliu, aceştia arătând că pârâtul are un comportament violent la adresa lor, îi bate, îi ameninţă, îi determină să plece de acasă iar pe minorul B l-a lăsat să intre în fântână să îi scoată o sticlă de bere. Minorii audiaţi au mai arătat că tatăl lor a tăiat furtunul de gaz de la butelie şi a dat drumul acesteia, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice în repetate rânduri. Aceştia au mai arătat că pârâtul a trântit-o pe reclamantă jos şi a ameninţat-o că îi taie gâtul cu un pahar spart, precum şi faptul că a ameninţat că dă foc la casă dacă reclamanta divorţează de el. Aceeaşi minori mai arată că pârâtul vine noaptea târziu beat şi nu îi lasă să doarmă având un comportament agresiv.

Reclamanta şi cei doi minori au mai arătat că pârâtul este agresiv indiferent dacă este beat sau treaz.

Susţinerile reclamantei şi ale celor doi minori sunt confirmate de asemenea de Adresa nr. …. emisă de Poliţia Com. Mereni, conform căreia reclamanta a apelat serviciul 112 pentru a solicita intervenţia organelor de poliţie, determinată de violenţele şi ameninţările la care era supusă ea şi copii minori de către pârât iar cele susţinute de reclamantă s-au confirmat la sosirea organelor de poliţie la locuinţa părţilor. Potrivit aceleiaşi adrese, în luna august 2015 a fost întocmit pe numele pârâtului dosar penal pentru ameninţări aduse reclamantei iar din relatările vecinilor a rezultat că pârâtul este aproape zilnic în stare de ebrietate, face scandal la domiciliu, ţipă la copii şi îi trimite să îi cumpere alcool, cheltuindu-şi marte parte din venit la barurile din localitate.

Având în vedere situaţie de fapt anterior reţinută, instanţa apreciază că sunt întrunite condiţiile legale pentru admiterea cererii formulate de către reclamanţi.

În drept, potrivit art. 23 alin.1 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie,  persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre următoarele măsuri - obligaţii sau interdicţii:

a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;

d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;

f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;

În conformitate cu prevederile art. 3 alin.1 din Legea nr. 217/2003, violenţa în familie reprezintă orice acţiune sau inacţiune intenţionată, cu excepţia acţiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârşită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale ori psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate iar potrivit art. 5 lit. b din acelaşi act normativ,  prin membru de familie se înţelege soţul/soţia şi/sau fostul soţ/fosta soţie.

Potrivit prevederilor art. 4 lit. b din Legea nr. 217/2003, violenţa psihologică este definită ca reprezentând impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, violenţă demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor, prin ameninţări verbale, afişare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieţii personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum şi alte acţiuni cu efect similar.

Conform prevederilor art. 4 lit. c din Legea nr. 217/2003 violenţa fizică este definită ca vătămarea corporală ori a sănătăţii prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înţepare, tăiere, ardere, strangulare, muşcare, în orice formă şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum şi alte acţiuni cu efect similar.

Faţă de dispoziţiile legale anterior menţionate şi având în vedere situaţia de fapt reţinută pe baza probelor administrate în cauză, instanţa apreciază că cererea formulată de reclamantă este întemeiată,  aceasta şi cei trei copii minori aflându-se în situaţia descrisă în mod generic de art. 23 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

În concret, probele administrate în cauză au confirmat aspecte de violenţă  fizică şi psihologică astfel cum sunt definite prin art. 4 din Legea nr. 217/2003, reclamanta şi cei trei minori aflându-se într-o stare de pericol generată de acţiunile desfăşurate de pârât în contextul comportamentului anormal al acestuia care, pe fondul consumului excesiv de alcool dar şi treaz, face scandal în mod repetat, ameninţându-i, proferând injurii la adresa lor dar şi agresându-i fizic, acţiuni care impun măsuri imediate şi de natură a-l împiedica pe pârât să manifeste în continuare vreun comportament abuziv.

Faţă de ansamblul considerentelor de fapt şi de drept anterior expuse, instanţa apreciază că starea de fapt rezultată din probele administrate în cauză reclamă aplicarea imediată a dispoziţiilor art. 23 alin.1 lit. a, d şi f şi art. 29 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie astfel că va dispune emiterea  ordinului de protecţie a reclamantei B şi va dispune pentru o perioadă de 6 luni cu începere de la data emiterii ordinului de protecţie: evacuarea temporară a pârâtului B din imobilul situat în Comuna Mereni, str. …, ………, jud. Constanţa unde locuieşte reclamanta împreună cu copii familiei: B, B şi B; obligarea pârâtului  să păstreze o distanţă de minim 100 de metri faţă de: reclamanta B şi copii familiei: B, B şi B, domiciliul reclamantei situat în Comuna Mereni, str. Izvorului, …………, jud. Constanţa, unitatea de învăţământ a minorilor B şi B, respectiv SNS din Mereni, locul de muncă al reclamantei B reprezentat de S din Comuna Mereni şi va interzice pârâtului orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice mod, cu reclamanta B şi copii familiei: B, B şi B.

Având în vedere măsurile luate, precum şi împrejurarea că reclamanta va rămâne să locuiască în locuinţa familiei împreună cu cei trei minori, instanţa apreciază că nu se mai impune şi încredinţarea copiilor minori către reclamantă, aceştia fiind implicit în grija sa.

Instanţa va dispune comunicarea de îndată a ordinului de protecţie către Poliţia Com. Mereni şi va atrage atenţia pârâtului B că nerespectarea dispoziţiilor prezentului ordin de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti, conform art. 32 din Legea nr. 217/2003.