Procedura insolventei

Hotărâre 293 din 19.09.2014


Art. 67 al. 1 din Legea 85/2014 enumeră toate actele care trebuie să însoţească o cerere a debitorului de deschidere a procedurii insolvenţei.

Conform art. 67 al. 2 din aceaşi act normativ,  documentele prevăzute la alin. (1) se depun odată cu cererea de deschidere a procedurii sau, cel mai târziu, până la termenul de judecată stabilit de judecătorul-sindic; nedepunerea documentelor prevăzute la alin. (1) lit. a) - g), k), l), m) atrage respingerea cererii de deschidere a procedurii, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 38 alin. (2) lit. c) şi d), precum şi a cazului în care cererea de deschidere a procedurii este formulată de lichidatorul numit în procedura de lichidare prevăzută de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; nedepunerea documentelor prevăzute la lit. h), i) şi j) este sancţionată cu decăderea din dreptul de a depune un plan de reorganizare.

Prin Decizia civilă nr. 975/21.11.2014 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, Secţia a II-a civilă, a fost respins apelul formulat împotriva Încheierii civile nr. 293/18.09.2014 pronunţată de Tribunalul Arad în dosar nr. 4376/108/2014, instanţa de control judiciar reţinând, în esenţă următoarele:

Prin încheierea civilă 293/18.09.2014 pronunţată în dosar nr. 4376/108/2014, Tribunalul Arad a respins cererea debitoarei S.C. S.T. S.R.L. pentru deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă.

Pentru a dispune astfel, prima instanţă a constatat că la data de 9 septembrie  2014 debitoarea S.C. S.T. S.R.L. a solicitat a fi supus procedurii simplificate de insolvenţă,  deoarece nu mai are activitate din octombrie 2013, nu mai are personal angajat, are datorii de peste 50.000 lei, iar în patrimoniu deţine doar un motoferăstrău STIHL 561 din 2010 amortizat.

Din probele aflate în dosarul cauzei, judecătorul sindic a reţinut că debitoarea a depus la dosar din  înscrisurile prevăzute de art.67 din Legea  nr. 85/2006, doar ultima balanţă de verificare şi că, potrivit art. 41 alin. 4, teză  finală din Legea nr. 85/2014, în cazul cererii de deschidere a procedurii insolvenţei nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 200 din Codul de procedură civilă privind regularizarea cererii.

De asemenea, judecătorul-sindic a apreciat că în cauză sunt incidente prevederile art. 2 al Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, care arată că documentele prevăzute la alin. (1) se depun odată cu cererea de deschidere a procedurii sau, cel mai târziu, până la termenul de judecată stabilit de judecătorul-sindic. Nedepunerea documentelor prevăzute la alin. (1) lit. a) - g), k), l), m) atrage respingerea cererii de deschidere a procedurii, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 38 alin. (2) lit. c) şi d), precum şi a cazului în care cererea de deschidere a procedurii este formulată de lichidatorul numit în procedura de lichidare prevăzută de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Nedepunerea documentelor prevăzute la lit. h), i) şi j) este sancţionată cu decăderea din dreptul de a depune un plan de reorganizare.

Astfel, s-a considerat că debitoarea nu se încadrează în prevederile art. 38 alin. (2) lit. c) şi d), întrucât nu şi-a respectat obligaţia  de a depune documentele prevăzute la alin. (1) al art.67, odată cu cererea de deschidere a procedurii sau, cel mai târziu, până la termenul de judecată stabilit de judecătorul-sindic.

Împotriva acestei încheieri a declarat apel debitoarea S.C. S.T. S.R.L., arătând că societatea debitoare nu are bunuri, creanţe sau datorii, nu a efectuat nici un fel de tranzacţii în ultimele şase luni, nedorind reorganizarea firmei.

Analizând actele şi lucrările dosarului, Curtea reţine următoarele:

Art. 67 al. 1 din Legea 85/2014 enumeră toate actele care trebuie să însoţească o cerere a debitorului de deschidere a procedurii insolvenţei.

Conform art. 67 al. 2 din acelaşi act normativ,  documentele prevăzute la alin. (1) se depun odată cu cererea de deschidere a procedurii sau, cel mai târziu, până la termenul de judecată stabilit de judecătorul-sindic; nedepunerea documentelor prevăzute la alin. (1) lit. a) - g), k), l), m) atrage respingerea cererii de deschidere a procedurii, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 38 alin. (2) lit. c) şi d), precum şi a cazului în care cererea de deschidere a procedurii este formulată de lichidatorul numit în procedura de lichidare prevăzută de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; nedepunerea documentelor prevăzute la lit. h), i) şi j) este sancţionată cu decăderea din dreptul de a depune un plan de reorganizare.

Din textul legal rezultă că legiuitorul a abordat o nouă optică în situaţia cererilor de deschidere a procedurii insolvenţei formulate de către debitor, potrivit căreia, dacă acesta nu anexează cererii anumite documente menţionate în actul normativ, va interveni sancţiunea respingerii cererii, în timp de nedepunerea altor documente va atrage interdicţia depunerii unui plan de reorganizare.

Apelanta-debitoarea nu se încadrează în prevederile art. 38 al. 2 lit c şi d, astfel încât, în condiţiile în care nu au fost depuse la dosar documentele menţionate în lege, în mod corect prima instanţă a respins cererea de deschidere a procedurii insolvenţei.

Faţă de cele de mai sus, reţinând că prima instanţă a pronunţat o soluţie temeinică şi legală, Curtea a respins apelul formulat de apelanta-debitoare ca nefondat şi în baza art. 451-455 din Codul de procedură civilă, nu a acordat cheltuieli de judecată.

Domenii speta