Deţinere de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal

Sentinţă penală 43 din 11.04.2011


Tip speţă: sentinta penala nr.43

Titlu: infracţiuni de evaziune fiscală (Legea nr. 87/1994) - deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării peste limita a 10.000 ţigări.

Data speţă: 11.04.2011

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuşi, nr. 818/P/22.10.2010, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului F. C. pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării peste limită a 10.000 de ţigarete, prevăzută de art. 2961 al. 1 lit. e din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal modificată prin OUG 54/2010.

S-a reţinut că în ziua de 06.07.2010, inculpatul a fost depistat deţinând în afara antrepozitului fiscal produse accizabil supuse marcării, respectiv 3000 pachete de ţigări marca VVV, cu timbre emise de R. U. (total 60.000 de ţigarete) fără justificare pe bază de documente de provenienţă şi de transport.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În ziua de 06.07.2010, în jurul orelor 12,10, lucrătorii vamali din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bacău, împreună cu lucrătorii Miniterului Administraţiei şi Internelor – IPJ Bacău, au oprit la controlul în trafic rutier, pe DJ 158 – str.Orbic din oraşul Buhuşi, pentru verificări, autoturismul marca Dacia Logan cu nr. de înmatriculare AAA, condus de F. C.. S-a constatat că pe bancheta din spate şi în  portbagajul autoturismului se aflau mai multe baxuri de ţigări. Au fost identificate 3.000 pachete de ţigări marca VVV, cu timbre emise de Republica Ucraina(total 60.000 ţigarete), fără ca acestea să fie justificate pe bază de documente de provenienţă şi de transport.

În urma cercetărilor s-a constatat că inculpatul a achiziţionat ţigările din  municipiul Suceava, de la persoane necunoscute, în scopul revînzării lor în municipiul Brăila. S-a apreciat de către Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bacău că valoarea  drepturilor vamale cuvenite bugetului de stat şi neachitate este de 27.096 lei.

Inculpatul a recunoscut fapta săvârşită dar a susţinut că a transportat nişte colete de la Suceava fiind rugat de un vecin, înţelegându-se ca preţul transportului să fie de 1200 lei, susţinere neprobată.

Inculpatul a solicitat proba cu un martor, în circumstanţiere dar nu l-a mai prezentat şi proba cu înscrisuri.

Fapta inculpatului este probată cu procesul verbal de constatare a infracţiunii, procesul verbal de sesizare din oficiu, adeverinţa de reţinere a ţigărilor, planşele foto, adresa de calcul a prejudiciului, coroborate cu declaraţiile inculpatului, şi întruneşte în drept elementele constitutive ale infracţiunii de deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării peste limita a 10.000 de ţigarete, prevăzută de art. 2961 al. 1 lit. e din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa va avea în vedere gradul de pericol social al infracţiunii, împrejurările comiterii ei dar şi persoana inculpatului care a recunoscut fapta săvârşită, este infractor primar şi este salariat.

În cauză instanţa va face aplicarea dispoziţiilor art. 74 lit. a, c şi 76 lit. d Cod penal, urmând a coborî pedeapsa sub minimul special prevăzut de lege.

Coroborând gradul de pericol social al infracţiunii cu finalitatea aplicării sancţiunii penale, instanţa apreciază că scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins fără privare de libertate.

Urmează ca instanţa să dispună suspendarea condiţionată a executării pedepsei în temeiul art. 81 Cod penal.

Va stabili termenul de încercare în temeiul art. 82 Cod penal şi va atrage atenţia asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal.

Va interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit.a teza a II a, b Cod penal, în condiţiile art. 71 al.2 Cod penal, condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii nefiind compatibilă cu dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, precum şi cu dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

În temeiul art. 71 al. 5 Cod penal va suspenda pedeapsa accesorie aplicată inculpatului.

În ceea ce priveşte latura civilă, în cauză s-a constituit parte civilă Direcţia Regională pentru accize şi operaţiuni vamale Iaşi pentru direcţia Judeţeană de Accize şi operaţiuni Vamale Bacău în numele şi pentru Autoritatea Naţională a Vămilor, cu contra valoarea taxelor vamale, accize, TVA.

Ulterior cu adresa 1839/06.04.2011 a precizat că solicită şi majorări de întârziere conform adresei 5349/2010 a D.J.A.O.V Bacău.

Urmează ca instanţa, să oblige inculpatul la plata contra valorii taxelor vamale, accize şi TVA plus majorări de întârziere, având în vedere dispoziţiilor codului de procedură fiscală.

În temeiul art. 118 lit. f Cod penal, va dispune confiscarea ţigărilor aflate la D.J.A.O.V. Bacău conform adeverinţei de reţinere nr. 15C/06.07.2010.

Red.PA 28.04.2011

2