Vătămare corporală gravă din culpă

Sentinţă penală 94 din 06.01.2012


Dosar nr. 798/199/2011

SENTINŢA PENALĂ Nr. 94

Prin rechizitoriul parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuşi nr.101/P/2010/14.06.2011, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului ACR, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă, prevăzută de art.184 al.2,4 Cod penal.

S-a reţinut în sarcina inculpatului că la data de 11.02.2010, în jurul orelor 10,oo, în timp ce conducea autovehiculul marca Renault cu număr de înmatriculare WWW, pe drumul judeţean DN 15 pe direcţia de deplasare Buhuşi-Bacău, lakm.358+100m, în localitatea Lespezi, com.Gârleni, pe fondul nerespectării regulilor de circulaţie a cauzat un accident rutier soldat cu vătămarea corporală gravă a părţii vătămate L.C., căreia i-au fost cauzate leziuni traumatice ce au necesitat 80-90-zile îngrijiri medicale.

Analizând acte şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

La data de 11.02.2010 în jurul orelor 10,00, inculpatul se deplasa cu autoturismul în care se aflau şi pasagerii L. C. şi C. M. L.,  dinspre oraşul Buhuşi spre municipiul Bacău. Condiţiile de deplasare erau de iarnă, carosabilul fiind alunecos şi acoperit cu un strat de zăpadă. După intrarea în satul lespezi, comuna Gârleni, jud.Bacău, la km 358+100m de pe drumul judeţean DN15, într-o zonă de drum uşor în curbă, ca urmare a neadaptării vitezei la condiţiile meteorutiere existente (conform expertizei tehnice auto, viteza de rulare apreciată a autoturismului era de 62 km/h) inculpatul a pierdut controlul autovehiculului prin intrarea în derapaj, şi s-a răsturnat pe cupolă, în şanţul aflat în partea dreaptă a direcţiei de mers. În urma impactului a rezultat avarierea autovehiculului precum şi vătămarea corporală uşoară a numitei C. M.L.şi vătămarea corporală gravă a părţii vătămate L. C.. Victimele au fost transportate cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţe Bacău pentru acordarea primului ajutor. Conform constatărilor medico legale C. M. L. a suferit leziuni minore care au necesitat pentru vindecare 6-8 zile de îngrijiri medicale, conform actului medico-legal nr.642/11.03.2010 întocmit de SML Bacău, iar L. C. a suferit leziuni traumatice grave, care au necesitat spre vindecare 80-90 zile de îngrijiri medicale, conform actului medico-legal nr.467/11.03.2010 întocmit de SML Bacău şi a raportului de expertiză medico-legală nr.23326/20.01.2011 întocmit de Institutul de Medicină Legală Iaşi

Inculpatul putea evita producerea accidentului dacă, în condiţiile meteorutiere specifice – carosabil acoperit cu zăpadă – se deplasa cu o viteză corespunzătoare, care să-i permită efectuarea oricărei manevre pe carosabil în condiţii de siguranţă pentru el şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Inculpatul a avut o poziţie sinceră la urmărirea penală şi la instanţă, acesta solicitând aplicarea procedurii prevăzută de art.3201 Cod pr.penală.

Fapta inculpatului, deşi recunoscută de acesta, este dovedită cu procesul verbal de cercetare la faţa locului, plângerea şi declaraţiile părţii vătămate, planşele fotografice, certificatul medico-legal, rezultatul etilotest, buletinul de analiză toxicologică alcoolemie, expertiza tehnică auto, procesul verbal de constatare al autovehiculului, declaraţiile martorilor coroborate cu declaraţiile inculpatului.

Fapta de mai sus, îndeplineşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă prevăzută de art.184 al.2, 4 Cod penal.

La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa va avea în vedere gradul de pericol social concret, împrejurările comiterii ei dar şi persoana inculpatului care este infractor primar, este salariat, a avut o poziţie sinceră şi a regretat fapta săvârşită.

În cauză instanţa va face aplicarea art.3201 Cod pr.penală, urmând a reduce limitele de pedeapsă cu 1/3.

Coroborând gradul de pericol social al infracţiunii cu finalitatea aplicării sancţiunii penale, instanţa apreciază că scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins fără executarea în regim de detenţie.

Faţă de circumstanţele reale şi cele personale ale inculpatului, instanţa urmează să dispună suspendarea condiţionată  a executării pedepsei în temeiul art.81 Cod penal.

Va stabili termenul de încercare conform art.82 Cod penal şi va atrage atenţia asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal.

Având în vedere jurisprudenţa CEDO (cauzele Sabou Pârcălab împotriva României şi Hrist contra marii Britanii) va interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza aIIa, b Cod penal pe durata şi în condiţiile art.71 al.2 Cod penal, exercitarea drepturilor la care se referă textul de mai sus fiind incompatibilă cu pedeapsa închisorii.

În temeiul art.71 al.5 Cod penal va suspenda pedeapsa accesorie aplicată inculpatului.

Va constata că inculpatul a avut apărător la instanţă.

În temeiul art.7 din Lg.76/2008, va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat.

Văzând şi dispoziţiile art.191 Cod pr.penală;

Urmează a disjunge latura civilă şi a dispune formarea unui nou dosar.

1