Divorţ

Sentinţă civilă 809 din 30.04.2012


Sent.civ.809/30.04.2012, red. P.A.

Prin cererea înregistrată sub nr. 417/199 / 27.03.2012 pe rolul Judecătoriei  Buhuşi, reclamanta … a chemat în judecată pe pârâtul … solicitând desfacerea căsătoriei încheiate la data de 05.06.2004 prin acordul părţilor, stabilirea locuinţei minorului … la pârât, obligarea reclamantei  la plata unei pensii lunare de întreţinere în cuantum de 150 de euro, şi păstrarea de către reclamantă a numelui purtat în timpul căsătoriei acela de ….

Cererea a fost legal timbrată cu 8 lei taxă timbru şi 0,3 lei timbru judiciar.

În motivarea cererii reclamanta a  arătat că s-au căsătorit la data de 05.06.2004 iar din căsătorie a rezultat minorul …, născut la data 28.07.2004.

Consideră că relaţiile de familie sunt grav şi iremediabil vătămate.

Potrivit art.373 Cod civil căsătoria se poate desface prin divorţ care poate avea loc „prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ”.

În acelaşi timp art.374 al.1 Cod civil prevede că „divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat indiferent de durat căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie”.

Reclamanta şi-a motivat în drept acţiunea pe dispoziţiile art.373 alin.1 383 alin.1, 396 alin.1 art.400 şi art.402 Cod civil.

Cererii de chemare în judecată i-au fost anexate: certificatul de naştere al minorei, certificatul de căsătorie, procura judiciară, împuternicirea avocaţială, copiile cărţilor de identitate ale părţilor şi copia declaraţiei autentificate sub nr.237/2012 de B.N.P. ….

În cauză a fost citată în calitate de Autoritate Tutelară –Consiliul Local Buhuşi, care a efectuat ancheta socială la domiciliul părţilor. 

Pârâtul  prezent la instanţă a fost de acord cu acţiunea.

Reclamanta a fost reprezentată de mandatar avocat …

Din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Părţile s-au căsătorit la data de 05.06.2004 căsătoria acestora fiind înregistrată în registrul stării civile al Primăriei Oraşului Buhuşi sub nr.56.

Din căsătoria părţilor a rezultat minorul … născut la data de 28.07.2004.

Luând act de consimţământul părţilor în ceea ce priveşte modalitatea de desfacere a căsătoriei, precum şi de înţelegerea acestora, exprimată în faţa instanţei cu privire la cererile accesorii, instanţa urmează să admită acţiunea şi în temeiul art.374 Cod civil să dispună desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor.

În ceea ce priveşte numele instanţa în temeiul art.383 al.1 Cod civil va lua act de înţelegerea părţilor ca reclamanta să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei acela de ….

Luând act de înţelegerea părţilor instanţa în temeiul art.400 Cod civil va stabili locuinţa minorului … la pârât.

În temeiul art.402 Cod civil va lua act de înţelegerea părţilor cu privire la stabilirea în sarcina reclamantei a unei contribuţii băneşti la cheltuielile de creştere, educare şi învăţătură a minorului.

Cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorului regula este aceea că după divorţ autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi.

Având în vedere acordul părţilor în ceea ce priveşte capetele de cerere accesorii nefiind nici un motiv, raportat la interesul minorului, de al încredinţa pe minor doar unuia dintre părinţi instanţa în temeiul art.397 cod civil va dispune ca autoritatea părintească să revină în comun ambilor părinţi.

În temeiul art.274 Cod pr. civilă va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

1