Sentinţa civilă Nr. 953

Sentinţă civilă SENTINŢA CIVILĂ Nr. 953 din 07.06.2012


Dosar nr. 1295/201/2012 -  divorţ cu copii - 

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA CALAFAT JUDEŢUL DOLJ

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 953/07.06.2012

Şedinţa publică de la 07.06.2012

PREŞEDINTE COSMIN NICUŞOR MARIN - judecător

Grefier : TAM

*

Pe rol judecarea cauzei de Minori şi familie privind pe reclamantul-pârât PAI, domiciliat în Comuna CN, Str. Dispensarului nr. 14, Jud. Dolj, pe pârâta-reclamantă PG, domiciliată în Comuna CN, Str. Dudului nr. 9, Jud. Dolj, cu domiciliu ales în vederea comunicării actelor de procedură la Cab. Av. BP din C, Str. A.I. Cuza nr. 5, Bl. Romarta Sc. A, Ap. 8, judeţul Dolj, si autoritatea tutelară Primăria CN, Jud. Dolj, având ca obiect divorţ cu copii.

Dezbaterile asupra fondului au avut loc în şedinţa publică din data 01.06.2012, fiind consemnate în încheierea de amânare a pronunţării, parte integrantă a acestei sentinţe, când instanţa, având nevoie de timp pentru a examina probele administrate în cauză, cât şi pentru a delibera, a amânat pronunţarea rezultatului dezbaterilor la 07.06.2012.

JUDECATA

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Calafat la data de 19.03.2012 sub nr. 1295/201/2012 reclamantul-pârât PAI a chemat in judecată pe pârâta-reclamantă PG, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună: în baza art. 373 pct.b din Noul Cod Civil, desfacerea căsătoriei  înregistrată sub numărul 12/20.06.2002, conform certificatului de căsătorie seria CB nr. 509522, eliberat de Primăria CN, judeţul Dolj, din vina exclusivă a pârâtei; în baza art. 398 alin.1 din Noul Cod Civil , să fie stabilită locuinţa minorului PEC  născut la data 04.06.2002, la reclamant; în baza art. 397 din Noul Cod Civil, exercitarea autorităţii părinteşti să se facă numai la reclamant; în baza art. 402 alin.1 / art. 533 alin.1 din Noul Cod Civil, pârâta să fie obligată să contribuie la cheltuielile de creştere, învăţătură, educare a copilului prin plata unei pensii lunare; în baza art. 383 alin.3 din Noul Cod Civil, după desfacerea căsătoriei pârâta să-şi reia numele purtat anterior, acela de Bojin.

Reclamantul-pârât PAI solicită ca pârâta-reclamantă să fie obligată să suporte cheltuielile de judecată pe care reclamantul-pârât le va face cu acest proces.

În motivarea în fapt a acţiunii a arătat că părţile sunt căsătorite din anul 2002 iar din căsătorie a rezultat minorul PEC.

În timpul căsătoriei părţile au locuit în comuna CN, judeţul Dolj, în casa părinţilor reclamantului – pârât.

Părţile sunt despărţite în fapt din luna august 2007.

Între părţi au apărut neînţelegeri, datorită pârâtei-reclamante care începuse să nu se mai ocupe de gospodărie, nu se mai ocupa de minor şi plecat tot timpul la părinţii săi, unde rămânea de dimineaţa până seara.

Acest comportament pârâta – reclamantă l-a adoptat pentru a-l determina pe reclamantul-pârât să o urmeze, să-şi stabilească domiciliul în casa părinţilor acesteia.

Reclamantul-pârât a refuzat acest lucru iar pârâta-reclamantă l-a lăsat pe minor în grija acestuia şi a plecat.

De la despărţirea în fapt, pârâta-reclamantă nu a mai venit în domiciliul comun, nu a mei venit să vadă pe minor decât de câteva ori în cei cinci ani de la despărţire.

De la data respectivă părţile nu au mai reluat relaţia de căsătorie iar în prezent atât reclamantul-pârât cât şi pârâta-reclamantă au stabilit relaţii de concubinaj cu alte persoane.

După despărţire, minorul a rămas în grija reclamantului –pârât , este ataşat de acesta şi are toate condiţiile în domiciliul acestuia să poată creşte , să poată învăţa alături de reclamantul-pârât şi de părinţii acestuia, care îl ajută, alături de concubina acestuia cu care mai are o altă minoră.

Pentru aceste motive, reclamantul-pârât solicită să se constate că relaţiile de familie sunt grav şi iremediabil vătămate şi căsătoria nu mai poate continua.

În drept invocă dispoziţiile art. 373 pct. b, 383 alin. 3, 397, 398, 402 C.civ..

A depus la dosar certificat de căsătorie în original, certificat de naştere al minorului şi CI reclamant-pârât, în copie, taxa de timbru şi timbru judiciar.

În data de 06.04.2012 pârâta-reclamantă a formulat întâmpinare şi cerere reconvenţională, solicitând: 1. desfacerea căsătoriei încheiate la data de 20.06.2002 în localitatea CN, jud. Dolj şi înscrisă în Registrul de Stare Civilă sub nr. 12, din culpa exclusivă a reclamantului,conform art. 373 lit.(b) din Codul Civil; 2. revenirea pârâtei la numele purtat anterior căsătoriei, acela de BOJIN, potrivit art. 383 alin.(3) din Codul Civil; 3. încredinţarea spre creştere şi educare a minorului PEC , născut la data de 04.06.2002 către tatăl reclamant şi stabilirea domiciliului  minorului la acest părinte , conform art. 400 alin./1) din Codul Civil; 4. exercitarea autorităţii părinteşti  de către ambii părinţi potrivit art. 397 teza I Codul Civil; 5. stabilirea dreptului de vizitare a minorului de către părintele căruia nu i se va încredinţa minorul după următorul program: prima şi a treia săptămână din lună de vineri – ora 18,00 până duminică la ora 16,00. sau a doua şi a patra săptămână din lună de vineri –ora 18,00 până duminică la ora 16,00; 2 săptămâni în vacanţa de iarnă, o săptămână în vacanţa de primăvară şi o lună în vacanţa de vară; pârâta - reclamantă solicită ca şi bunicii materni să aibă dreptul de vizitarea minorului după programul solicitat; 6. stabilirea pensiei de întreţinere în favoarea minorului în cuantumul legal, până la o pătrime pentru un copil.

Pârâta - reclamantă solicită cheltuieli de judecată.

În fapt, a arătat că a fost căsătorită cu reclamantul din data de 20.06.2002, iar anterior încă din anul 2001 a trăit cu acesta în concubinaj. Din căsătorie a rezultat copilul minor PEC , născut la data de 04.06.2002.

În toată această perioadă şi până la despărţirea în fapt, luna august 2007, pârâta a locuit împreună cu reclamantul şi copilul minor în Comuna CN, în imobilul deţinut în proprietate de către părinţii reclamantului, unde părţile s-au gospodărit împreună.

Pârâta-reclamantă a menţionat că în luna august 2007 , atunci când s-a hotărât să-l părăsească pe reclamantul –pârât , a fost agresată fizic cu bestialitate de către tatăl reclamantului –pârât, acest lucru întâmplându-se foarte des de la începutul relaţiei . Acest fapt se datora consumului excesiv de alcool al tatălui reclamantului.

În toţi aceşti ani de căsătorie pârâta-reclamantă a suportat să fie agresată atât fizic cât şi verbal de tatăl reclamantului cât şi de reclamant, aceştia adresându-i injurii , expresii jignitoare care nu pot fi reproduse.

În repetate rânduri, pârâta i-a spus reclamantului ce se întâmplă cu tatăl acestuia, că o agresează fizic, îi adresează expresii jignitoare, dar de fiecare dată considera că pârâta era vinovată.

Aceasta a suportat toată această umilinţă datorită copilului, pentru a avea lângă el ambii părinţi şi pentru a nu-i fi afectată dezvoltarea fizică şi mentală.

Pârâta ţine să precizeze faptul că chiar în ziua despărţirii în fapt , tatăl reclamantului a ştrangulat-o cu un cearşaf, spunându-i  că o omoară, fără nici un motiv, tot pe fondul consumului excesiv de alcool.

Acest comportament agresiv a fost adoptat în repetate rânduri , pârâta  intenţionând să se despartă de reclamant chiar din anul 2005, întrucât nu mai suporta umilinţa familiei sale.

Susţinerile reclamantului sunt neadevărate "nu se mai ocupa de gospodărie sau că nu mă ocupam de copil, fiind plecată mai tot timpul la părinţii mei", întrucât învederează instanţei faptul că cele două gospodării sunt foarte apropiate pe care le despart 4-5 case. Este normal şi firesc să ceară ajutorul părinţilor săi.

Este de notorietate faptul că reclamantul încearcă să-i impute acesteia anumite împrejurări decare aceasta nu are cunoştinţă, spre ex., precizează " intenţiona să mă determine să ne mutăm în domiciliul părinţilor ei".

Pârâta precizează că niciodată nu a avut aceste discuţii cu reclamantul şi niciodată nu s-a pus problema mutării părţilor în alt domiciliu conjugal.

Aşa cum a arătat, părţile sunt despărţite în fapt încă din anul 2007, luna august şi întrucât raporturile dintre soţi sunt grav vătămate iar continuarea căsătoriei nu mai este posibilă, în baza probelor pe care le va administra solicită să se dispună desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a reclamantului.

După despărţirea în fapt pârâta a continuat legătura cu minorul, dar în repetate rânduri a fost împiedicată de reclamant şi familia acestuia. De fiecare dată când aceasta îi ducea dulciuri sau haine copilului, acestea erau aruncate de către familia reclamantului.

În drept, nu şi-a întemeiat întâmpinarea şi cererea reconvenţională.

Instanţa din oficiu a dispus audierea minorului în camera de consiliu, lucru care s-a întâmplat în data de 04.05.2012, precum şi efectuarea unei anchete sociale la domiciliile părţilor, anchetă ce a fost depusă la dosar în data 04.05.2012.

În data de 01.06.2012, reclamantul-pârât a precizat oral în şedinţă publică acţiunea introductivă, luându-i se interogatoriu, în sensul că solicită desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, exercitarea autorităţii părinteşti să fie făcută de ambii părinţi şi este de acord ca pârâta-reclamantă să aibă legături personale cu minorul în modalitatea indicată de aceasta în cererea reconvenţională, iar pârâta-reclamantă a precizat oral în şedinţă publică cererea reconvenţională, luându-i se interogatoriu, în sensul că solicită desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor.

Din probele administrate în cauză instanţa a reţinut că părţile s-au căsătorit în data de 20.06.2002, din căsătorie rezultând minorul PEC, născut la data de 04.06.2002, acesta locuind cu tatăl său în Comuna CN Str. Dispensarului nr. 14, Jud. Dolj, unde aceasta are domiciliul.

Având în vedere cele expuse mai sus şi dispoziţiile art. 613 indice 1 CPC, instanţa:

În baza art. 373 lit. a Cod Civil, va admite acţiunea precizată şi cererea reconvenţională precizată şi va declara desfăcută căsătoria încheiata între părţi în data de 20.06.2002 şi înregistrată sub nr. 12/2002 în Registrul de Stare Civilă al Primăriei Comunei CN, Judeţul Dolj, prin acordul soţilor.

În baza art. 397 Cod Civil va dispune ca autoritatea părintească cu privire la minorul PEC, născut la data de 04.06.2002, să revină în comun ambilor părinţi.

Având în vedere faptul că minorul PEC, născut la data de 04.06.2002 locuieşte în prezent cu tatăl şi la audierea din camera de consiliu şi-a manifestat voinţa de a locui cu tatăl său, în baza art. 400 Cod Civil va stabili locuinţa minorului PEC, la tată, acesta urmând să execute obligaţia de întreţinere a minorului în natură.

În baza art. 529, 530 şi 533 Cod Civil va obliga pârâta-reclamantă la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 132,5 lei lunar în favoarea minorului PEC, născut la data de 04.06.2002, de la data introducerii acţiunii - 19.03.2012 - şi până la majoratul minorului sau intervenirea altei cauze legale de încetare sau modificare a obligaţiei.

În baza art. 401 alin. 1 C. Civ. va încuviinţa pârâtei-reclamante legături personale cu minorul, la domiciliul său, după următorul program: în prima şi a treia săptămână din lună de vineri de la ora 18 până duminică la ora 16; două săptămâni în vacanţa de iarnă, o săptămână în vacanţa de primăvară şi o lună în vacanţa de vară.

În baza art. 383 Cod Civil va dispune ca reclamanta să-şi reia numele purtat anterior căsătoriei, acela de Bojin.

În ceea ce priveşte cererea pârâtei-reclamante de încuviinţare de legături personale cu minorul după acelaşi program de mai sus bunicilor materni, având în vedere că bunicii materni nu sunt părţi în prezenta cauză, şi faptul că cererea este făcută în numele lor de pârâta-reclamantă, fără a avea mandat din partea acestora (cel puţin aşa rezultă din actele depuse la dosar ), instanţa urmează să respingă această cerere.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea precizată formulată de reclamantul-pârât PAI, domiciliat în Comuna CN, Str. Dispensarului nr. 14, Jud. Dolj, în contradictoriu cu pârâta-reclamantă PG, domiciliată în Comuna CN, Str. Dudului nr. 9, Jud. Dolj, cu domiciliu ales în vederea comunicării actelor de procedură la Cab. Av. BP din C, Str. A.I. Cuza nr. 5, Bl. Romarta Sc. A, Ap. 8, judeţul Dolj.

Admite cererea reconvenţională precizată formulată de pârâta-reclamantă PG, domiciliată în Comuna CN, Str. Dudului nr. 9, Jud. Dolj, cu domiciliu ales în vederea comunicării actelor de procedură la Cab. Av. BP din C, Str. A.I. Cuza nr. 5, Bl. Romarta Sc. A, Ap. 8, judeţul Dolj în contradictoriu cu reclamantul-pârât PAI, domiciliat în Comuna CN, Str. Dispensarului nr. 14, Jud. Dolj.

Declară desfăcută căsătoria încheiata între părţi în data de 20.06.2002 şi înregistrată sub nr. 12/2002 în Registrul de Stare Civilă al Primăriei CN, Judeţul Dolj, prin acordul soţilor.

Dispune ca autoritatea părintească cu privire la minorul PEC, născut la data de 04.06.2002, să revină în comun ambilor părinţi.

Stabileşte locuinţa minorului PEC, născut la data de 04.06.2002, la tată, acesta urmând să execute obligaţia de întreţinere a minorului în natură.

Obligă pârâta-reclamantă la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 132,5 lei lunar în favoarea minorului PEC, născut la data de 04.06.2002, de la data introducerii acţiunii - 19.03.2012 - şi până la majoratul minorului sau intervenirea altei cauze legale de încetare sau modificare a obligaţiei.

Încuviinţează pârâtei-reclamante legături personale cu minorul, la domiciliul său, după următorul program: în prima şi a treia săptămână din lună de vineri de la ora 18 până duminică la ora 16; două săptămâni în vacanţa de iarnă, o săptămână în vacanţa de primăvară şi o lună în vacanţa de vară.

Dispune ca pârâta-reclamantă să-şi reia numele purtat anterior căsătoriei, acela de BOJIN.

Respinge cererea pârâtei-reclamante de încuviinţare de legături personale cu minorul după acelaşi program de mai sus bunicilor materni.

Irevocabilă în ceea ce priveşte divorţul şi cu apel în 30 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererile accesorii divorţului.

Pronunţată în Şedinţa Publică de la 07 iunie 2012.

PREŞEDINTE GREFIER

COSMIN NICUŞOR MARIN TAM

CNM/TAM/4 ex./06.07.2012

5