Sentinţa penală Nr. 178

Sentinţă penală 178 din 04.11.2011


Dosar nr. 3093/201/2011 O.U.G nr. 195/2002

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA CALAFAT JUDEŢUL DOLJ

SENTINŢA PENALĂ  Nr. 178

Şedinţa publică de la 04.11.2011

Completul compus din:

PREŞEDINTE Cosmin Nicuşor Marin

Grefier Tîrnă Alina Mariana

*

Ministerul Public reprezentat de procuror Bădan Adelina

Procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat

Pe rol,  soluţionarea acţiunii penale pusă în mişcare împotriva inculpatului PG pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 87 alin.1 din OUG 195/2002.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns inculpatul asistat de avocat BG.

Procedura completă.

S-a făcut referatul oral al cauzei de grefierul de şedinţă, s-a audiat inculpatul, care a declarat că recunoaşte săvârşirea faptei reţinute în actul de sesizare a instanţei şi a solicitat ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, declaraţia inculpatului a fost consemnată şi ataşată la dosarul cauzei, după care s-a apreciat cauza în stare de judecată şi s-a acordat cuvântul în fond.

Reprezentantul parchetului, după ce a făcut o prezentare a stării de fapt şi o analiză a probelor administrate a arătat că vinovăţia inculpatului este dovedită şi a solicitat condamnarea acestuia la pedeapsa închisorii orientată spre minim, cu aplicarea art. 320 indice 1 alin. 7 şi art.81C.pen., 71 alin. 2 C.pen., 64 lit a teza a doua şi lit b C.pen.şi 71 alin 5 C.pen. şi obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare către stat.

Avocat BG, pentru inculpat, a solicitat ca, avându-se în vedere faptul că inculpatul a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei, că nu are antecedente penale şi dispoziţiile art. 72 C.pen. şi 320 indice 1 CPP, limitele pedepsei să fie reduse cu o treime  şi să se aplice o pedeapsă sub minimul special cu aplicarea art. 81 C.pen, cu obligarea la onorariul avocaţial din oficiu..

Inculpatul, având ultimul cuvânt a declarat că recunoaşte şi regretă săvârşirea faptei şi îşi însuşeşte concluziile apărătorului său.

JUDECATA:

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Calafat din 19.09.2011 din dosar nr. 436/P/2011, a fost trimis în judecată penală inculpatul PG pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 87 alin.1 din OUG 195/2002.

În fapt s-a reţinut că, în noaptea de 30/31.03.2011 , învinuitul PG a consumat băuturi alcoolice într-un bar  de pe raza comunei C, iar în dimineaţa zilei de 31.03.2011 a constatat că soţia şi copii săi nu se aflau în locuinţă, motiv  pentru care, deşi consumase anterior băuturi alcoolice a găsit de cuviinţă  să se urce la volanul autoturismului său Opel Astra BP-8116-AM pe care l-a condus pe drumurile publice de pa raza comunei C în căutarea familiei sale.

În jurul orelor 10,15 învinuitul a fost depistat în trafic de lucrătorii de poliţie , care constatând că acesta emana miros de băuturi alcoolice l-au suspus testării cu etilotestul la orele 10 24 . Urmare acestui fapt , s-a stabilit că învinuitul prezenta o concentraţie de alcool în aerul expirat de 0,86 mg/l, condiţii în care a fost dus la Spitalul  Calafat în vederea recoltării de probe biologice.

La orele 11,00 respectiv 12,00  ale datei de 31.03.2011, învinuitului i-au fost recoltate probe biologice care examinate toxicologic au indicat că, la orele sus-amintite  învinuitul prezenta o îmbibaţie de 1,50 şi respectiv 1,35 %o alcool pur în sânge.

Trecând la judecarea cauzei, instanţa a luat declaraţie inculpatului, care a declarat că recunoaşte săvârşirea faptei reţinute în actul de sesizare a instanţei şi a solicitat ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Analizând actele şi lucrările dosarului se constată că starea de fapt şi de drept descrisă în rechizitoriu este corectă, fiind dovedită cu probatoriul administrat în cauză şi astfel instanţa o va reţine ca atare.

Aşadar, instanţa constată că fapta inculpatului de a conduce pe drumurile publice a unui autoturism având o îmbibaţie de 1,50 mg/l alcool pur în sânge, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. art. 87 alin.1 din OUG 195/2002.

Prin urmare instanţa constatând că inculpatul se face vinovat de săvârşirea faptei pentru care a fost trimis în judecată urmează a-l condamna pe acesta.

La individualizarea judiciară a pedepsei instanţa va avea în vedere gradul de pericol social concret al faptei, împrejurările şi modalităţile săvârşirii acesteia, precum şi persoana inculpatului care este la prima abatere de natură penală şi a avut un comportament sincer, recunoscând fapta comisă.

 Instanţa va reţine în favoarea inculpatului circumstanţele atenuante, prev. de art.74 lit.a şi c C.pen. având în vedere faptul că este infractor primar şi  atitudinea acestuia pe parcursul procesului, recunoscând fapta săvârşită, astfel încât la individualizarea pedepsei se vor avea în vedere şi disp. art.76 lit.e teza I-a  C.pen.

Instanţa va face aplicarea în favoarea inculpatului  şi a dispoziţiilor art. 320 indice 1 CPP, având în vedere faptul că inculpatul a declarat că recunoaşte săvârşirea faptei reţinute în actul de sesizare şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, şi la individualizarea pedepsei va avea în vedere limitele speciale ale pedepsei închisorii reduse cu o treime.

Prin urmare instanţa apreciază că aplicarea faţă de inculpat a unei pedepse de 6 luni  închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei în conformitate cu art. 81C.pen. pentru fapta prev. de art. 87 alin.1 din OUG 195/2002 este îndestulătoare pentru ca rolul educativ şi preventiv al acesteia să poată fi atins.

În baza art. 81-82 C.pen. va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe termenul de încercare de 2 ani şi 6 luni.

În baza art. 359 C.P.P. va atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 C.pen..

În baza  art.71 C.pen. va aplica pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute la art.64 lit.a teza a II-a şi lit.b C.pen., iar în baza art. 71 alin.5 C.pen. va dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare.

În baza art.191 alin. 1 C.p.p. va obliga pe inculpat la 400 lei cheltuieli judiciare către stat, din care 200 de lei onorariu avocat oficiu către BA Calafat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art. 87 alin 1 din OUG 195/2002, art. 320 indice 1 alin. 7 CPP art. 74 lit. a şi c  CP, art. 76 lit. e teza I-a  CP  condamnă inculpatul PG, domiciliat în Comuna C, Jud. Doljcetăţean român, studii 11 clase, fără ocupaţie, căsătorit, doi copii minori, fără antecedente penale,  la pedeapsa de 6 luni închisoare.

În baza art. 81-82 Cp dispune suspendarea condiţionata a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 6 luni.

În baza art. 359 CPP atrage atenţia inculpatului  asupra prevederilor art. 83 Cp.

În baza art. 71 Cp  aplica pedeapsa accesorie a interzicerii  exerciţiului drepturilor prev. de art. 64 alin 1 lit. a teza a doua şi  lit. b Cp , iar în baza art. 71 alin. 5 Cp  dispune  suspendarea executării pedepsei accesorii  pe durata termenului de încercare.

În baza art. 191 alin 1 CPP  obliga inculpatul la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare către stat, din care 200 de lei onorariu avocat oficiu către BA Calafat.

Cu recurs în termen de 10 zile de  la pronunţare.

Pronunţată în şedinţa publică, azi 04.11.2011.

PREŞEDINTE GREFIER

Cosmin Nicuşor Marin Tîrnă Alina Mariana

RED/C.N.M. /T.A.M./2 ex../08.11.2011