Încredinţarea copiilor altor persoane decât părinţii – art. 42 alin 2 c fam. – motive temeinice

Sentinţă civilă 4511 din 19.03.2009


Potrivit art. 42 alin 2 C fam „Pentru motive temeinice, copiii pot fi încredintati unor rude, ori unor alte persoane, cu consimtamântul acestora, sau unor institutii de ocrotire.”

Desi textul de lege se refera la încredintarea copiilor odata cu solutionarea cererii de divort a celor doi parinti, acesta se aplica prin analogie si situatiei încredintarii copiilor rezultati din afara casatoriei, dat fiind ca acestia se bucura de aceleasi drepturi si ocrotire ca si copii rezultati din casatorie.

În cazul de fata, dupa cum am aratat, tatal copiilor se afla n detentie, iar mama lor are o situatie materiala grea si, mai mult, nu a manifestat suficienta preocupare si responsabilitate fata de copiii aflati în grija sa, locuind cu acestia o perioada la bunica paterna, unde se afla si în prezent unul dintre copii.

Bunica paterna, prezenta în instanta a aratat ca doreste ca cei doi copii sa-i fie încredintati spre crestere si educare, iar din referatul de ancheta sociala reiese ca aceasta dispune de conditii bune de locuit, ca nepotul sau A. C. M. frecventeaza gradinita din satul Mironeasa, unde este bine integrat în colectiv si este atasat de bunica paterna cu care prefera sa locuiasca.

În acest context, analizând situatia celor doi copii din prisma interesului lor superior, instanta retine ca faptul ca tatal lor este detinut în Penitenciarul Iasi, iar mama lor nu este în masura sa le asigure conditii minime ( materiale si morale) pentru o buna dezvoltare, reprezinta motive temeinice în întelesul legii, pentru ca cei doi copii sa fie încredintati spre crestere si  educare bunicii paterne.

În consecinta, vazând dispozitiile Legii 272/2004, precum si ale art. 42 alin 2 C fam, instanta urmeaza a dispune încredintarea celor doi copii bunicii paterne