Dreptul familiei. divorţ. efectele desfacerii căsătoriei asupra numelui soţilor şi exercitării autorităţii părinteşti sub imperiul noului cod civil

Sentinţă civilă 15352 din 20.10.2011


DREPTUL FAMILIEI. DIVORŢ. EFECTELE DESFACERII CĂSĂTORIEI ASUPRA NUMELUI SOŢILOR ŞI EXERCITĂRII AUTORITĂŢII PĂRINTEŞTI SUB IMPERIUL NOULUI COD CIVIL SENTINŢA CIVILĂ NR. 15352/20.10.2011

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Craiova  la data de 23.08.2011, reclamanta R. C. C.  a chemat în judecată pârâtul R.M. solicitând instanţei ca prin hotărârea ce va pronunţa să dispună desfacerea căsătoriei, păstrarea  numelui dobândit la încheierea  căsătoriei de reclamantă, încredinţarea minorei reclamantei, obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorei şi pronunţarea unei hotărâri de divorţ nemotivate.

În motivarea cererii, s-a arătat că părţile s-au căsătorit în anul 2005 , căsătorie  din care a  rezultat minora R. A. C.  născută la (…). Relaţiile dintre soţi s-au deteriorat  pe parcursul căsătoriei  din cauza certurilor şi concepţiilor diferite despre viaţă ale acestora. Minora a fost crescută de reclamantă.

În drept cererea se întemeiază pe dispoziţiile art.37 al.2 , ar. 38 art.40 , 96,107  /Cod Fam.şi art.617 cpc.

Cererea a fost legal timbrată.

În susţinerea acţiunii au fost depuse următoarele acte: certificatul de căsătorie în original; certificatul de naştere în xerocopie al minorei.

La data de  08.09.2011  reclamanta a depus precizare scrisă la acţiune  în care s-a solicitat desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor , faţă de care instanţa a dispus conform  art.613 indice 1 al.2 cpc  judecarea cauzei la Camera de Consiliu.

În raport de precizarea scrisă la acţiune, în conformitate cu art. 159 indice 1, alin.4/Cod Proc.Civ. – la prima zi de înfăţişare(08.09.2011),- din oficiu, instanţa a verificat şi stabilit că este competentă cu soluţionarea cauzei, conform temeiurilor de drept prevăzute de art.1, pct.1, art. 607/Cod Proc.Civ.,(coroborate cu art 37 al 2 ,lit.a, art.38 alin.1, art.40 alin.1, art.42, Cod Fam).În baza art.131 alin.1/Cod Proc.Civ. instanţa a dat sfaturi pentru împăcare. Părţile au insistat în desfacerea căsătoriei.

În conformitate cu cu dispoziţiile art.613 indice 1 alin.3/Cod Proc.Civ. coroborat cu art.38 alin.3/Cod Fam., instanţa  a procedat la verificarea în scris a consimţământului liber şi neviciat al fiecărui soţ privind desfacerea căsătoriei întemeiată pe acordul lor – luându-li-se o declaraţie comună în scris în şedinţa de judecată din 08.09.2011. Prin aceeaşi declaraţie comună, părţile s-au învoit şi cu privire la capetele de cerere accesorii şi anume: reclamanta să păstreze numele dobândit la încheierea  căsătoriei , minora să fie încredinţată spre creştere şi educare reclamantei,  pârâtul să-i plătească acesteia o pensie lunară de întreţinere în cuantum de 200 lei.

Instanţa având în vedere dispoziţiile art.38 alin.4/Cod Fam. care prevăd că la soluţionarea cererii accesorii de încredinţate minor din dosarul de divorţ trebuie să se ţină seama de interesele minorei, în conformitate cu art.129 alin.5 teza III/Cod Proc.Civ., a pus în discuţie necesitatea administrării probei cu efectuarea anchetei sociale cu care părţile au fost de acord, aspect care a fost consemnat în încheierea de şedinţă din 08. 09.2011.

În conformitate cu dispoziţiile art.158 coroborat cu art.42/Cod Fam şi art.88 alin.1 pct.5 indice 1/Cod Proc.Civ. s-a dispus citarea autorităţii tutelare Consiliul Local Craiova, - fiind emisă adresă pentru întocmirea anchetei sociale,- scop în care s-a întocmit şi depus la dosar referatul de anchetă socială nr.134469/03.10.2011.

Având în vedere că potrivit declaraţiei comune dată în scris în faţa instanţei, la data de 08.09.2011 ambele părţi au consimţit la desfacerea căsătoriei prin acordul lor ,instanţa  constată că sunt aplicabile dispoziţiile prev . de art. 373 lit. a coroborate  cu art.374 al.1 cod civil ,în conformitate cu care divorţul poate avea loc  prin acordul  soţilor ,la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi  acceptată de celălalt soţ putând fi pronunţat pe baza acordului ambilor soţi, indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori din căsătorie. 

În raport de considerentele de mai sus,instanţa apreciază că cererea precizată este  întemeiată,urmând a fi admisă  .

Astfel, instanţa urmează să dispună desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor, căsătorie încheiată la (…)  şi înregistrată în registrul de stare civilă al Primăriei Craiova sub nr. (…) .

Ţinând seama că prin declaraţia comună dată în scris în faţa instanţei părţile s-au învoit ca reclamanta să păstreze numele dobândit la încheierea căsătoriei, instanţa urmează ca în conformitate cu dispoziţiile art. 383 al.1 cod fam ., să ia act de învoiala părţilor şi să încuviinţeze ca reclamanta să păstreze numele dobândit la încheierea căsătoriei şi anume: R. .

Potrivit certificatului de naştere al minorei coroborat cu  referatul întocmit  de autoritatea tutelară Consiliul Local Craiova  reclamanta şi minora R. A.  C. s-a născut la (…)  şi locuieşte împreună cu reclamanta într-un imobil apartament proprietatea părinţilor reclamantei, imobil situat în Craiova, compus din 3 camere şi dependinţe,- dotat cu ceea este necesar unei bune gospodăriri  şi în care există condiţii bune de locuit şi de viaţă, cât şi pentru creşterea minorei. Minora este bine dezvoltată şi îngrijită, subliniindu-se în referatul de anchetă socială că ambii părinţi au manifestat interes faţă de procesul de creştere şi educaţional al minorei, alături de  bunicii materni ai minorei.  Pârâtul s-a mutat într-o altă locuinţă.  De reţinut că potrivit  declaraţiei  comune  a părţilor  dată în scris în faţa instanţei  la 08.09. 2011 ,ambele  s-au învoit  ca minora  să fie încredinţată  reclamantei .

După intrarea în vigoarea a noului cod civil  la data de 01.10.2011  nu mai este prevăzută instituţia încredinţării minorului ci aceea de autoritate părintească.

Reţinând interesul superior şi legal al minorei în conformitate cu dispoziţiile art. 263 cod civil, - prin prisma criteriilor de apreciere avute în vedere de instanţă potrivit  dispoziţiilor  prevăzute de art.487, 488 şi 493  cod civil ( îngrijirea sănătăţii , dezvoltare fizică  ,psihică şi intelectuală ,educaţia  şi învăţătura ,orientarea şi sfaturile necesare ,cooperarea , informarea ,protejarea şi supravegherea copilului ) şi ţinând seama că potrivit declaraţiei comune în scris din data de 08.09.2011 părţile s-au învoit ca minora să fie încredinţată reclamantei, - instanţa urmează ca în raport de dispoziţiile 396 al.1  şi art 505 cod civil , în ceea ce priveşte  raporturile dintre  părinţii divorţaţi şi minor coroborate  cu art. 506  cod civil - să ia act de învoiala părţilor şi să încuviinţeze exercitarea autorităţii  părinteşti  a reclamantei  asupra  minorei R. A. C.  născută la (…)  .

Având în vedere că ambii soţi sunt responsabili pentru creşterea şi educarea minorei –şi reţinând cu privire la acest capăt de cerere învoiala părţilor intervenită în cursul judecăţii  potrivit declaraţiei comune scrise, - instanţa faţă de dispoziţiile art.613 ind.1 al.4 cpc . care prevăd învoiala părţilor privitoare la contribuţia la cheltuielile  de creştere, educare, învăţătură ale minorei, coroborate şi cu dispoziţiile art.524,527 al.1 ,art.530 al.3  cod civil . – urmează să ia act de învoiala  şi să încuviinţeze ca pârâtul să plătească suma de 200 lei în favoarea minorei, -  cu titlu de pensie lunară de întreţinere,- începând cu data introducerii acţiunii conform  art. 532 al.1 cod civil  ,respectiv 23.08.2011- de la care se prezumă starea de nevoie a minorei şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a acestei obligaţii.

Intrucât  acţiunea de divorţ  a fost formulată anterior  intrării în vigoare  a noului cod civil nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 400 cod civil , referitoare la locuinţa minorei . Aceasta  deoarece  prin cererea de chemare în judecată  nu s-a solicitat  acest lucru şi  având în vedere  principiul procesual civil  al disponibilităţii  înseamnă că  instanţa este  ţinută de limitele  investirii sale  determinate prin cererea de chemare în judecată , neputând hotărî  decât asupra  a ceea ce  formează obiectul cererii  deduse judecăţii.

Conform art.619 alin. 6 cod proc. civ. introdus  prin Legea 71 /10.06.2011, instanţa  la care hotărârea de divorţ a rămas irevocabilă o va trimite din oficiu serviciului  de stare civilă  unde a fost încheiată  căsătoria (…)”.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea precizată a reclamantei R. C. C. domiciliată în Craiova (…), în contradictoriu cu pârâtul R. M. domiciliat în Craiova (…) şi autoritatea tutelară Consiliul Local Craiova.

Dispune desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor - căsătorie încheiată la (…)  şi înregistrată în registrul de stare civilă al Primăriei Craiova sub nr.(…) .

Ia act de învoiala părţilor şi încuviinţează ca reclamanta să păstreze numele dobândit la încheierea căsătoriei şi  anume R. .

Ia act de învoiala părţilor şi încuviinţează exercitarea autorităţii părinteşti a reclamantei asupra minorei R. A.  C.  născută la (…)  .

Ia act de învoiala părţilor şi încuviinţează ca pârâtul  să plătească minorei o pensie de întreţinere în cuantum de  200 lei lunar  începând cu data introducerii acţiunii (…)  şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligaţiei de întreţinere .

Irevocabilă privind divorţul.

Cu apel  în 30 de zile de la comunicare privind capetele de cerere accesorii .

Pronunţată în şedinţă publică , azi 20.10.2011.

PREŞEDINTEGREFIER

1