Condiţiile de forma ale cererii de reabilitare judecătoreasca

Decizie 38/R/2012 din 17.02.2012


Prin cererea de reabilitare judecătorească înregistrată la instanţă la data de 09.09.2011, condamnatul NGS a solicitat instanţei să dispună reabilitarea sa, cu  privire la  condamnarea de 1 an şi 4 luni închisoare în baza  sentinţei  penale nr.97/2004, pronunţată în dosarul penal  1691/2002 al Judecătoriei Aleşd, fără a o motiva în scris sau oral.

Judecătoria Oradea a reţinut ca întrucât cererea petentului nu respecta condiţiile de formă prevăzute de art. 495 alin 2 C.p.p, respectiv nu au fost indicate menţiuni referitoare la localităţile unde condamnatul a locuit şi locurile de muncă pe tot intervalul de timp de la executarea pedepsei şi până la introducerea cererii, instanţa la termenul de judecată din data de 14.10.2011 a pus în vedere acestuia necesitatea îndeplinirii acestei formalităţi precum şi obligaţia referitoare la dovedirea achitării prejudiciului cauzat şi a cheltuielilor judiciare la care a fost obligat. Deşi avea termen în cunoştinţă petentul, nu s-a prezenta în instanţă pentru următorul termen de judecată-25.11.2011 şi nu a făcut dovada îndeplinirii obligaţiilor în sesnul celor de mai sus, astfel încât în conformitate cu disp. art. 497 alin 1 lit c,  C.p.p.  cererea de reabilitare a fost respinsa pentru neîndeplinirea condiţiilor de formă când lipseşte vreuna din menţiunile prevăzute în art. 495 alin 2 lit b-e ( deci şi condiţia la care s-a făcut referire mai sus), şi petiţionarul nu a completat cererea la prima înfăţişare şi nici la termenul ce i s-a acordat în vederea completării. În aceste condiţii, nemaifiind necesară analizarea pe fond a cererii de reabilitare, instanţa  în baza dispoziţiilor art. 497 Cpp, a respins cererea privind reabilitarea judecătorească formulată de petentul NGS cu privire la condamnarea de 1an şi 4 luni închisoare în baza  sentinţei penale nr. 97/2004  pronunţată în dosar nr. 1691/2002 al Judecătoriei Aleşd.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs petentul condamnat fără a-l motiva înscris sau oral, iar Tribunalul Bihor a reţinut ca instanţa de fond a respins în mod întemeiat cererea de reabilitare a condamnatului NGS câtă vreme nu au fost respectate dispoziţiile art. 495 alin. 2 Cod de procedură penală privind condiţiile de forma pe care trebuie sa le îndeplinească aceasta cerere şi nici nu a complinit lipsurile învederate în termenul acordat în acest sens potrivit art. 497 Cod de procedură penală.

De altfel, deşi motivele respingerii cererii sale pe nerespectarea unor condiţii de forma au fost clar inserate în considerentele hotărârii atacate, petentul recurent nu a inteles sa completeze materialul necesar nici măcar în faţa instanţei de recurs