Prin cererea înregistrată la data de 02.09.2009, sub nr.914/185/2009 petenta S.C. SINOLTEŢ S.R.L., în contradictoriu cu intimata Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vîlcea, a solicitat anularea Ordonanţei nr.23/13.08.2009 şi a procesului-verbal de constatare nr.998/12.08.2009.
A motivat petenta că, prin procesul-verbal a fost sancţionată întrucât nu ar fi prezentat registrul unic de control, că localul în care-şi desfăşoară activitatea de panificaţie nu este igienizat, că tavanele şi pereţii sunt deterioraţi. Toate aceste deficienţe care i-au fost imputate sunt netemeinice întrucât activitatea de panificaţie fusese oprită pentru reparaţii la cuptor, tencuieli, văruire, reparaţii care erau în curs de desfăşurare la data când s-a efectuat controlul. Măsurile aplicate prin ordonanţa contestată sunt nelegale, întrucât s-a interzis desfăşurarea activităţii de fabricare a pâinii, fiind necesară o nouă înregistrare sanitar-veterinară şi o nouă aprobare pentru a continua desfăşurarea acestei activităţi.
Prin întâmpinare Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vîlcea a invocat excepţia de necompetenţă materială a Judecătoriei Bălceşti întrucât se solicită anularea unui act administrativ iar, pe fond, a solicitat respingerea contestaţiei ca neîntemeiată, cu motivarea că măsura interzicerii desfăşurării activităţii brutăriei s-a dispus ca urmare a constatării numeroaselor nereguli consemnate în procesul-verbal de constatare nr. 998/12.08.2009, nereguli care au fost constatate şi la controale anterioare efectuate la aceeaşi petentă şi neremediate până la data ultimului control. Măsura interdicţiei fabricării pâinii într-un local cu grave deficienţe igienico-sanitare este absolut legală.
La termenul de judecată din 11 februarie 2010 instanţa a pus în discuţia părţilor excepţia de necompetenţă materială a Judecătoriei Bălceşti invocată din oficiu de instanţă şi prin întâmpinare de intimata Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vîlcea.
Ordonanţa privind interzicerea desfăşurării activităţii din unităţile supuse înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor este un act emis în cadrul procedurii speciale reglementate în Hotărârea Guvernului nr.42/2004, modificată şi completată prin Legea nr.215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, de o autoritate centrală sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, fiind supus cenzurii instanţelor de contencios administrativ.
Cum competenţa materială a instanţelor este determinată de norme imperative de la care părţile nu se pot abate în niciun mod, instanţa, având în vedere dispoziţiile art.2 pct.1 lit.d C.pr.civ., potrivit cărora tribunalul judecă în primă instanţă procesele şi cererile în materie de contencios administrativ, în afară de cele date în competenţa curţilor de apel, instanţa a admis excepţia de necompetenţă materială a Judecătoriei Bălceşti şi, în temeiul art.158 c.pr.civ., şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Vâlcea, Secţia Comercială şi Contencios Administrativ Fiscal.
Tribunalul Vaslui
Anulare act
Judecătoria Tulcea
Plangere impotriva actelor procurorului
Judecătoria Sectorul 1 București
Cerere de transfer de procedură în materie penală (Legea 302/2004).
Judecătoria Râmnicu Vâlcea
Pornografie infantilă. Emenente constitutive. Infracţiune continuată.
Tribunalul Galați
Excepţie de inadmisibilitate a cererii