Fond funciar.Solutionarea plângerii împotriva hotarârii comisiei judetene pentru aplicarea legilor fondului funciar concomitent cu actiunea privind anularea titlului de proprietate. Inadmisibilitate

Sentinţă civilă 1615 din 18.10.2004


Fond funciar.Soluţionarea plângerii împotriva hotărârii comisiei judeţene pentru aplicarea legilor fondului funciar concomitent cu acţiunea privind anularea titlului de proprietate. Inadmisibilitate.

Este indamisibilă acţiunea prin care se solicită emiterea titlului de proprietate, în condiţiile în care nu există acte de reconstituire a dreptului de proprietate, respectiv adeverinţe de proprietate, în situaţia în care constituirea sau reconstituirea dreptului de propietate se concretizează prin eliberarea adeverinţelor de proprietate.

Prin sentinţa civilă nr.1615 din 18.10.2004 a Judecătoriei Balş a fost respinsă ca inadmisibilă acţiunea reclamantei prin care a solicitat obligarea comisilor pentru aplicarea legilor fondului funciar să emită şi să elibereze titlul de proprietate.

Prin decizia nr.606 din 08.12.2004 a Tribunalului Olt a fost respins apelul reclamantei.

Instanţa de fond a motivat că nu se poate emite titlul de proprietate dacă nu este constituit sau reconstituit dreptul de proprietate. Reconstituirea şi constituirea dreptului de proprietate sunt faze prealabile emiterii actelor de proprietate şi care incumbă procedura specială de soluţionare, începând cu formularea cererii, contestarea măsurilor stabilite de comisiile locale la comisiile judeţene, în măsura în care nu s-a făcut constituirea sau reconstituirea şi contestarea hotărârii comisiilor judeţene, în instanţă, dacă au fost nefavorabile. Numai după soluţionarea irevocabilă a unei asemenea plângeri partea se poate adresa, ulterior, cu cerere instanei pentru emiterea titlului de proprietate, în situaţia în care comisiile pentru aplicarea legilor fondului funciar nu emit titlurile de proprietate.