Liberare provizorie sub control judiciar - respinsă

Hotărâre (Încheiere) din 18.08.2011


INCHEIERE  /18.08.2011

Din dosarul de cercetare penală instanţa constată că la data 02.08.2011 s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva învinuitului G.A.I. săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă prevăzută de art. 178 alin. 3 din codul penal şi părăsirea locului accidentului  prevăzută de art. 89 alin. 1 din OUG 195/2002.

Prin încheierea din Camera de Consiliu nr. 8 din 21 iulie 2011pronunţata in dosarul  nr 2658/183/2011,al Judecatoriei Băilesti s-a dispus măsura arestării preventive a inculpatului G.A.I pe o perioadă de 20 de zile  ,începând cu data  de 02.08.2011 până la data de 21.08.2011, inclusiv pentru săvârşirea infracţiunilor  de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, în concurs real, infracţiuni prevăzute şi pedepsite de art.178 alin.3 C.pn. şi art.89 alin.1 din OUG 195/2002 R, cu aplicarea art.33 lit.a C.pen.

În motivare s-a reţinut că probele administrate  şi încadrarea în drept a faptelor analizate demonstrează că sunt îndeplinite condiţiile prev. de art. 143 C.p.p., precum şi de art. 148 lit.f C.p.p.cu privire la durata pedepsei şi la faptul că lăsarea în libertate a inculpatului  prezintă pericol concret pentru ordinea publică.

Prin cererea de faţă inculpatul a solicitat liberarea provizorie sub control judiciar motivat de faptul că se află la prima abatere, a recunoscut şi regretă săvârşirea acesteia iar în cazul încuviinţării cererii va respecta obligaţiile impuse de instanţă.

Cererea formulată de inculpat este nejustificată întrucât nu au dispărut raţiunile care au determinat luarea măsurii.

Raţiunea arestării preventive a inculpatului a fost determinată, pe lângă circumstanţele în care a fost săvârşită fapta şi de numărul mare de fapte penale la regimul circulaţiei, fapte care în nenumărate cazuri lasă victime omeneşti şi reprezintă reacţia fermă a organelor judiciare faţă de acest fenomen.

Este nerelevantă atitudinea ulterioară săvârşirii faptelor a inculpatului cât acesta, după ce a consumat o cantitate apreciabilă de băuturi alcoolice, a condus autoturismul pe drumurile publice şi, după ce a provocat accidentul care a determinat moartea victimei, a părăsit locul acestuia.

În contextul în care există un număr mare de asemenea infracţiuni, lăsarea în libertate a inculpatului care a provocat pierderea unei vieţi omeneşti ar avea o rezonanţă negativă în cadrul comunităţii şi ar reprezenta o încurajare al celor predispuşi la nesocotire regimului rutier, aşa cum s-a arătat, care reprezintă un număr destul de mare şi un pericol grav pentru securitatea participanţilor la traficul rutier.

Din această perspectivă, perioada cât inculpatul a fost lipsit de libertate este mult prea scurtă pentru a putea fi privită ca un semnal pozitiv pentru descurajarea celor predispuşi la încălcări similare.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

D I S P U N E

Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de inculpatul  G.A.I. cercetat în stare de arest în dosarul nr. 1160/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Băileşti.

Obligă inculpatul la 50 lei cheltuieli judiciare statului.

Cu drept de recurs în termen de 24 ore de la pronunţare.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 18 august 2011, ora 12:15