Prin SENTINTA CIVILA Nr.x/30.11.2007 pronuntata in dosar x/182/2007 s-a respins cererea reclamantilor P I si P I, , împotriva Municipiului B M, prin Primar, cerere prin care s-a solicitat instantei ca, prin hotarârea pe care o va pronunta:sa constate faptul ca au dobândit prin folosinta pasnica si îndelungata, de 34 de ani, proprietatea asupra suprafetei de teren de 9 ari, nr. topo. 5132/7/2, teren aflat în proprietatea privata a statului;
Reclamantii au aratat ca terenul pe care îl solicita este identificat în CFnr. x B. M, nr. topo.x,, iar conform acestei carti funciare dreptul de proprietate asupra acestei suprafete este înscris în favoarea Municipiului B M, înscrierea dreptului de proprietate asupra terenurilor identificate aici efectuându-se în perioada anilor 1870-1905.
Potrivit art. 1844 Cod civil, nu se poate dobândi prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra terenurilor care nu au format obiectul unui drept de proprietate privata.
Or, numai prin art. 6 din Legea nr. 18/1991 se consacra dreptul de proprietate privata. În anul 1973, când au aratat reclamantii ca au început sa exercite posesia asupra acestui teren, nu se putea vorbi de o proprietate privata.
Prin urmare, având în vedere prevederile art. 1844 Cod civil, reclamantii nu pot dobândi dreptului de proprietate asupra terenului mentionat în cererea de chemare în judecata, prin uzucapiune.
Pe de alta parte, reclamantii nici nu au dovedit ca au în folosinta acest teren (aspect ce putea fi dovedit cu ajutorul unei expertize topografice) si nici ca posesia exercitata este una utila, apta sa conduca la dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune.
Nici în ipoteza în care suprafata de teren în litigiu a fost cooperativizata nu se poate pretinde dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, întrucât, pe de o parte, aceste terenuri pot fi dobândite numai în baza Legilor fondului funciar, cu dovedirea anumitor conditii, si, pe de alta parte, posesia exercitata nu ar fi sub nume de proprietar si deci nu s-ar putea vorbi de îndeplinirea conditiilor necesare pentru uzucapiune.
Judecătoria Craiova
Hotărâre care să ţină loc de act autentic şi partaj judiciar solicitat pe calea acţiunii oblice. Prescripţia dreptului material la acţiune şi condiţiile intentării acţiunii oblice.
Judecătoria Sectorul 2 București
accesiune
Curtea de Apel Suceava
Tulburarea de posesie. Elemente constitutive
Curtea de Apel Oradea
Lipsa capacităţii procesuale de folosinţă, urmare a decesului părţii reclamante
Tribunalul Tulcea
Recurs. Pedeapsa accesorie. Interzicerea în mod greşit a dreptului de a alege. Omisiunea primei instanţe de a suspenda şi pedeapsa accesorie în cazul aplicării disp. art. 81 Cod Penal.