Fara titlu

Sentinţă civilă 769 din 26.11.2009


Sentinţa civilă nr. 769 /26 Noiembrie 2009 ,pronunţată de Judecătoria Baia de Aramă în dosarul nr.1057/181/2009.

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 04.11.2009 sub nr. 1057/181/2009, petentul D. C. Ş., a solicitat în contradictoriu cu intimata I.P.J….., anularea procesului – verbal de contravenţie seria CC nr.  …...

În motivare petentul a arătat că în ziua de 28.09.2009 în timp ce se deplasa spre satul Mărăşeşti a fost oprit de un agent de poliţie şi a fost amendat. Precizează petentul că în aceiaşi zi a fost amendat şi de poliţia comunitară din …….. că nu a ştiu regulile de circulaţie.

În dovedire s-a depus la dosar copia xerox după procesul – verbal contestat.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată şi reţine următoare:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanţe petentul D. C. Ş., a solicitat în contradictoriu cu intimata I.P.J……… , anularea procesului – verbal de contravenţie seria CC, nr. ………… şi înlocuirea cu sancţiunea avertisment.

Din înscrisurile depuse la dosar instanţa, constată că petentului i-a fost comunicat procesul – verbal de constatare a contravenţiei la data de 28.09.2009,  iar acesta la contestat în data de 04.11.2009.

Potrivit dispoziţiilor art. 101 alin. 1 Cod procedură civilă arată că „termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul” iar dispoziţiile  art. 102 Cod procedură civilă precizează că „ termenele încep să curgă de la data comunicării actelor de procedură, dacă legea nu dispune altfel”.

În conformitate cu dispoziţiile art. 34 alin. 1 din Ordonanţa nr. 2/2001,  instanţa procedând la verificarea introducerii în termen a prezente plângeri, constată că plângerea contravenţională formulată de petent este introdusă după termenul prevăzut de lege.

Astfel, conform art. 31 alin. 1  din Ordonanţa nr. 2/2001 se arată expres termenul prevăzut pentru formularea unei contestaţii împotriva unui proces - verbal de contravenţie, respectiv acela de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.

Din analizarea acestor texte de lege, cât şi din înscrisurile aflate la dosarul cauzei reiese fără putinţă de tăgadă că plângerea introdusă de petent este tardivă, astfel că  instanţa va admite excepţia tardivităţii introducerii plângerii, urmând să respingă plângerea contravenţională formulată de petentul D.C.Ş.