Curatela este o măsură de ocrotire a persoanelor adulte capabile şi se referă la acte de administrare a bunurilor sau de apărare a intereselor acestora şi nu la acte de dispoziţie.

Sentinţă civilă 2413/2012 din 10.07.2012


Sentinţa nr.2413/02.03.2012 în dosar nr.2185/190/2012

 Curatela este o măsură de ocrotire a persoanelor adulte capabile şi se referă la acte de administrare a bunurilor sau de apărare a intereselor acestora şi nu la acte de dispoziţie.

Prin cererea precizată şi înregistrată sub numărul de dosar arătat mai sus, petenta N R a solicitat numirea sa în calitate de curator al tatălui său, intimatul CV pentru a-l reprezenta pe acesta la notariat în vederea încheierea formalităţilor privind înstrăinarea şi intabularea unui imobil.

Cererea nu a fost motivată în drept iar în probaţiune s-au depus acte de identitate ale părţilor şi acte medicale (f.3-6)

Întrucât intimatul nu s-a putut prezenta în faţa instanţei, la data de 29 februarie 2012 instanţa s-a deplasat la domiciliul acestuia, constatările fiind consemnate în procesul-verbal aflat la f.10.

Analizând actele şi lucrările dosarului prin prisma probelor administrate şi a temeiurilor juridice aplicabile, instanţa reţine următoarele :

Intimatul este tatăl petentei, locuieşte împreună cu acesta şi a fost evaluat de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap,  fiind încadrat în gradul de handicap grav, permanent, cu asistent personal.

Cu ocazia deplasării la domiciliul intimatului, instanţa a constatat că acesta are discernământul diminuat, deoarece nu a  recunoscut membrii familiei împreună cu care locuieşte, nici măcar pe fiica sa.

În conformitate cu art.178 lit.a) Cod civil, instanţa de tutelă poate institui curatelă dacă din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate personal să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare, iar în conformitate cu art.182 alin.2 Cod civil, curatela nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat.

Prin urmare, curatela este o măsură de ocrotire a persoanelor adulte capabile şi se referă la acte de administrare a bunurilor sau de apărare a intereselor acestora.

În cauza de faţă însă se constată că intimatul are discernământul diminuat, fapt confirmat şi de actele medicale de încadrare în grad de handicap grav, prin urmare consimţământul nu poate fi dat, iar instituirea curatelei s-a solicitat pentru încheierea de acte de înstrăinare a unui imobil aparţinând intimatului, deci pentru acte de dispoziţie şi nu de administrare a bunurilor sau de apărare a intereselor sale, în consecinţă se constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege iar numirea unui curator special pentru persoane adulte nu se poate face decât în cadrul procedurii de punere sub interdicţie, ceea ce nu s-a cerut.

Întrucât conform art.104 Cod civil, orice măsură de ocrotire se stabileşte numai în interesul persoanei iar conform art.109 Cod civil, ocrotirea prin curatelă are loc numai în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege, instanţa urmează să respingă cererea ca nefondată.