Necesitatea aplicării pedepsei accesorii în cazul dispunerii suspendării condiţionate a executării pedepsei principale

Hotărâre din 12.10.2009


1. necesitatea aplicării pedepsei accesorii în cazul dispunerii suspendării condiţionate a executării pedepsei principale 

La data de 16.06.2008, s-a înregistrat sub nr.744 adresa parchetului de arondisment prin care s-a înaintat spre judecare rechizitoriul privind pe inculpatul D. D.,  din comuna Grădiştea, satul Linia, judeţul Vâlcea, faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunii act sexual cu un minor prev. de art.198 alin.1 C.pen., în formă continuată.

S-a susţinut în expozeul actului de dispoziţie procesuală enunţat că, la 04.05.2007, inculpatul a cunoscut-o la o discotecă pe minora C. E.A., elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Generală Tg.Logreşti, judeţul Gorj, iar de atunci şi până în prezent a întreţinut raporturi sexuale cu aceasta, fără a fi obligată sau constrânsă într-un anumit mod. Mai mult, din luna noiembrie 2007 minora a părăsit domiciliul părinţilor şi s-a mutat efectiv în locuinţa inculpatului.

S-a mai arătat că inculpatul a cunoscut vârsta părţii vătămate şi a acceptat să întreţină relaţii intime cu aceasta în pofida opoziţiei părinţilor, putându-i afecta sănătatea.

În circumstanţiere s-a învederat că inculpatul a recunoscut comiterea faptei în modalitatea descrisă, cu justificarea că nu avea altă alternativă, deşi trebuia să-şi dea seama că minora nu avea discernământ pentru a-şi da seama de consecinţele acţiunii la care a participat, are o vârstă tânără şi nu se află la primul antecedent penal, lucrând ca operator la Romgaz, punctul de lucru Stejari, judeţul Gorj.

La stabilirea cadrului infracţional expus s-au avut în vedere, fără a fi menţionate expres, declaraţiile părţilor şi martorilor audiaţi, raportul de constatare medico-legală, alte acte.

În cursul cercetării judecătoreşti s-au administrat direct şi nemijlocit, cu respectarea reglementărilor în materie, cvasimajoritatea probelor produse în faza de urmărire penală, precum şi cele suplimentar încuviinţate.

Deşi considerată prejudiciată moral, partea vătămată minoră nu a emis pretenţii civile.

Examinând coroborat ansamblul probelor administrate, instanţa a reţinut  că, în luna octombrie 2007, întâlnindu-se la o discotecă din centrul comunei Logreşti, inculpatul a întreţinut cu minora C.E.A., elevă în clasa a VIII-a la o şcoală generală din această localitate, în vârstă de 13 ani, raporturi intime. Începând cu data de 10.11.2007, invocând existenţa unor neînţelegeri cu părinţii, minora s-a mutat în locuinţa inculpatului din comuna Grădiştea, continuând, cu mici intermitenţe, ca până la momentul de faţă să locuiască împreună şi aibă o relaţie sexuală normală cu acesta, în pofida numeroaselor demersuri de fi adusă acasă.

Prin sentinţa penală nr.42 din 6 martie 2009, inculpatul a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu motivarea că acţiunea inculpatului, concretizată în întreţinerea repetată de raporturi intime cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 15 ani, având ca rezultat încălcarea libertăţii şi inviolabilităţii sexuale a acesteia, cunoscut fiind că la o asemenea vârstă persoana minoră nu are suficientă experienţă şi nici destulă rezistenţă pentru a se apăra împotriva celui care ar încerca să-i exploateze naivitatea, cu consecinţe deosebit grave pentru dezvoltarea sa fizică şi morală, dar şi pentru copii ce s-ar putea naşte din relaţia consumată, materializează din punct de vedere obiectiv şi subiectiv conţinutul constitutiv al infracţiunii de act sexual cu un minor prev. de art.198 alin.1 C.pen., forma continuată.

Determinat de pedeapsa aplicată şi datele personale ale inculpatului, corelativ s-a dispus suspendarea condiţionată pe durata termenului de încercare de 5 ani instituit de art.82 C.pen.

În conformitate cu art.71 C.pen., inculpatului i-au fost interzise cu titlu accesoriu drepturile electorale şi civile prev. de art.64 alin.1 lit.a şi b C.pen., drepturi ce, în raport de modalitatea de individualizare adoptată, urmează a fi suspendate pe perioada suspendării executării pedepsei principale.

Necesitatea aplicării pedepsei accesorii chiar şi în condiţiile dispunerii suspendării condiţionate a executării pedepsei principale rezultă din interpretarea coroborată a art.71 alin.2 C.pen., potrivit cu care condamnarea la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau a închisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevăzute în art.64 alin.1 lit.a –c din momentul în care hotărârea de condamnare a rămas definitivă, cu alin.5 al aceluiaşi articol, care statuează că, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii sau a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

Prin urmare, în situaţia în care instanţa a stabilit ca modalitate de executare a pedepsei suspendarea condiţionată a executării, executarea pedepsei accesorii a interzicerii unor drepturi va fi suspendată obligatoriu pe perioada suspendăării pedepsei principale. 

Pentru completarea represiunii finalmente, în acord cu art.198 alin.2 C.pen. coroborat art.64  şi 53 pct.2 lit.a C.pen. prohibiţia exercitării drepturilor enumerate a fost prelungită pe o perioadă de 2 ani, consecutiv împlinirii termenului de încercare a suspendării condiţionate.

~ 1 ~

Domenii speta