Obligatie de a face”. Nerespectarea de catre proprietar a plansele de executie, cu privire la realizare ferestre, construire magazie, a carei fereastra are vedere spre proprietatea paratului. Nerespectarii autorizatiei de construire si a certifica

Sentinţă civilă 3343 din 19.12.2008


R O M A N I A

JUDECATORIA BARLAD

 Obligatie de a face”. Nerespectarea de catre proprietar a  plansele de executie,  cu privire la realizare ferestre, construire  magazie, a carei fereastra are vedere spre proprietatea paratului.  Nerespectarii autorizatiei de construire si a certificatului de urbanism, prin amplasarea constructii la o distanta mai mica decat cea prevazuta de art. 612 C. civ. au consecinte ca apa si zapada se scurg pe terenul paratului. Conform art. 615 C. civ., ‘’tot proprietarul este dator a-si face streasina casei sale astfel incat apele din ploi sa se scurga pe terenul sau, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sau’’.

Cu nr.  din 06 s-a inregistrat cererea formulata de reclamanta MM in contradictoriu cu paratul MN, solicitand obligarea paratului sa taie salcamii care sunt plantati in gardul despartitor dintre proprietatea ei si a paratului.

In motivarea actiunii, reclamanta MM a aratat ca este vecina cu paratul MN si ca salcamii din curtea acestuia ii afecteaza gardul, acoperisul casei, ulucele, burlanele de scurgere, iar in caz de furtuna, coroana copacului poate provoca stricaciuni grave.

Actiunea nu a fost motivata in drept.

In dovedirea actiunii, reclamanta MM a folosit proba cu acte, proba cu interogatoriu, proba cu martorii, proba cu expertiza in constructii.

Paratul MN a depus intampinare si cerere reconventionala, solicitand sa se dispuna granituirea proprietatilor lui si a reclamantei, sa fie obligata reclamanta sa-si inchida ferestrele care au deschidere spre proprietatea lui, sa monteze la acoperis dispozitive speciale pentru scurgerea zapezii, sa-si inchida fereastra de la magazie, in termen de 30 zile de la ramanerea definitiva a hotararii sub sanctiunea de daune cominatorii de 50 lei/zi intarziere.

In motivare, paratul MN arata ca este de acord sa taie salcamii daca acestia se afla la o distanta mai mica decat cea prevazuta de Codul Civil, insa apreciaza ca este necesara o granituire a proprietatilor. Apreciaza paratul ca reclamanta, nesocotand orice dispozitie legala, a edificat constructii care au vedere spre proprietateaa lui, desi nu a fost de acord cu acest lucru.

Cererea reconventionala nu a fost motivata in drept.

In dovedire, paratul MN a folosit proba cu acte, proba cu martorii, proba cu expertiza in constructii si expertiza topometrica.

La termenul din 16-12-2008, paratul MN a renuntat la judecata capatului de cerere cu privire la granituire.

Din actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele :

Prin contractul de vanzare – cumparare autentificat sub nr. 2440/20-12-1996 la Biroul Notarului Public paratul MN si sotia lui, numita MM, au vandut reclamantei MM si sotului acesteia, numitul MV, suprafata de 399,50 m.p. teren arabil situat in sat, com. jud. Vaslui.

Cu nr. 1 din 12-02-1997 s-a eliberat sotului reclamantei de catre Consiliul Local al com. autorizatia de construire in vederea construirii unei locuinte in sat i, com., jud. Vaslui, mentionandu-se ca proprietarul va respecta conditiile impuse de certificatul de urbanism.

Potrivit recunoasterilor reclamantei facute la termenul din 16-12-2008, constructia casei a inceput in anul 1995, anterior incheierii contractului de vanzare – cumparare si eliberarii autorizatiei de constructie. Reclamanta a mai precizat ca in anul 1995, salcamii, ce solicita a fi taiati, existau pe proprietatea paratului, insa acestia erau foarte subtiri.

Potrivit art. 607 C.civ., care reglementeaza servitutea distantei plantatiilor, ‘’nu e iertat a sadi arbori care cresc inalti decat in departarea hotarata de regulamentele particulare sau de obiceiurile constante si recunoscute si in lipsa de regulamente si de obiceiuri, in departare de doi metri, de la linia despartitoare a celor doua proprietati pentru arborii inalti si de o jumatate metru pentru celelalte plantatii si garduri vii’’.

In cauza, plantatiile existau la momentul cumpararii de catre reclamanta, nu au fost saditi salcamii dupa instrainare, se cunostea situatia de fapt stabilita de fostul proprietar, in speta paratul, astfel incat sunt incidente dispozitiile art. 625 – 627 C.civ. Dreptul paratului de a avea plantatii la distanta mai mica decat cea prevazuta de art. 607 C.civ. s-a transmis si insusit de cumparatori prin incheierea contractului nr. 2440/20-12-1996.

In ceea ce priveste stracaciunile grave ce ar fi provocate de salcami locuintei reclamantei, instanta retine ca, potrivit concluziilor expertilor), constructia acesteia nu a respectat planul de situatie, certificatul de urbanism si autorizatia de construire, fiind amplasata mult mai aproape de gardul despartitor si implicit de arbori. Drept urmare, nu se poate retine culpa paratului, motiv pentru care se va respinge cererea formulata de reclamanta MM in contradictoriu cu paratul MN.

Potrivit art. 612 C.civ., ‘’nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina’’.

In cauza se constata ca reclamanta MM nu a respectat plansele de executie, astfel incat pe latura estica a casei sunt realizate ferestre atat la parter, cat si la etaj, desi in acte nu este prevazuta tamplarie pe aceasta latura. De asemenea, reclamanta MM a construit o magazie, a carei fereastra are vedere spre proprietatea paratului. Ca urmare a nerespectarii autorizatiei de construire si a certificatului de urbanism, prin amplasarea casei mai aproape de gardul despartitor, ferestrele de la etaj de pe latura de est a constructiei si cea de la magazie au vedere directa catre proprietatea paratului, fiind la o distanta mai mica decat cea prevazuta de art. 612 C. civ. In ceea ce priveste ferestrele de la parterul casei, de pe latura de est, acestea nu stanjenesc proprietatea paratului, intrucat ele sunt obturate de gardul despartitor.

In conformitate cu dispozitiile art. 615 C. civ., ‘’tot proprietarul este dator a-si face streasina casei sale astfel incat apele din ploi sa se scurga pe terenul sau, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sau’’.

In cauza, expertii au constatat ca distanta de la marginea acoperisului casei reclamantei depaseste cu 5 cm proprietatea paratului, astfel incat apa si zapada se scurg pe terenul paratului.

In ceea ce priveste solutiile tehnice oferite de experti, instanta se va opri asupra celor exprimate de expertul, astfel incat sa nu fie impiedicata folosinta locuintei de catre reclamanta. Instanta mai retine ca paratul, la momentul ridicarii constructiei, nu a solicitat sistarea lucrarilor efectuate cu incalcarea dispozitiilor legale, astfel incat pentru asigurarea si pentru viitor a destinatiei de locuinta, se vor retine concluziile expertului Emandache Dumitru.

Drept urmare, se va admite cererea reconventionala cu privire la inchidere ferestre etaj si magazie si montare dispozitive scurgere la acoperis si se va respinge cererea reconventionala cu privire la inchiderea ferestrelor de la parterul imobilului. Va fi obligata reclamanta MM sa blocheze cu obloane din lemn fixe ferestrele de la etajul imobilului situat in sat, com., jud. Vaslui, din partea de est a constructiei, respectiv 5 ferestre cu dimensiunile de 70/110, 2 ferestre cu dimensiunile de 115/70 si o fereastra cu dimensiunile de 85/70, sa blocheze cu oblon fix din lemn fereastra de la magazie, si sa racordeze burlanul din nord la bazinul de acumulare pozitionat la nordul casei, la 1,50 m distanta de casa, in termen de 30 zile de la ramanerea irevocabila a prezentei hotararii, sub sanctiunea de daune cominatorii de 5 lei pe zi de intarziere.

In temeiul art. 246 C.p.c., instanta va lua act de renuntarea la judecata capatului de cerere cu privire la granituire.

Potrivit art. 274 alin. 1 C.p.c., va fi obligata reclamanta sa plateasca paratului cheltuieli de judecata (taxa timbru, timbru judiciar, onorariu avocat si onorariu experti).