Fond funciar

Sentinţă civilă 2575 din 06.10.2011


INSTANTA

Asupra cererii de fata retine urmatoarele:

Prin cererea inregistrata sub nr. X189/02.08.2011 pe rolul Judecatoriei B, reclamantii B I si B D au chemat in judecata paratele  Comisia locala a comunei R pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, jud. V si Comisia  Judeteana V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, solicitand instantei sa dispuna constituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 1044 mp teren  situat in intravilanul satului Gara R, com. R, jud. V, individualizat prin vecinatati si obligarea paratelor  Comisia locala de fond funciar V si a Comisiei  Judetene de fond funciar V la eliberarea unui titlu de proprietate  pentru  terenul mentIat.

In motivarea in fapt a cererii, reclamantii au aratat ca au cumparat prin contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr.1157 din 02.08.1978  o casa de locuit in satului Gara R, com. R, jud. V. Desi in contract se mentIeaza ca suprafata de 250 mp trece in proprietatea statului, in ingraditura casei cumparate exista o suprafata mai mare, de 1044 mp, pe care au posedat-o ca proprietari, platind taxele si impozitele aferente.

Au mai aratat ca partile contractului au convenit ca instrainarea sa aiba ca obiect si terenul aferent in intregime. Desi au solicitat Comisiei locale eliberarea unui titlu de proprietate, nu au primit nici un raspuns.

Cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art.23 si art.36 alin. 4 din Legea nr.18/1991.

In dovedirea cererii reclamantii au atasat la dosar copii certificate de pe urmatoarele inscrisuri: carti de identitate, contract de vanzare-cumparare, plan de amplasament si delimitare a imobilului, adeverinta.

Comisiile parate nu au formulat intampinare, dar Comisia com. R a raspuns solicitarilor adresate de instanta prin adresa nr. 2156 din 27.09.2011.

Cererea este scutita de taxa de timbru conform dispozitiilor art.42 din Legea nr.247/2005.

Au fost administrate proba cu inscrisuri si testimoniala.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Reclamantii au cumparat prin contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 1157 din 02.08.1978 (fila 7 din dosar) o casa de locuit in satul Gara R, com. R, jud. V. La data cumpararii terenul aferent constructiei, in suprafata de 250 mp, a trecut in proprietatea statului, in baza Legii nr.58/1974.

Reclamantii au sustinut ca partile contractului au convenit ca odata cu casa sa fie instrainat si terenul.

Din adeverinta nr. 3259 din 26.11.2010 emisa de Primaria com. R rezulta ca reclamantii figureaza in registrul agricol, vol. 2, la pozitia 55, cu o casa de locuit in suprafata construita de 50 mp, anexe si teren intravilan in suprafata de  1.044 mp. In raspunsul Comisiei com. R de la fila nr. 18 (adresa nr. 2156 din 27.09.2011) se precizeaza ca reclamantii au stapanit in mod continuu, din anul 1978, terenul aferent constructiei cumparate prin contractul autentificat sub nr.X din 02.08.1978, achitand impozitul aferent. De asemenea, Comisia locala arata ca terenul nu a fost revendicat de alte persoane.

In planul de amplasament de la fila 19 dosar, vizat de Primarie, imobilul reclamantilor cuprinde o suprafata aferenta casei de locuit si anexei gospodaresti, de 1044 mp, categoria, in parte, curti-constructii si in parte arabil.

Din declaratiile martorilor audiati, intre care unul vecin - X - rezulta ca reclamantii stapanesc o suprafata de 9 - 12 ari aferenta casei si anexei gospodaresti, cumparate in anul 1978, care a fost si este imprejmuita, amplasamentul gardului ramanand neschimbat pana in prezent. Se mai retine ca alte persoane nu au ridicat pretentii cu privire la acest teren, acesta ramanand in posesia netulburata a  reclamantilor din anul 1978 si pana in prezent.

 Comisia locala a recunoscut dreptul reclamantilor asupra terenului in litigiu, fiind de acord cu prezenta actiune.

In speta sunt aplicabile dispozitiile art. 36 alin.3 din Legea nr. 18/1991, potrivit carora ,,Terenurile atribuite in folosinta pe durata existentei constructiilor dobanditorilor acestora, ca efect al preluarii terenurilor aferente constructiilor, in conditiile dispozitiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului si localitatilor urbane si rurale, trec in proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinta a terenului, proprietari ai locuintelor. 

Prin alin. 4 al aceluiasi articol, se prevede ca dispozitiile art. 22 raman aplicabile, ceea ce inseamna ca si in astfel de situatii urmeaza a se avea in vedere terenul aferent casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si curtea si gradina din jurul acestora. Cum din inscrisurile depuse si din declaratiile martorilor rezulta ca, in fapt, reclamantii au folosit si folosesc o suprafata de 1044 mp, aferenta casei si anexei, reclamantii sunt indreptatiti la atribuirea intregii suprafete. 

Vointa reala a partilor rezulta atat din starea de fapt retinuta mai sus, cat si din faptul ca, sub imperiul legii nr. 58/1974, proprietarii stiau ca nu pot instraina terenul si prin instrainarea constructiei ei pierdeau dreptul de proprietate asupra terenului, astfel ca partile stabileau un pret mai mare, care sa acopere si valoarea terenului. In speta, pretul a fost de 5.000 lei, destul de mare pentru anul 1978, avand in vedere si faptul ca este situat in mediu rural. Acest element – pretul - coroborat cu ramanerea terenului in posesia cumparatorilor, conduc la prezumtia ca partile au avut in vedere si terenul aferent.

In aceasta situatie, reclamantii au devenit proprietarii suprafetei respective  ope legis (prin puterea legii), nemaifiind necesar ca instanta sa constituie  vreun  drept  in  favoarea  reclamantilor.

Pentru considerentele aratate mai sus, instanta constata ca actiunea este intemeiata si dovedita, astfel incat o va admite si va obliga parata Comisia  Judeteana de fond funciar V sa emita reclamantilor titlu de proprietate  pentru suprafata de 1044 mp teren aferent casei si anexei gospodaresti proprietatea reclamantilor situate in intravilanul satului Gara R, com. R, jud. V, avand vecinatatileX, astfel cum este identificat in planul de amplasament si delimitare a imobilului scara 1:500 intocmit si vizat de Primaria com. R, ce face parte integranta din prezenta hotarare.

De asemenea, va obliga parata Comisia locala sa elibereze reclamantilor titlul de proprietate mentIat mai sus.

2