J U D E C A T O R I A,
Asupra plangerii de fata,
Sub nr. X din 23 mai 2012, a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei B plangerea formulata de petenta C E G, prin imputernicit N N M, impotriva rezolutiei prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul V din data de 9 mai 2012, data in dosar penal nr.X/II/2/2012, prin care s-a dispus respingerea ca neintemeiata a plangerii numitului N N M, in calitate de reprezentant legal al numitei C E-G, impotriva rezolutiei procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul V, din data de 10 aprilie 2012, data in dosar nr.X/P/2012, prin care s-a dispus :
- scoaterea de sub urmarire penala a numitului C V, pentru savarsirea infractiunii de tulburare de posesie, prev. de art. 220 alin. 1 Cod penal;
- neinceperea urmaririi penale fata de numitul C V, pentru savarsirea infractiunilor de distrugere si violare de domiciliu, prev. de art. 217 alin. 1 Cod penal si art. 192 alineat 2 Cod penal.
- neinceperea urmaririi penale fata de numitii R M si S A, pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu, prev.de art. 192 alineat 2 Cod penal.
In plangerea formulata C E G sustine ca solutia data nu ar fi legala si temeinica, motivat de faptul ca:
In anul 1959, numitului N N, tatal reprezentantului legal, i s-a atribuit o parcela de pamant, incepand cu zidul morii Unirea(in prezent S.C Iris S.A B). In anul 1991, numitul C V si-a construit o locuinta, devenind vecin prin gardul despartitor deja existent cu proprietatea lui N N.
In anul 2009, C V, fara acceptul proprietarului, a patruns in curtea lui, a demolat gardul vechi si o magazie, perioada in care proprietarul era plecat in Germania.
In urma plangerii proprietarului, la Parchetul de pe langa Judecatoria B s-a efectuat o expertiza topometrica, fara ca expertii sa primeasca obiectivele stabilite.
Prin admiterea plangerii formulate impotriva ordonantei Parchetului de pe langa Judecatoria B, dosarul de urmarire penala s-a reantors la parchet pentru completarea cercetarilor penale, ocazie cu care se dispune efectuarea unei noi expertize topometrice.
In ziua efectuarii celei de-a doua expertiza, petentul se afla in Municipiul Iasi pe motive de sanatate. La insistentele petentului, expertul a promis ca revine cu expertiza, insa nu s-a tinut de cuvant. La a doua expertiza nu s-a masurat suprafata de teren, masuratoarea partiala s-a facut de la nord spre sud, nu de la sud spre nord.
La organele de urmarire penala, petentul a precizat ca este de acord cu efectuarea altor contraexpertize, dar nu este dispus sa le achite contravaloarea lor.
In rezolutia din speta, se precizeaza ca invinuitul, prin construirea noului gard ocupa in mod abuziv o suprafata de 5,23 m.p, dar invinuitul de fapt renunta la o suprafata de 0,13 m.p pentru a face gardul drept, aspect care contravine oricarei logici.
Avand in vedere ca organul de urmarire penala propune inceperea urmaririi penale impotriva invinuitului C V, procurorul de caz propune inceperea urmaririi penale, dupa care, fara a exista vreun motiv intemeiat, fara a exista si alte cercetari suplimentare, dosarul este mutat la alt procuror care dispune neinceperea urmaririi penale.
In aceste conditii, petentul solicita anularea solutiei de scoatere de sub urmarire penala a invinuitului C V si inceperea urmaririi penale impotriva sa cu privire la savarsirea infractiunilor de tulburare de posesie, violare de domiciliu si distrugere, prev.de art. 220 alineat 1 Cod penal, art.192 alineat 2 Cod penal si art.217 alineat 1 Cod penal.
A fost atasat dosarul penal nr.2625/P/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria B, care a facut obiectul dosarului nr.X/P/2012 al Parchetului de pe langa Tribunalul V.
S-a depus la dosar raportul de expertiza tehnica extrajudiciara, intocmit de expert X, planurile de situatie, ordonanta de scoatere de sub urmarire penala din 28 ianuarie 2011, din dosarul penal nr.X/2009, rezolutia prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Judcatoria B din data de 20 martie 2011, data in dosar nr.X/2/2011,rezolutia prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul V din 9 mai 2012, data in dosar nr.X/II/2/2012.
Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarele :
Prin sentinta penala nr.346 din 23 iunie 2011 a Judecatoriei B, pronuntata in dosar penal nr.1750/189/2011, a fost admisa, in parte, plangerea formulata de C E G, prin imputernicit N N M, impotriva ordonantei procurorului din dosarul penal X/2009 a Parchetului de pe langa Judecatoria B , prin care s-a dispus :
- scoaterea de sub urmarire penala a numitului C V, pentru infractiunea prev. de art. 220 alin. 1 Cod penal ;
- neinceperea urmaririi penale fata de numitul C V, pentru infractiunile prev. de art. 217 alin. 1 Cod penal si art. 208 alin. 1 Cod penal.
- neinceperea urmaririi penale fata de numitii R M si S A , pentru infractiunea prev. de art. 220 alin. 1 Cod penal ;
In temeiul art. 278 ind. 1 alin. 8 lit. b Cod procedura penala , s-a desfiintat ,in parte, ordonanta procurorului din dosarul penal X/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria B, si a fost trimisa cauza la procuror , in ceea ce priveste pe numitul C V, in vederea :
- redeschiderii urmaririi penale cu privire infractiunea prev. de art. 220 alin. 1 Cod penal, fata de numitul C V.
- inceperii urmaririi penale cu privire la infractiunea prev. de art. 217 alin. 1 din Cod penal , fata de numitul C V.
In temeiul art. 278 ind. 1 alin. 8 lit. a Cod procedura penala , au fost mentinute , in parte , solutiile procurorului din ordonanta procurorului din dosarul penal X/2009 a Parchetului de pe langa Judecatoria B , prin care s-a dispus :
- neinceperea urmaririi penale fata de numitul C V , pentru infractiunea prev. de art. 208 alin. 1 cod penal .
- neinceperea urmaririi penale fata de numitii R M si S A , pentru infractiunea prev. de art. 220 alin. 1 Cod penal
Pentru a pronunta aceasta sentinta penala, instanta a retinut urmatoarele :
C E G ( fosta N ) a dobandit prin mostenire, dreptul de proprietate asupra unui imobil situat pe str. V D din Municipiul B, format , potrivit certificatului de mostenitor , din suprafata de 545 mp teren intravilan si o casa de locuit .
Imobilul in cauza, se invecineaza pe una din laturi cu imobilul apartinand lui C V, iar gardul despartitor dintre cele doua coproprietati , era din scandura.
Imobilul detinut de C V, situat pe str. din B , a apartinut anterior numitilor T A si T G , fiind intabulat cu nr. cadastral 4631, avand o suprafata de teren de 297 mp ( real masurat - determinare topo ) si 292 mp din acte .
Intre C V si C E G, care in prezent locuieste in Germania , au existat anterior mai multe discutii privind refacerea gardului , fara insa ca partile sa fi ajuns la un consens.
De asemenea , C V a incercat sa ajunga la o intelegere cu N N M, fratele lui C E G, si care locuia in respectivul imobil, insa nu au cazut de acord, datorita situatiei financiare, neexistand nici o intelegere intre parti potrivit careia C V sa refaca singur si pe cheltuiala sa acest gard despartitor.
La data de 12 decembrie 2008, N N M a plecat la sora sa in Germania in vizita si a stat pana la data de 3 iunie 2009, lasand a avea grija de casa pe X.
In aceasta perioada mai exact in luna aprilie/mai 2009, C V, profitand de lipsa de la domiciliu a proprietarei C E G, cat si a fratelui acesteia, N N M, a luat doi muncitori – zidari, de la firma sa (de constructii) ssi a darmat gardul din scandura ce despartea cele doua proprietati , precum si o magazie ce se afla pe terenul vatamatei .
Este de precizat ca aceasta magazie , avea un perete comun cu casa , peretele opus, era construit pe gardul despartitor, iar intre cei doi , erau doi pereti ce inchideau patrulaterul magaziei .
In acelasi timp, C V a taiat un copac aflat in aproprierea gardului , dar pe proprietatea sa.
Dupa demolarea gardului C V, a reconstruit gardul dar nu din aceleasi materiale , ci a turnat o bordura de beton, pe care a pus stalpi din fier , iar gardul l-a construit din sipci metalice.
In dreptul peretelui unde se afla magazia demolata, a refacut peretele din ciment, si a instalat o supraanaltare din plasa metalica, fara a reface ceilalti doi pereti ai magaziei si acoperisul acesteia, insa a turnat pe terenul vatamatei, doi stalpi din beton, in intentia sa (declarata) de a reface magazia .
In dosar a fost efectuata o expertiza tehnica extrajudiciara prin care s-a concluzionat faptul ca invinuitul C V ocupa in mod abuziv o suprafata de teren de 5,23mp apartinand partii vatamate C E G.
In ceea ce priveste infractiunea de tulburare de posesie prev. de art. 220 alin. 1 Cod penal, fata de C V instanta apreciaza ca materialul probator este insuficient si neconcludent, in principal in ceea ce priveste stabilirea faptului daca acesta a ocupat sau nu o suprafata de teren apartinand vatamatei prin reconstructia gardului .
Astfel, in expertiza efectuata nu s-a avut in vedere documentatia cadastrala a imobilului apartinand lui C V, in care sunt marcate foarte clar si fara dubiu care sunt punctele de contur ale proprietatii acestuia .
De asemenea, documentatia cadastrala a proprietatii lui C V, stabileste in mod evident, clar si fara dubiu, punctele si linia de hotar , intre proprietatea acestuia si cea apartinand vatamatei.
Expertiza s-a bazat , in mod eronat si exclusiv, pe masurarea terenului apartinand vatamatei, si pe identificarea cu probabilitate a punctelor de reper a liniei de demarcatie dintre celor doua proprietati .
Nu are relevanta pentru a stabili daca C V a ocupat vreo suprafata de teren apartinand vatamatei , faptul ca aceasta ar avea o suprafata reala mai mare decat cea inscrisa in acte , fiindca acest lucru este un fapt unanim constatat in cazul tuturor masurarilor topo- cadastrale, fiind consecinta mai multor factori .
Chiar C V, se poate constata ca, la imobilul in cauza, detine o suprafata mai mare decat cea din acte.
De asemenea , nu s-a verificat daca pentru imobilul vatamatei, este deschisa carte funciara, unde este astfel determinat, cu exactitate, prin documentatie cadastrala , suprafata de teren apartinand acesteia si, punctele de reper si contur ale proprietatii .
Raportarea la documentatia sau documentatiile cadastrale ale imobilelor in litigiu , in prezenta cauza, in determinarea si stabilirea cu exactitate a faptului , daca prin reconstructia gardului , C V a ocupat sau nu o suprafata de teren , este determinanta , cu atat mai mult in materia dreptului penal , unde , pe langa latura civila a conflictului dintre parti avem in vedere atragerea/neatragerea unei raspunderi penale , comparativ cu dreptul civil, unde nu avem in vedere decat dimensiunea existentei sau inexistentei dreptului reclamat ,si unde , potrivit dispozitiilor Legii 7/1996 privind cadastrul , expertizele judiciare topografice judiciare, efectuate in cauzele civile , sunt supuse avizarii de catre Oficiul Judetean de Cadastru , tocmai pentru verificarea respectarii acestor coordonate topo la intocmirea documentatiilor de catre expertii judiciari.
In concluzie , in ceea ce priveste infractiunea prev. de art. 220 alin. 1 Cod penal , fata de C V , instanta apreciaza ca trebuie completat materialul probator , in sensul ca se va proceda la refacerea expertizei topografice,avandu-se in vedere si datele existente in documentatiile cadastrale ale imobilului lui C V ,si a vatamatei ( in masura in care acest imobil are documentatie cadastrala ) , urmand a se stabili daca punctele de reper in stabilirea liniei de demarcatie dintre cele doua coproprietati , au fost sau nu incalcate ,si daca da, in ce sens ,si care este suprafata de teren in plus pe care o ocupa C V , fata de suprafata real masurata de 297 m.p. a imobilului sau .
In ceea ce priveste infractiunea de distrugere prev. de art. 217 alin. 1 Cod penal , instanta apreciaza ca si-n acest caz , probatoriul existent este insuficient si neconcludent ,si probatoriul ar trebui sa vizeze clarificarea a doua elemente : distrugerea gardului despartitor si distrugerea magaziei .
Cu privire la gardul despartitor, organele judiciare urmeaza a stabili , prin audierea unor martori ( cu precadere vecini cu partile ) si prin alte mijloace de proba ( ex. planse foto anterioare demolarii , din care sa rezulte modul de constructie a gardului ) , daca ne aflam in situatia unui gard in coproprietate ( potrivit prezumtiei stabilite de art. 590 Cod civil ) sau a unui gard in proprietate exclusiva a uneia dintre parti ( potrivit art. 591 Cod civil ) ,si astfel , raportat la reglementarile din dreptul civil – art. 590 - 609 Cod civil , va stabili daca pe acest segment ne aflam sau nu in prezenta unei fapte penale .
In ceea ce priveste distrugerea magaziei, instanta retine ca s-a acordat, excesiv, nejustificat si exclusiv , credit declaratiilor persoanelor cercetate, fara a se fi administrat nici o alta proba care sa clarifice situatia si starea magaziei: unde era construita, suprafata acesteia, materialele de constructie ( pereti si acoperis ) care era starea ei , daca peretele din dreptul liniei de demarcatie dintre proprietati era dublat de gard ( sau peretele - zid comun )
Organele judiciare nu au audiat nici un martor , care sa locuiasca in zona, in apropierea celor doua imobile sau care sa cunoasca situatia acestora ( ex. fostii proprietari ai imobilului detinut de C V) , pentru a clarifica situatia concreta , si au neglijat declaratia martorului X , care arata ca venind la locuinta vatamatului, a gasit in curtea acestuia, 3 persoane care au daramat gardul si magazia.
Argumentatia, ca prin simpla actiune de demolare a gardului, ar fi cazut caderea libera , involuntara si totala a celorlalti 3 pereti ai magaziei si a acoperisului , este una cel putin fortata, in conditiile concrete ale activitatii desfasurate ( presupunand ca pentru demolarea gardului au fost facute mai multe acte materiale, si nu a fost un act material unic ).
In momentul in care la executarea unui anumit act material, de demolare a gardului , se constata ca exista pericolul ca magazia sa cada, actiunea trebuia sa fie oprita .
Aceasta interpretare este evident in contradictie cu insasi declaratiile date de C V , care arata ca a demolat magazia cu intentia de a o reconstrui , ca s-ar fi inteles in acest sens cu N N M , precum si din actiunea ulterioara a acestuia , cand a turnat si 2 stalpi de beton pe terenul vatamatei .
Organele judiciare , urmeaza a reaudia pe persoanele cercetate , vatamatii ,martorul X si vor identifica si audia si alti martori , care fie sa locuiasca in zona , in apropierea celor doua imobile sau care sa cunoasca situatia acestora ( ex. fostii proprietari ai imobilului detinut de C V) , pentru a clarifica situatia anterioara concreta a magaziei , precum si a modului in care aceasta a fost demolata , cine a eliberat terenul de materialele rezultate in urma demolarii , ce s-a facut cu ele .
Vor fi reaudiati cei doi muncitori X M si S A , pentru a stabili , cum si in ce conditii sau turnat cei doi stalpi din beton pe terenul vatamatei.
Plecand de la elementele deja existente , instanta apreciaza, ca se impune a se avea in vedere de catre organele judiciare si verificarea, indeplinirea elementelor constitutive ale infractiunii prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal (pentru care punerea in miscare a actiunii penale se pune din oficiu ) .
In ceea ce priveste infractiunea de furt prev. de art. 208 lin. 1 C.pen. in sarcina lui C V ,instanta avand in vedere materialul probator administrat, din care a rezultat cu certitudine ca arborele taiat si a carui material lemnos a fost insusit era situat pe terenul lui C V, instanta apreciaza ca solutia procurorului este corecta, urmand a o mentine.
De asemenea , si in cazul solutiei pentru infractiunea de tulburare de posesie prev. de art. 220 alin. 1 Cod penal , data fata de numitii X M si S M, muncitorii care au ajutat la darmarea gardului si reconstructia unuia nou, instanta retine faptul ca in mod corect organul judiciar a apreciat ca acestia au fost in eroare cu privire la natura juridica a terenului, in conditiile in care, erau angajati la firma de constructii a lui C V,si au fost adusi pentru a executa o lucrare .
In prezenta plangere, instanta constata urmatoarele:
Prin rezolutia procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul V din data de 10 aprilie 2012, data in dosar penal nr.X/P/2012, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului C V, cercetat pentru savarsirea infractiunii de tulburare de posesie, prev.de art. 220 alineat 1 Cod penal, neinceperea urmaririi penale fata de numitul C V, pentru savarsirea infractiunilor de distrugere si violare de domiciliu, prev.de art. 217 alineat 1 Cod penal si art.192 alineat 2 Cod penal, precum si neinceperea urmaririi penale fata de numitii S A si R M, cercetati pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu, prev.de art. 192 alineat 2 Cod penal.
Pentru a pronunta aceasta solutie, procurorul a retinut urmatoarele:
Conform sentintei penale nr.346 din 23 iunie 2011 a Judecatoriei B, prin ordonanta din 12 septembrie 2011 s-a dispus redeschiderea urmaririi penale fata de invinuitul C V sub aspectul infractiunii de tulburare de posesie, prev.de art.220 alineat 1 Cod penal.
Dupa redeschiderea urmaririi penale si completarea cercetarilor in sensul celor dispuse de catre instanta de judecata au rezultat urmatoarele:
Prin decizia nr.6236 din 25 aprilie 1956 a fostului Sfat Popular al orasului B, parintii partii vatamate C E-G au primit un teren care in prezent se delimiteaza in latura de sud cu S.C X S.R.L, pe latura de vest cu Spitalul Municipal de Urgenta E Beldiman, iar pe latura de nord si est cu teren viran.
Numitul N N-M, fratele petentei, a declarat ca in anul 1959, parintii sai au terminat de imprejmuit terenul pe latura de nord si est, constructia unei locuinte si a unei anexe tip magazie, care se intindea pe o lungime de 6 metri si latime de aproximativ un metru, avand un perete comun cu locuinta propriu-zisa, iar pe latura opusa gardul incarcat pe interior cu pamant.
In anul 1991, in urma unei intelegeri avute cu parintii persoanei vatamate, au fost ridicate doua garaje pe latura de nord a proprietatii, iar pentru construirea lor au fost desfacute doua plase din gard.
Dupa evenimentele din decembrie 1989, in urma unui proces, terenul viran care includea drumul de exploatare de pe laturile de sud si vest a fost revendicat si castigat de numitul X care, in anul 2001, l-a vandut numitului C V.
Invinuitul C V a discutat cu detinatorii celor doua garaje despre intentia sa de a-si ingradi proprietatea si in urma acestor discutii acestia si-au demolat garajele si au plecat.
Cele doua garaje fusesera amplasate in locul in care partea vatamata sustine in prezent ca i s-a tulburat posesia si ca fiecare dintre cele doua parti sustine ca a refacut gardul in urma demolarii garajelor, dar nici o parte nu propune probe care sa le confirme sustinerile, conditii in care nu s-a putut dovedi cui apartinea pana la refacerea gardului portiunea respectiva.
In anul 2003, partea vatamata C E-G a plecat definitiv in Germania, de proprietate ocupandu-se fratele sau N N M.
Invinuitul C V a sustinut ca , in cursul anului 2008, a discutat in repetate randuri cu numitul N N-M despre necesitatea construirii unu gard nou intre cele doua proprietati, deoarece gardul vechi avea o vechime de circa 50 de ani si era intr-o stare avansata de degradare, iar cainii sai intrau pe proprietatea sa, a fiului sau C V si a ginerelui sau T A, carora intre timp le-a cedat partea de sud a proprietatii sale.
Invinuitul a ajuns, intr-un final, la o intelegere verbala si anume sa construiasca el gardul nou, dar in acelasi timp era obligat sa construiasca si o magazie noua pe amplasamentul celei vechi, din caramida si beton, iar numitul N N-M sa-i achite la terminarea lucrarilor jumatate din costuri.
In luna decembrie 2008, numitul N N-M a plecat la sora in Germania, de gospodarie urmand sa aiba grija o femeie, despre care acesta declara ca a intrat in legatura cu ea printr-o intamplare, stie ca are prenumele M, dar nu-i cunoaste numele de familie si nici domiciliu, aceasta neputand fi identificata si audiata in cauza.
In luna aprilie 2009, invinuitul C V a discutat cu doi muncitori de la firma sa in constructii, S A si R M, acestia au demolat gardul si, implicit, magazia din al carei perete din partea de nord era comun cu gardul. Invinuitul le-a spus celor doi muncitori ca pe segmentul de gard corespondent cu peretele magaziei sa ridice un perete din caramida si beton, afirmand fata de acestia ca asa a fost intelegerea cu vecinul sau.
Cei doi muncitori au declarat ca in momentul in care au demolat gardul vechi si magazia, femeia care avea grija de gospodarie le-a indicat locul unde sa depoziteze materialele uzate, lucrarea fiind finalizata fara a fi vreun fel de discutii.
Cei doi muncitori au confirmat acest lucru si au afirmat ca acea femeie le-a permis accesul in curte pentru efectuarea lucrarilor.
Dupa revenirea in tara, numitul N N-M i-a reprosat invinuitului ca nu a respectat vechiul amplasament, ocupandu-i o portiune din suprafata sa de teren, fapt pentru care a formulat plangere care face obiectul prezentului dosar.
La data de 26 martie 2010, la cererea numitului N N-M, organele de cercetare penala au dispus efectuarea unei expertize topometrice, iar din raportul acestei expertize rezulta ca invinuitul ar fi ocupat suprafata de 5,23 m.p din proprietatea vecinului in momentul in care a ridicat noul gard sau, cu alte cuvinte, nu a respectat vechiul amplasament.
Dupa reluarea cercetarilor, pe considerentul ca prima expertiza s-a facut fara citarea partilor si doar pe baza documentelor puse la dispozitie de catre imputernicitul partii vatamate, iar din expertiza nu rezulta care sunt proprietatile fiului si ginerelui invinuitului, acestia fiind proprietarii celor doua terenuri care se invecineaza cu cel al partii vatamate, s-a solicitat efectuarea unei noi expertize.
Din noul raport de expertiza tehnica judiciara, rezulta ca invinuitul, prin construirea noulu gard, nu ocupa suprafete de teren din terenul proprietatea partii vatamate C E-G, suprafata de 5,23 m.p despre care primul expert afirma ca i-a fost ocupata, conform configuratiei documentatiei cadastrale apartinand ginerelui invinuitului, T A.
Expertul a stabilit ca invinuitul, in momentul an care a ridicat noul gard, a renuntat de fapt la o mica suprafata(0,13 m.p) din proprietatea ginerelui sau pentru a face gardul drept.Pentru efectuarea expertizei, expertul a convocat toate partile prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, insa desi numitul N N-M confirma primirea acesteia, nu a fost gasit la domicilu la data stabilita de expert.
Si instanta de judecata, in motivarea hotararii judecatoresti, a avut in vedere faptul ca primul expert nu a tinut cont de documentatiile cadastrale ale numitilor T A si C V, folosind doar documentatia pusa la dispozitie de catre partea vatamata.
Dupa depunerea raportului d expertiza, i s-a inmanat un exemplar si numitului N N-M, iar cu ocazia audierii, acesta a declarat ca nu este multumit de concluziile expertului, insa nu doreste efectuarea in cauza a unei noi contraexpertize.
Dupa redeschiderea urmaririi penale, in cauza au fost audiati in calitate de martori X. Martora X confirma faptul ca peretele din partea de nord a magaziei tinea loc d gard, iar acesta a fost construit prin anii 1959-1960.
Martorul X declara ca numitul N N-M i-a povestitca a fost abordat dupa plecarea surorii sale in Germania de catre invinuit, care i-a propus si lui, asa cu ii propusese si partii vatamate C E-G, sa-i permita sa construiasca un nou gard intre cele doua proprietati dar nu cunoaste ce au hotarat.
Fata de aspectele rezultate din actele de urmarire penala administrate, s-a apreciat ca actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, motivat de urmatoarele:
Infractiunea de tulburare de posesie se comite sub aspectul laturii obiective prin ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept a unui imobil aflat in posesia altuia.
Ori, din raportul de expertiza tehnica efectuat in cauza dupa redeschiderea urmaririi penale rezulta motivat pe baza documentatiilor cadastrale ca invinuitul nu a ocupat nici o suprafata de teren din proprietatea partii vatamate, constatandu-se inexistenta faptei in materialitatea sa.
In consecinta, se va dispune scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului C V.
Infractiunea de distrugere se comite sub aspectul laturii subiective cu intentie, in speta insa nu s-a putut dovedi cu certitudine care din cele doua parti spune adevarul in legatura cu existenta sau inexistenta intelegerii dintre ele.
Cert este faptul ca, odata cu refacerea gardului s-a construit peretele care tinea loc de gard din caramida si beton si s-au turnat stalpii de fundatie pentru magazie, conform intelegerii despre care face vorbire invinuitul.
In aceste conditii, exista o stare de dubiu cu privire la aceasta intelegere, dubiu care conform principiului de drept in dubio pro reo, ii profita faptuitorului, fapt pentru care s-a constatat incidenta impedimentului legal la punerea in miscare a actiunii penale prev.de art. 10 lit.d Cod procedura penala, urmand a se dispune neinceperea urmaririi penale.
Din probele administrate dupa redeschiderea urmaririi penale, rezulta ca nici pentru infractiunea de violare de domiciliu, prev.de art.192 alineat 2 Cod penal, fata de numitii C V, S A si R M, nu poate fi pusa in miscare actiunea penala, motivat de faptul ca nu s-a putut dovedi daca patrunderea in curtea partii vatamate s-a facut fara drept asa cum cere textul de lege, constatand incidenta impedimentului legal, prev.de art.10 lit.d Cod procedura penala, nefiind intrunite elementele constitutive sub aspectul laturii obiective.
Invinuitul C V sustine existenta intelegerii intre parti, iar fata de el exista dubiu care-i profita si numitii S A si R M sunt simpli executanti ai lucrarii, acestora li s-a explicat despre existenta intelegerii, dar au facut si observatii personale pe timpul efectuarii lucrarii si anume au asistat la discutia cu acea femeie care avea grija de gospodarie, discutii care au lasat impresia existentei acestei intelegeri, aceasta fiind si cea care, conform propriilor declaratii, le-a indicat unde sa depoziteze materialele rezultate din demolarea magaziei.
In legatura cu necunoasterea numelui acestei femei, este greu de crezut ca numitul N N-M a lasat sa aiba grija de propria gospodarie o femeie despre care nu are suficiente date pentru a o putea identifica in cazul ivirii unor probleme, lasand astfel sa planeze suspiciunea ca nu doreste a fi audiata in prezenta cauza.
Prin rezolutia prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul V din data de 9 mai 2012, data in dosarul penal nr.X/II/2/2012, s-a respins plangerea petentei ca neintemeiata,formulata in baza art.278 Cod procedur penala, impotriva rezolutiei din 10 aprilie 2012, motivat de urmataorele:
Din raportul de expertiza tehnica efectuata dupa redeschiderea urmaririi penale, rezulta ca numitul C V nu a ocupat nicio suprafata de teren din proprietatea petentului.
Din actele dosarului rezulta ca expertul a convocat toate partile pentru a participa la efectuarea cercetarii in teren, dar petentul desi confirma primirea instiintarii, nu se prezinta. Petentul a luat la cunostinta de concluziile expertizei tehnice, cu care nu a fost de acord, dar nu a mai dorit sa depuna obiectiuni sau sa efectueze o noua expertiza.
In ceea ce priveste savarsirea infractiunilor de distrugere si violare de domiciliu, in mod corect s-a retinut ca, din intreg probatoriul administrat, nu se poate dovedi cu certitudine daca intre petent si C V a existat sau nu un acord cu privire la refacerea gardului si a magaziei, rezultand o stare de dubiu, care profita faptuitorului.
Instanta retine ca potrivit dispozitiilor art.278/1 alineat (7) Cod procedura penala “ judecatorul, solutionand plangerea, verifica rezolutia sau ordonanta atacata, pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei si a oricaror inscrisuri noi prezentate”.
Petentul nu a depus inscrisuri noi la dosar care sa influenteze cele doua rezolutii.
Raportat acestor considerente si pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei, instanta constata ca organul de urmarire penala a apreciat corespunzator probele administrate, plangerea petentului fiind nefondata, urmand a fi respinsa si a fi mentinute rezolutia prim- procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul V, din data de 9 mai 2012, data in dosarul penal nr.X/II/2/2012 si rezolutia de scoatere de sub urmarire penala din data de 10 aprilie 2012 a procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul V, data in dosarul nr.X/P/2012,in contradictoriu cu persoanele cercetate C V, R M si S A, in drept fiind aplicabile dispozitiile art. 278 alineat 8 lit.a C. procedura penala.
In temeiul art.192 pct.3 alineat 2 Cod procedura penala, petentul va fi obligat sa plateasca statului suma de 60 lei cheltuieli judiciare.
Va fi obligata petenta C E G, sa plateasca partii cecetate intimat C V suma de 400 lei cheltuieli judiciare.
Pentru aceste motive,
Tribunalul Gorj
Obligaţia de a face
Tribunalul Tulcea
Constatare nulitate absolută contract vânzare-cumpărare
Tribunalul Tulcea
Civil- contestaţie la executare
Curtea de Apel Craiova
Cerere de recunoaştere a hotărârii penale străine
Judecătoria Târgu Jiu
Pretentii