Executarea silită a creanţelor fiscale stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate de instanţa de contencios administrativ.

Hotărâre 477 din 23.01.2013


Executarea silită a creanţelor fiscale stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate de instanţa de contencios administrativ.

Executarea silita reglementată de dispozitiile art. 24, 25 din Legea contenciosului administrativ priveşte cazul particular in care autoritatea sau institutia publica este obligată să încheie, să înlocuiasca sau sa modifice actul administrativ sau sa efectueze enumite operatiuni administrative, iar în acest caz actul administrativ este actul definit de art. 2 lit. c din L. nr. 554/2004, caz în care instanta de executare este instanta care a pronuntat hotararea pe fond, potrivit art. 2 lit. ţ din L. nr. 554/2004. În situatia în care titlul executoriu, chiar daca este o hotarare pronuntata de instanta de contencios administrativ, se referă la o  creanta fiscală, executarea silită se realizează dupa normele de procedură din dreptul comun, prin învestirea executorului judecatoresc cu executarea silita, potrivit art. 372-373 indice 1 din  Codul de procedură civilă, dispoziţiile art. 18 al. 2 şi art. 24 din L nr. 554/2004 nefiind  inaplicabile in materia executării silite a creanţelor fiscale.

Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal- Decizia 477/23 ianuarie 2013

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Sibiu sub nr. 1358/85/2012 reclamantul P.I. a solicitat, in contradictoriu cu pârâţii  G.P. - preşedintele AFM şi Administraţia Fondului pentru Mediu, sancţionarea conducătorului instituţiei publice cu amenda reprezentând 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere, pana la data plăţii sumei restante de 1386 , 53 lei datorata reclamantului in  temeiul sentinţei nr. 349/2009 a Tribunalului Sibiu , rămasă irevocabila prin decizia pronunţata de Curtea de Apel in dosarul nr. 4547/85/2010.

In motivarea acţiunii se arata ca pârâţii au executat parţial titlu executoriu, rămânând de achitat suma menţionata ce reprezintă dobânda legala aferenta debitului datorat, in temeiul dispoziţiilor art. 124 din Codul de procedura fiscala , având obligaţia de executare in temeiul dispoziţiilor art. 24 din L. nr. 554/2004,  pana la data de 07.12.2011. In drept s-au invocat dispoziţiile art. 24 din L . nr. 554/2004.

Secţia de contencios administrativ si fiscal  a Tribunalului Sibiu prin sentinţa nr. 3769/2012 a respins acţiunea in contencios administrativ. Instanţa a reţinut prin considerentele expuse ca prin hotărârea judecătoreasca menţionata au fost obligaţi paraţii AFP  S. si AFM la plata taxei pe poluare,  a dobânzii legale si a cheltuielilor de judecata, hotărârea fiind învestita cu formula executorie. Instanţa mai arata ca art. 24 din Legea contenciosului administrative  se refera la punerea in executare a hotărârilor judecătoreşti in materia contenciosului administrativ, executarea silita in materie fiscala fiind realizata potrivit dispoziţiilor art. 371 indice 1 şi 2 din Codul de procedură civilă, reclamantul investind hotărârea judecătoreasca cu formula executorie, dispoziţiile legale menţionate fiind inaplicabile in materie fiscala.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs reclamantul, solicitând modificarea hotărârii si admiterea acţiunii in contencios administrativ. Prin motivele de recurs se arata ca plata dobânzilor legale se realizează in temeiul dispoziţiilor art. 18 al.2 din L. nr. 554/2004 , iar plata dobânzii legale reprezintă o operaţiune administrativa, potrivit dispoziţiilor art. 117, 124 din Codul de procedură fiscală. Paraţii refuza calcularea dobânzii legale, iar potrivit art.22 din Legea contenciosului administrativ, hotărârile judecătoreşti din sfera contenciosului administrativ prin care s-au acordat cheltuieli de judecata se executa silit potrivit dreptului comun, iar celelalte hotărâri se executa , per a contrario, potrivit dispoziţiilor din L. nr. 554/2004.

Curtea, examinând sentinţa atacata sub aspectul recursului declarat de reclamant a respins recursul ca  nefondat pentru următoarele considerente:

Potrivit art. 22 din Legea contenciosului administrativ, hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-au respins acţiunile formulate potrivit dispoziţiilor prezentei legi şi s-au acordat cheltuieli de judecată se învestesc cu formulă executorie şi se execută silit, potrivit dreptului comun.

 Dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze anumite operaţiuni administrative, executarea hotărârii definitive şi irevocabile se face în termenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în cel mult 30 de zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii.  În cazul în care termenul nu este respectat, se aplică conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, iar reclamantul are dreptul la despăgubiri pentru întârziere-art. 24 din Legea contenciosului administrativ .

Potrivit prevederilor art. 141 din Codul de procedura fiscala, executarea silită a creanţelor fiscale se efectuează în temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor prezentului cod de către organul de executare competent în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal debitorul sau al unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu. Titlul de creanţă devine titlu executoriu la data la care creanţa fiscală este scadentă prin expirarea termenului de plată prevăzut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevăzut de lege.

Executarea silita reglementata de dispozitiile art. 24, 25 din Legea contenciosului administrativ priveşte cazul particular in care autoritatea sau institutia publica este obligată să încheie, să înlocuiasca sau sa modifice actul administrativ sau sa efectueze enumite operatiuni administrative, iar în acest caz actul administrativ este actul definit de art. 2 lit. c din L. nr. 554/2004, caz în care instanta de executare este instanta care a pronuntat hotararea pe fond, potrivit art. 2 lit. ţ din L. nr. 554/2004. În situatia în care titlul executoriu, chiar daca este o hotarare pronuntata de instanta de contencios administrativ, se refera la o  creanta fiscala, executarea silita se realizeaza dupa normele de procedura din dreptul comun, prin învestirea executorului judecatoresc cu executarea silita, potrivit art. 372-373 indice 1 din din Codul de procedură civilă, dispoziţiile art. 18 al. 2 şi art. 24 din L nr. 554/2004 nefiind  inaplicabile in materia executării silite a creanţelor fiscale.