Contract management in educatie.

Decizie 890 din 08.02.2012


Contract management  in educatie . Contractul  isi  produce efectele ulterior  evaluarii profesioanle  realizate  la  finele  perioadei de proba in conditiile  art.4si 5 din HG nr. 244/2005 . Decizia de anulare a contractului ca urmare a rezultatului  eveularii profesioanle isi  produce  efectele  retroactiv  de la  data  expirarii perioadei de proba .

Prin sentinta nr. 2538 din 08 noiembrie 2011 pronuntata de  Tribunalul Dolj în dosarul nr. 6703/63/2010** s-au respins exceptia necompetentei, a inadmisibilitatii si a lipsei de interes.

S-a admis în parte actiunea formulata de reclamantul S. G. L. în contradictoriu cu pârâtul Liceul Mihai Viteazul fiind dispusa anularea partiala a deciziei nr.9/31.03.2010, în sensul înlaturarii mentiunilor "Având în vedere ca rezultatul noii evaluari nu difera de cel al evaluarii initiale, continutul si efectele deciziei nr.6/20.02.2009 ramân în vigoare".

S-a mentinut celelalte dispozitii ale deciziei si a fost obligat reclamantul la cheltuieli de judecata în cuantum de 1000 lei catre pârât.

. Decizia nu face decât sa constate ca dupa expirarea perioadei de proba reclamantul a fost eliberat din functie, ca urmare a faptului ca la evaluarea perioadei de proba s-a concluzionat ca nu corespunde sub raport managerial si deci contractul de management a încetat sa produca efecte; faptul emiterii deciziei la mai mult de un an de la expirarea perioadei de proba a fost o consecinta a litigiului dintre parti si a duratei necesare solutionarii lui.

Reclamantul sustine ca decizia nu poate produce efecte decât de la data emiterii ei, si ca, prin urmare, în perioada 1.03.2009-30.03.2010 ar trebui considerat înca în functie. Însa, asa cum am aratat în aceasta perioada efectele contractului au fost suspendate (fiind necesara obtinerea unui calificativ corespunzator pentru continuarea lui), iar în lipsa unui contract de management, reclamantul nu-si putea exercita functia de director adjunct.

Impotriva acestei sentinte a declarat  recurs  reclamantul  S. G. L.  si paratul  Liceul Mihai Viteazu , criticand-o pentru nelegalitate  si netemeinicie.

Criticile  vizand  fondul cauzei  referitoare la  producerea efectelor  Deciziei nr. 9 din  31 03 2010 incepand cu data de emiterii  si nu retroactiv nu sunt fondate .

Contractul  de Managment  nu  -si poate produce efecetele in continuarea perioadei de proba  decat  , exclusiv  in  conditiile  art.  4 si 5  lit.a din HG nr. 244/2005 .

 In contextul in care  evaluarea initiala  a fost anulata prin sentinta  nr. 459 din  02 02 2010 , in mod corect  s-a procedat la o reevaluare. Doar in urma stabilirii  unui rezultat corespunzator al eveluarii profesionale  Contractul  de Management  isi  produce efectele  .

In consecinta corect a interpretat Tribunalul probatoriul si  a aplicat  dipozitiile legale incidente  , retinand ca Decizia de eliberare din functia  de director adjunct isi  produce efectele  cu data  expirarii perioadei de proba .  Oricum reclamantul si - a reluat  functia  didactica  incepand cu data de 01 03 2009 .

Faptul ca in Contract sunt prevazute cauze  specifice de incetare ori suspendare  , nu prezinta relevanta  asupra  situatiei de fapt in care se regaseste  reclamantul ,nu se suprapun si nu exclud  cauza  de anulare a Contractului in  situatia  evelauarii  profesioanle  necorespunzatoare  efectuata  la  finele  perioadei de proba .

In perioada cuprinsa  intre  momentul realizarii evaluarii  si  momentul  expirarii perioadei de proba,  efectele  contractului de managemnt  nu s eproduc  , fiind  suspendate  . 

Pentru  aceste  considerente  in temeiul disp. art. 312 alin1 C pr. civ.  recursul  va fi respins ca nefondat .

.