Inregistrare stare civila

Sentinţă civilă 869 din 27.03.2013


Cu nr.X din 22.01.2013 s-a inregistrat cererea prin care reclamanta H L, a chemat in judecata Primaria B – Oficiul de stare civila solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispunacompletareaactului de casatorie 91 din 28 aprilie 1999 existent la Primaria B si certificatului de casatorie seria CB nr.X,in sensul ca la rubrica numele si prenumele tatalui sotiei sa se inscrie numele si prenumele tatalui I G care din eroare nu a fost completat .

Motivand cererea reclamantul a sustinut ca prin declaratia data la Notariatul de stat jud. V, autentificata cu nr.2482 din 25 sept.1973a fost recunoscuta de tatal ei I G. In baza recunoasterii in actul de nastere nr. 1581 din 28 august 1968 si certificatul de nastere seria NV, nr.Xemise de Primaria B, la numele tatalui a fost inscris I G.

Cand s-a casatorit, in actul de casatorie 91 din 28 aprilie 1999 si certificatul de casatorie seria CB nr.X,nu a fost inscris la numele si prenumele tatalui sotiei, numele tatalui sau I G

A depus in proba copie de pe certificatul de nastere seria NV nr.X, cartea de identitate, copie de pe certificatul de casatorie seria CB nr.X, copie de pe declaratia data la Notariatul de stat jud. V, autentificata cu nr.2482 din 25 sept.1973deI G, copie de pe livretul de familie.

La cererea instantei Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor B, a comunicatcu adresa nr.44 127 din 20.03.2013, faptul ca numita H L, fiica lui G si E, nascuta la data de 16 august 1968, in municipiul B, jud. V ,cu domiciliul in B, str. V V, X, jud. V, s-a casatorit la data de 28 aprilie 1999, in localitatea B cu H C.

La data nasterii reclamantei, mama acesteianu era casatorita iar copilul a fost declarat pe numele mamei, eliberandu-se certificatul de nastere seria N4, nr.0081107, in care la rubricile numele si prenumele tatalui este barat cu o linie, certificat care a fost prezentat de H C, la data incheierii casatoriei,28.04.1999.

Prin declaratia de recunoastere nr. 24537 din 08.10.1973, numitul I Ga recunoscut paternitatea minorei. Mentiunea a fost facuta pe actul de nastere nr.1581 din 28.08.1968, din oficiu, fara a se elibera un nou certificat de nastere potrivit modificarilor intervenite.

La data de 09.08.2006 reclamanta H L a solicitat eliberarea unui nou certificat de nastere si s-a eliberat certificatul de nastere seria NV, nr.X unde la rubrica numele si prenumele tataluia fosttrecut numele si prenumele tatalui I Gasa cum este corect. A solicitat sa se procedeze la completarea actului de casatorie 91 din 28.04.1999 in sensul ca la numele si prenumele tatalui sotiei sa se mentioneze I G.

In baza investigatiilor efectuate de Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor B si a actelor depuse instanta retine ca sustinerile reclamantei sunt dovedite. Neinregistrarea in actul de casatorie a numelui si prenumelui tatalui sotiei este consecinta prezentarii de catre reclamanta in momentul incheierii casatoriei a unui certificat de nastere conform cu modificarile ivite in actul de nastere ca o consecinta a recunoasterii paternitatii de catre tatal reclamantei I G.

Potrivit art. 100 din Noul cod civil ”(1) Anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe acestea se poate face numai in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive. (2) Rectificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe marginea acestora se poate face, din oficiu sau la cerere, numai in temeiul dispozitiei primarului de la primaria care are in pastrare actul de stare civila. (3) Starea civila poate fi modificata in baza unei hotarari de anulare, completare sau modificare a unui act de stare civila numai daca a fost formulata si o actiune de modificare a starii civile, admisa printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva. (4) Hotararea judecatoreasca prin care se dispune anularea, completarea sau modificarea unui act de stare civila, precum si inregistrarea facuta in temeiul unei asemenea hotarari sunt opozabile oricarei alte persoane cat timp printr-o noua hotarare nu s-a stabilit contrariul. Actul administrativ prin care s-a dispus rectificarea unui act de stare civila, precum si inregistrarea facuta in baza lui sunt opozabile oricarei persoane pana la proba contrara.”

In temeiul art. 101 Cod civil“Inscrierea mentiunilor pe actul de stare civila - Anularea, completarea, modificarea si rectificarea unui act de stare civila sau a unei mentiuni inscrise pe acesta, dispuse prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva ori, dupa caz, prin dispozitie a primarului, se inscriu numai prin mentiune pe actul de stare civila corespunzator. In acest scop, hotararea judecatoreasca ramasa definitiva se comunica de indata, din oficiu, de catre instanta care s-a pronuntat ultima asupra fondului.”

Urmeaza sa se admita cererea in totalitate.

Domenii speta