Pretenţii

Sentinţă civilă 27/2014 din 19.02.2014


Dosar nr.  …/95/2013

Cod operator: 2443

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA A II-A CIVILĂ

SENTINŢA  Nr.  27

Şedinţa publică de la  19.02.2014

Completul compus din:

PREŞEDINTE  ….

Grefier  ….

 

Pe rol pronunţarea asupra rezultatului dezbaterilor ce au avut loc în şedinţa publică din ... 2014 privind reclamantul .. SPRL ,lichidator judiciar al …. şi pe pârâţii :  … ,societate în faliment prin lichidator judiciar ……., având ca obiect pretenţii.

La  apelul nominal făcut în şedinţă publică , au lipsit părţile .

Procedura completă, fără citare .

Deliberând, tribunalul pronunţă următoarea hotărâre :

  TRIBUNALUL

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de . mai 2013  ,  reclamantul  - lichidator judiciar  ..SPRL pentru … , în contradictoriu cu pârâţii: …., a solicitat instanţei ca prin sentinţa  ce se va pronunţa  să se dispună obligarea pârâtelor la plata sumei de 2.600.000 lei reprezentând valoarea rămasă neamortizată a instalaţiei gaze naturale din oraşul .. , jud.Gorj  de către  SC GDF SUEZ  ENERGY ROMÂNIA SA în calitate de  actual concesionar către …. – societate aflată în faliment.

În motivarea cererii se arată că prin sentinţa nr. .. mai 2011 pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. …/2010  s-a dispus deschiderea procedurii falimentului împotriva  debitoarea .. Motru , constatându-se  în cadrul procedurii în urma depunerii documentelor contabile  de către administratorul debitoarei, că în evidenţele contabile figurează ca activ „ instalaţie distribuţie gaze naturale „  situată în … – Gorj .

Din contractul de vânzare – cumpărare nr. 1 din 16 mai 2008 încheiat între …. şi SC …  rezultă că parte din preţ a fost achitată prin contractarea unui credit de la … , acest credit fiind  garantat chiar cu reţeaua de distribuţie gaze care face obiectul contractului .

Ulterior vânzării a fost încheiat de către … contractul de închirierea acestui activ către  …  care deţinea licenţa de distribuţie gaze în loc. ….cu nr. 675 , valabilă până la data de 16 oct. 2021.

Acest activ a fost inventariat şi ulterior evaluat şi cu acordul creditorilor  s-a aprobat vânzarea activului prin licitaţie publică, până în prezent nereuşindu-se vânzarea lui.

Ulterior , din verificări şi adresa Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – Dir-.Gen.Resurse Minerale  s-a constatat că  organizarea licitaţiilor în scopul vânzării  instalaţiei de distribuţie gaze contravine legislaţiei în vigoare , aşa încât  reclamantul s-a adresat ANRE- adresa nr. … ian. 2013  în vederea comunicării dacă această vânzare  era posibilă în condiţiile legii şi care va fi în continuare situaţia licenţei de distribuţie gaze deţinută de …..

S-a comunicat de către ANRE – adresa … 2013 că prin decizia ANRE …/2013 a fost retrasă licenţa a gazelor  acordată … însă  nu s-a  precizat cu nimic cu privire la legalitatea contractului de vânzare- cumpărare a activului .

Prin decizia … 2013  publicată în Monitorul Oficial , partea I , ANRE a desemnat furnizor ca urmare a retragerii licenţei , pe  …..

Drept urmare, s-a solicitat din nou ANRE să calculeze şi să comunice valoarea reglementată rămasă neamortizată a instalaţiei de gaze naturale din oraşul Motru şi s-a solicitat  ca această valoare rămasă neamortizată  să fie  plătită către …. , dar până în prezent nu s-a primit răspuns pentru a putea a se adresa  instituţiilor abilitate pentru lămurirea situaţiei .

Acelaşi lucru s-a solicitat şi către …  şi la lichidatorul judiciar  …. al acestei societăţi, acesta din urmă solicitând  documentele despre care s-a făcut vorbire în vederea lămuririi situaţiei ridicate de reclamata  din cauza de faţă.

S-a solicitat de reclamantă, faţă de cele reţinute din cererea introductivă, ca plata sumei de 2.600.000 lei  să fie făcută către … ,societate în faliment.

În drept cererea a fost întemeiată pe disp. Legii 123/2012 , Legea 85/2006 şi Codul Civil.

În dovedirea cererii  au fost depuse la dosar în copie  contractele  , adresele  , decizia  despre care s-a  făcut vorbire .

În cauză  s-au formulat întâmpinări astfel :

La data de ..iunie 2013  de către SC …. SA Bucureşti  prin care s-a solicitat respingerea acţiunii şi s-au invocat : excepţia lipsei competenţei teritoriale a Tribunalului Gorj şi excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei precum şi lipsa calităţii procesuale pasive a acestei pârâte.

….Sucursala Gorj a formulat întâmpinare prin care a invocat

excepţia lipsei  calităţii procesuale pasive a .. , susţinând ca nefondată  cererea reclamantei prin care solicită ca această instituţie bancară, în calitate de creditor în contractul de credit acordat reclamantei să fie obligată la plata sumei de 2.600.000 lei, reprezentând valoarea rămasă neamortizată a instalaţiei de gaze naturale din oraşul …, instalaţie de gaze care nu este proprietatea băncii .

.… Bucureşti  invocat excepţia lipsei calităţi procesuale pasive a pârâtei,

arătând că nu se face vinovată de încălcarea vreunui drept al reclamantei iar pe fondul cauzei  a solicitat respingerea ca inadmisibilă  a acţiunii faţă de ANRE;

… a formulat precizări faţă de cererea de chemare în judecată ,arătând

că  reclamanta nu a făcut dovada calităţii procesuale pasive a  societăţii în cauză, solicitând respingerea acţiunii în temeiul art. 36 coroborat cu art. 40 C.pr.civilă.

Instanţa, observând întregul material probator aflat la dosarul cauzei, urmează să analizeze şi să se pronunţe în principal asupra excepţiilor invocate.

Cu privire la excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Gorj invocată de pârâta  SC …. SA Bucureşti, pentru motivul că niciuna dintre pârâte nu are sediul în arealul geografic acoperit de competenţa teritorială a acestei instanţe, ci Tribunalul Cluj sau Tribunalul Bucureşti, instanţa urmează să o respingă, reţinând următoarele aspecte.

Temeiul juridic al promovării acţiunii de faţă îl constituie contractul de vânzare cumpărare nr.1/16.05.2008 în baza căruia reclamantul susţine că a devenit proprietar asupra bunurilor care alcătuiesc instalaţia de distribuţie gaze naturale situată în oraşul Motru.

Aceste bunuri se susţine că au făcut ulterior obiectul unui contract de închiriere către pârâta  SC …. SA CLUJ NAPOCA.

Instanţa apreciază că obiectul acestor contracte (bunurile care alcătuiesc instalaţia de distribuţie gaze naturale situată în oraşul … este imobil prin destinaţie, prin afectaţiune,(deoarece aceste bunuri sunt asamblate într-un mod fix, stabil, pentru a asigura îndeplinirea funcţionalităţii pentru care au fost create) iar potrivit art.113 din c.pr.civilă, în afara instanţei de la sediul pârâtei, există posibilitatea unei competenţe teritoriale alternative la instanţa locului unde se află imobilul, pentru cereri ce izvorăsc dintr-un raport de locaţiune a imobilului ( art.113 alin.1 pct.4).

Cum potrivit art.116 din c.pr.civilă, reclamantul are alegerea între mai multe instanţe deopotrivă competente, acesta realizând alegerea în favoarea Tribunalului …j, aceasta este instanţa care are competenţa să soluţioneze prezenta cauză.

Cu privire la excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei …. instanţa constată că aceasta este întemeiată, urmând a fi admisă şi respinsă acţiunea faţă de această pârâtă.

Se reţine astfel că această pârâtă a acordat credite reclamantei, iar pentru aceste credite debitoarea a garantat cu un contract de garanţie reală mobiliară asupra reţelei de distribuţie gaze naturale a oraşului … iar pentru că nu a fost achitat creditul pârâta s-a înscris la masa credală a reclamantei debitoare în calitate de creditor garantat.

În nici un caz obiectul acestui contract de garanţie nu a devenit proprietatea pârâtei …, aceasta neavând  nicio calitate pentru a plăti reclamantei valoarea rămasă neamortizată a acestei instalaţii de gaze naturale.

Cu privire la excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei, invocată de pârâta …. SA, instanţa apreciază că este neîntemeiată, urmând să o respingă, pentru următoarele considerente.

Prin calitate procesuală activă se înţelege existenţa unei identităţi între persoana reclamantului şi persoana care este titular al dreptului în raportul juridic dedus judecăţii.

Instanţa constată că reclamanta se consideră titulara dreptului dedus judecăţii, în temeiul contractului de vânzare cumpărare nr…..2008 (fila 6 a dosarului ), şi ulterior al contractului de închiriere din 20.05.2008 (fila 11 a dosarului ), apreciind că este proprietara bunurilor ce au făcut obiectul contractelor, iar pretenţiile din acţiune derivă din acest obiect.

Cu privire la excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei ….SA, invocată de aceasta, instanţa o apreciază ca fiind întemeiată, urmând să o admită, reţinând următoarele aspecte.

… SA, care a devenit … ENERGY Romania ca urmare a fuziunii dintre acţionarul majoritar Gaz de France cu Suez, în speţă pârâta de faţă,a preluat activitatea de furnizare a gazelor naturale cu toate obligaţiile aferente.

Distribuţia gazelor naturale se realizează de o altă societate, ….

Ca urmare a acestei divizări parţiale, a fost limitată şi licenţa din domeniul gazelor naturale, această pârâtă neavând decât licenţa de furnizare, şi nu pe cea de distribuire a gazelor naturale.

De asemenea, în conformitate cu Decizia nr…../2013 a Preşedintelui ANRE, acestei pârâte i-a fost fixată obligaţia de a fi furnizor de ultimă instanţă, şi nu i s-a atribuit calitatea de concesionar.

Această menţiune trebuie făcută deoarece la încetarea contractului de concesiune bunurile aferente serviciului public de distribuţie pot fi preluate de către un alt concesionar (al serviciului de distribuţie), ca urmare a îndeplinirii  unei anumite proceduri, însă pârâta doar a fost obligată legal să furnizeze gaze naturale consumatorilor dintr-o localitate în care nu mai exista un concesionar al serviciului public de distribuţie.

În aceste condiţii, se reţine că această pârâtă, care are doar calitatea de furnizor de ultimă instanţă nu poate avea calitate procesual pasivă, acţiunea faţă de aceasta urmând a fi respinsă.

Cu privire la excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instanţa reţine că aceasta este neîntemeiată, urmând să o respingă, pentru următoarele considerente.

ANRE, care este o instituţie publică  autonomă în baza HG nr…../2000 republicată, a acordat SC … SRL licenţă provizorie în sectorul gazelor naturale nr….07.2005.

În baza acesteia, s-a încheiat contractul de concesiune a serviciului public privind distribuţia gazelor naturale în mun. Motru nr.136/23.11.2005 între ministerul de resort de la acea dată, Ministerul Economiei şi Comerţului în calitate de concedent şi SC ..SRL în calitate de concesionar.

Ulterior s-a încheiat actul adiţional nr.1 la acest contract prin care locul concesionarului a fost luat de SC ….SA Cluj-Napoca, fiindu-i acordate acesteia de către ANRE, conform legii, toate licenţele necesare pentru furnizarea şi distribuţia gazelor naturale, respectiv licenţa de distribuţie a gazelor naturale nr…..2006, licenţa de furnizare a gazelor naturale nr….10.2006.

Ca urmare a unor nereguli constatate cu ocazia controalelor efectuate de ANRE, prin decizia nr….din 14.02.2013 a preşedintelui ANRE a fost retrasă pârâtei SC … SA Cluj-Napoca licenţa de furnizare a gazelor naturale în mun. … nr…..2006, fiind numit furnizor de ultimă instanţă …..

Ulterior, în baza deciziei irevocabile a Curţii de Apel Cluj-Napoca din ...2013, prin care s-a dispus intrarea în faliment a SC …, a fost retrasă şi licenţa nr. 675/2006 de distribuţie a gazelor naturale, fiind numit operator de distribuţie SC … SA.

Astfel cum s-a menţionat mai sus, SC … SA, care a devenit … Romania ca urmare a fuziunii dintre acţionarul majoritar Gaz de France cu Suez, în speţă pârâta de faţă,a preluat activitatea de furnizare a gazelor naturale cu toate obligaţiile aferente.

Distribuţia gazelor naturale se realizează de o altă societate, SC … SRL.

Ca urmare a acestei divizări parţiale, a fost limitată şi licenţa din domeniul gazelor naturale, această pârâtă neavând decât licenţa de furnizare, şi nu pe cea de distribuire a gazelor naturale.

De asemenea, în conformitate cu Decizia nr…/2013 a Preşedintelui ANRE, acestei pârâte i-a fost fixată obligaţia de a fi furnizor de ultimă instanţă, şi nu i s-a atribuit calitatea de concesionar, calitate ce se dobândeşte ca urmare a îndeplinirii unei proceduri expres reglementate de Legea nr.123/2012.Mai mult, ar fi fost necesară rezilierea de către Ministerul de resort, în calitate de concedent a contractului de concesiune existent, precum şi organizarea unei noi licitaţii cu desemnarea unui nou concesionar, ceea ce nu s-a realizat.

Un aspect important este acela că instalaţia de distribuţie gaze naturale în mun. Motru nu este un simplu activ, ci, potrivit legii constituie un bun de retur în cadrul contractului de concesiune existent , a cărei valoare neamortizată este stabilită în momentul rezilierii contractului de concesiune nr.163/2006.Valoarea neamortizată este stabilită ulterior pe baza unor date existente la ANRE şi pe baza efectivelor existente în teren, valoare ce va fi cuprinsă în caietul de sarcini când obiectivul este scos la licitaţie.

Prin urmare, instanţa reţine că pârâta ANRE are un rol important în determinarea acestei valori neamortizate, în măsura în care s-ar impune determinarea ei, numai că această operaţiune, la acest moment este prematură, din considerentele expuse, nefiind pusă în discuţie la acest moment desemnarea altui concesionar.

Este adevărat că această pârâtă nu are raporturi contractuale de natură comercială cu reclamanta, însă în temeiul atribuţiilor pe care legea i le conferă, are un rol important în stabilirea valorii neamortizate a bunurilor de retur.

Aşa fiind, va fi respinsă excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a acestei pârâte, însă va fi respinsă acţiunea promovată împotriva acestei pârâte ca fiind prematur introdusă.

Referitor la pârâta SC …, instanţa apreciază că în cauză sunt incidente dispoziţiile art.36 din Legea nr.85/2006, prin decizia irevocabilă a Curţii de Apel Cluj-Napoca din …2013, dispunându-se intrarea în faliment a acestei societăţi.

Conform dispoziţiilor legale menţionate, de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale.

Prin urmare, având în vedere faptul că acţiunea de faţă este una în pretenţii, iar această societate are calitatea de pârâtă, instanţa urmează ca în baza art. 36 din L. 85/2006 să suspende judecarea cauzei faţă de pârâta SC … SA Cluj-Napoca.

Văzând dispoziţiile legale sus menţionate,

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Gorj .

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei … şi respinge acţiunea faţă de aceasta .

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a ANRE şi respinge acţiunea faţă de această pârâtă ca fiind  prematur introdusă.

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei, invocată de pârâta … SA.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei ….  SA şi respinge acţiunea faţă de  aceasta.

În baza art. 36 din L. 85/2006 suspendă judecarea cauzei faţă de pârâta SC …..SA Cluj-Napoca.

Cu apel.

Pronunţată în şedinţa publică de la …. Februarie 2014

Preşedinte,Grefier,

.

Domenii speta