Ordonanţă preşidenţială

Sentinţă civilă 5349 din 14.06.2012


Deliberând asupra cererii de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău la data de ….., reclamanta FM a solicitat acestei instanţe în contradictoriu cu pârâtul NC pronunţarea unei hotărâri prin care să se dispună evacuarea , pe calea ordonanţei preşedinţiale, din imobilul situat în in sat …..

Acţiunea a fost legal timbrată cu taxă de timbru în valoare de 10 lei şi timbru judiciar de 0,3 lei.

Reclamanta a arătat în motivare că este mama paratului si ca locuieste cu acesta in gospodaria ei.

In motivarea cererii se mai arata ca, de cand a divortat, paratul a devenit dependent de alcool si are un comportament excesiv de agresiv, lovind oamenii din sat si chiar pe reclamanta, avand mai multe dosare penale.

 In prezent, paratul se afla in penitenciar, executand o pedeapsa pentru o fapta de violenta si urmeaza sa fie eliberat, instiintand-o din penitenciar despre faptul ca, atunci cand va veni acasa va distruge locuinta si "va avea grija " sa nu mai poată misca mainile si picioarele.

Reclamanta a aratat ca se impune sa se dispună evacuarea paratului, deoarece reprezinta pentru ea un real pericol.

Cererea nu  a fost întemeiată în drept .

Procedura a fost legal îndeplinita, fara citarea partilor.

Reclamanta, asistata de avocat, a depus în susţinerea cererii dovada faptului ca paratul se afla in Penitenciarul ….

Analizând probele administrate în cauză precum şi susţinerile părţilor, instanţa reţine următoarele:

Potrivit art 581 instanţa va putea să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru  înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

Din analiza dispozitiilor art 581 Cod proc civ, rezulta ca pentru admisibilitatea unei cereri de ordonanta presedintiala trebuie indeplinite cumulativ trei conditii: masura sa fie vremelnica, sa existe urgenta şi sa nu se prejudece insusi fondul litigiului.

Acţiunea în evacuare este un instrument juridic aflat la dispoziţia proprietarului sau posesorului unui imobil, pentru apărarea folosinţei bunului, ca dezmembrământ al dreptului de proprietate. În cadrul acestei acţiuni nu se pune în discuţie însuşi dreptul de proprietate asupra imobilului, ci doar folosinţa acestuia. În speţă, pârâtul nu ocupa imobilul situat in comuna ….. deoarece n prezent, asa cum declară reclamanta, fiul sau,  paratul se află in Penitenciarul ….

In consecinţa, instanţa retine ca nu este ideplinita condiţia urgentei luării măsurii evacuării in procedura ordonanţei preşedinţiale, reclamanta nefiind tulburata in exercitarea posesiei si locuinţei dale de către parat.

In ceea ce priveşte ameninţările adresate de fiul sau, reclamanta are posibilitatea de a se adresa organelor de politie locale pentru a lua masurile care se impun, conform legii.

Pentru motivele arătate, in temeiul art 581 Cpc, va respinge acţiunea in evacuare, ca nefondata.