Reexaminare a modului de stabilire a taxei de timbru

Sentinţă civilă 5349 din 14.06.2012


Deliberând asupra cererii de faţă, instanţa reţine următoarele:

Prin cererea formulată de reclamanta S.C. T.O. S.A.,la data de ….,  în cadrul dosarului nr. …. al  Judecătoriei Bacău s-a solicitat reexaminarea modului de stabilire a taxei de timbru in cuantum de 598,83 lei .

In motivarea cererii de reexaminare, reclamanta a arătat in esenţa ca prin cererea introductivă  a solicitat obligarea paratei la plata sumei de 8.130,43 lei, reprezentând cheltuieli de judecata conform contractului de asistenţa juridica nr. ….., pentru formularea si susţinerea recursului ce a făcut obiectul dosarului nr. …., soluţionat irevocabil de …., prin decizia nr. …..

Faptul ca a înţeles sa formuleze aceasta cerere separat nu constituie un motiv pentru obligarea sa la plata taxei de timbru si a timbrului judiciar, cele doua situaţii  fiind identice (pretinderea cheltuielilor de judecata ca şi capăt accesoriu sau ca acţiune distincta ulterioara). In cazul contrar, deşi exista posibilitatea unei alegeri intre căile folosite pentru recuperarea cheltuielilor de judecata, in realitate se creează o situaţie defavorabila pentru acela care formulează acţiune ulterioara si separata, care este obligat la plata taxei de timbru, deşi nu exista nici o raţiune pentru existenţa unui tratament diferit faţa de acela care solicita acelaşi lucru printr-un capăt de cerere accesoriu.

In drept, reclamanta a invocat dispoziţiile art. 18 alin. 2 din Legea nr. 146/1997 şi ale art. 14 Ordinul nr. 760/C/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxa judiciara de timbru.

Analizând actele şi lucrările depuse la dosar, instanţa reţine că cererea nu este întemeiată, pentru  următoarele motive:

Reclamanta S.C. TO S.A. prin cererea de chemare in judecata  a solicitat obligarea paratei la plata sumei de 8.130,43 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentând onorariul avocatului angajat pentru formularea si susţinerea recursului ce a făcut obiectul dosarului nr. …., soluţionat irevocabil de ….. prin decizia nr. …..

Prin rezoluţia judecătorului de serviciu s-a stabilit in sarcina reclamantei obligaţia de a plăti taxa de timbru de 598,83 lei si timbrul judiciar de 3 lei, potrivit dispoziţiilor art. 2 al 1 lit. d din Legea nr. 146/1997.

Potrivit art. 18 alin. 2 din Legea nr. 146/1997, " Împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru se poate face cerere de reexaminare, la aceeaşi instanţă, în termen de 3 zile de la data la care s-a stabilit taxa sau de la data comunicării sumei datorate ".

Cererea de reexaminare a modalităţii de stabilire a taxei de timbru a fost formulată in termen legal.

Potrivit art. 14 Ordinul nr. 760/C/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxa judiciara de timbru, "De asemenea, nu se timbrează: cererile de îndreptare a erorilor materiale, tranzacţiile intervenite intre părţi in cursul procesului civil, cererile accesorii privind cheltuielile de judecata, precum şi cererile pentru exercitarea cailor de atac in astfel de situaţii.

  Prin reglementarea art. 274 Cpc., se instituie posibilitatea formulării cererii de acordare a cheltuielilor de judecata fie prin formularea unei cereri accesorii  in cadrul dosarului in care au fost suportate, fie pe cale separata.

Cererile accesorii şi incidentale sunt în căderea instanţei competente să judece cererea principală, potrivit art. 17 Cpc.

Pentru a califica o cerere drept accesorie este esenţial, pe de o parte, să depindă de soluţia dată cererii principale, iar pe de altă parte, să se raporteze la cererea principală din acelaşi proces, iar nu din procese diferite.

Astfel, nu exista posibilitatea de a considera că o cerere, formulată pe cale separată ca fiind o cerere accesorie, nefiind cu putinţă să sesizezi o instanţă direct printr-o cerere accesorie.

Daca se formulează cererea de acordare a cheltuielilor de judecata pe cale separata, indiferent de natura procesului in care au fost efectuate, cauza devine un proces civil, de competenta instanţei de drept comun competente din punct de vedere teritorial si material, astfel încât poate fi soluţionata de instanţa inferioara celei care s-a pronunţat asupra cererii principale.

Totodată, instanţa retine faptul ca Legea nr. 146/1997 nu enumera in  conţinutul acesteia, in art. 15-172, cererea de solicitare a cheltuielilor de judecata pe cale separata in categoria celor scutite de la plata taxelor de timbru, fiind aplicabilă, deci, norma generală a  timbrării la valoare, deoarece legiuitorul nu a instituit o excepţie de la regulă.

Pe cale de consecinţa, va respinge cererea de reexaminare, ca nefondata.