Daune interese provenind din neexecutarea obligaţiilor asumate prin promisiunea de vânzare-cumpărare
Prin sentinţa civilă nr. 2419-2007 Judecătoria Giurgiu a admis în parte acţiunea în pretenţii formulată de reclamata promitent-cumpărător în contra pârâtului promitent - vânzător şi a obligat pârâtul la restituirea sumei de bani primită cu titlu de preţ.
A fost respinsă pretenţia reclamantei de dezdăunare pentru prejudiciul suportat prin plata unei sume de bani ca urmare a imposibilităţii executării promisiunii de închiriere pe care a încheiat-o în considerarea promisiunii ferme de vânzare cu argumentul că reclamata, neavând calitatea de proprietar, nu avea îndreptăţirea să promită încheierea unui act de dispoziţie deoarece promisiunea de închiriere are dată anterioară promisiunii de vânzare.
Împotriva hotărârii a declarat recurs reclamanta criticând soluţia pentru aprecierea greşită a dovezilor din care reiese buna credinţă cu care acţionat la momentul la care promitentul vânzător îi dăduse procură pentru înstrăinarea imobilului şi pentru întocmirea documentaţiei cadastrale.
Prin decizia civilă nr. 135/12.03.2008, Tribunalul Giurgiu a admis recursul pentru considerentele ce urmează:
Reiese din dovezi că la data încheierii promisiunii de vânzare-cumpărare pârâtul avea calitatea de proprietar al imobilului, că a dat reclamantei procură pentru întocmirea documentaţiei cadastrale şi pentru perfectarea actului , că în baza promisiunii de vânzare reclamanta a suportat cheltuielile vânzării, că perfectarea nu a mai fost posibilă întru-cât imobilul a fost înstrăinat unei alte persoane, în formă autentică.
Mai reiese că în baza promisiunii ferme de înstrăinare reclamanta a încheiat o promisiune de închiriere a imobilului, cu clauză penală ulterior activată în condiţiile imposibilităţii perfectării convenţiei, reclamanta fiind nevoită să plătească propriului creditor suma de 2000 euro cu titlu de daune.
Cum recurenta reclamantă a suportat un prejudiciu constând în preţul plătit promitentului vânzător, în sumele achitate pentru întocmirea documentaţiei cadastrale necesare perfectării actului de vânzare cumpărare precum şi în suma plătită cu titlu de daune potrivit clauzei penale stipulată în promisiunea de închiriere, încheiată în considerarea promisiunii ferme de vânzare, prin fapta pârâtului de a nu fi executat obligaţia de perfectare şi de a fi înstrăinat imobilul unei alte persoane, rezultă întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale şi fondate pretenţiile recurentei reclamante.
Curtea de Apel Suceava
Acţiunea civilă. Limitele în care poate fi exercitată. Limitele acordării despăgubirilor civile în cazul în care prin rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat numai pentru o parte din actele materiale care au făcut obiectul urmă...
Curtea de Apel Cluj
Creanţă AVAS. Înscriere în tabelul creanţelor
Curtea de Apel Iași
Despăgubiri acordate în temeiul Legii nr. 290/2003. Putere lucru judecat considerente. Dovada bunurilor abandonate la data refugiului în România
Judecătoria Mediaș
Natura juridică a acţiunii civile îndreptate împotriva executorului judecătoresc pentru restituirea cheltuielilor de executare încasate în condiţiile în care debitul urmărit s-a recuperat nu ca urmare a executării silite îndreptate împotriva debitorului,
Curtea de Apel Craiova
Condiţii pentru a putea beneficia de dispoziţiile art. 5 alin. 1 din Lg. 221/2009. Situaţia în care numai unul dintre moştenitorii persoanei condamnate politic a solicitat aceste despăgubiri.