Menţinere măsură arestarea preventivă

Decizie 53 din 24.03.2009


Dosar.540/88/2009

DECIZIE PENALA NR.53

Sedinta publica din 24 martie 2009

Asupra recursului de fata :

Prin încheierea  din 18 martie 2009, Judecatoria Babadag, în temeiul art. 3002 cod pr.penala si art.160b cod pr.penala, a mentinut masura arestarii preventive a inculpatilor ... si  ... .

Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut ca, inculpatii ... si ... au fost arestati, la propunerea parchetului, în baza încheierii nr.1 din 9 ianuarie 2009 a Judecatoriei Babadag si ca motivele ce au dus la luarea acestei masuri subzista si în prezent.

Împotriva acestei încheieri, în termen legal, au declarat recurs inculpatii ... si ...  care au criticat-o pentru nelegalitate.

Recurentii-inculpati nu si-au motivat recursul în scris, acesta fiind declarat  la momentul pronuntarii solutiei date prin încheierea  din 18 martie 2009.

Tribunalul, investit cu solutionarea recursurilor, constata ca acestea sunt nefondate fata de modul de savârsire a faptelor si încadrarea juridica pe care acestea le comporta si pentru care legea prevede pedeapsa mai mare de 4 ani închisoare.

Daca este cert faptul ca, pedeapsa prevazuta de lege pentru faptele în legatura cu care sunt cercetati penal inculpatii-recurenti este mai mare de 4 ani închisoare în privinta pericolului social concret pentru ordinea publica  se retin urmatoarele;

Pe baza probelor administrate în cursul urmaririi penale,prin rechizitoriu se retine ca, în noaptea de 7/8.01.2009, în jurul orelor 23,00, sub influenta bauturilor alcoolice inculpatii ... , ...,...,... si ....  s-au deplasat cu autoturismul cu nr.CT-03-... la stâna numitului ... de pe raza localitatii Ceamurlia de Jos unde, folosindu-se de bâte, i-au agresat fizic pe ciobanii ... si ..., au sustras 5 ovine si un telefon mobil marca "..." iar la plecare i-au lipsit de libertate ilegal pe cei doi ciobani imobilizându-i  si legând usa de la intrare.

Raportat la modalitatea concreta în  care se pretinde  ca au fost savârsite faptele, tribunalul  constata ca inculpatii au actionat într-o maniera  deosebit de periculoasa, respectiv pen timp de noapte, premeditat si în grup, savârsind acte de sustragere prin întrebuintare de violenta iar urmarile negative care s-au produs sau s-ar fi putut produce fiind dintre cele mai grave.

Asa fiind, în cauza exista presupunerea temeinica a faptului ca inculpatii-recurenti prezinta pericol social concret, fiind astfel îndeplinita si cea de-a doua conditie ceruta de textul  art.148 alin.1 lit. f cod pr.penala.

Critica recurentului ...,  în sensul ca este bolnav  de o boala contagioasa (TBC) si ca aceasta situatie ar impune judecarea sa în stare de libertate, nu poate fi primita în conditiile în care tratamentul adecvat se poate  efectua si se efectueaza în reteaua spitalelor penitenciar.

 Fata de cele expuse, urmeaza sa fie respinse recursurile formulate de inculpatii ...,...  ca nefondate si sa se mentina încheierea pronuntata de Judecatoria Babadag la data de 18 martie 2008, ca temeinica si legala.

2