Cerere de reexaminare a încheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar

Hotărâre 9730 din 10.12.2012


Prin cererea de reexaminare înregistrată la data de 4.12.2012 Baroul Bucureşti în numele creditorului M. R. a solicitat reexaminarea încheieri civile nr. 85/CC/19.11.2012 a  Tribunalului Sibiu, deoarece în cauză nu a operat puterea lucrului judecat ci se solicită urmare a încuviinţării silite a hotărârii din 27.12.2005 şi a deciziei din 20.04.2009 a Tribunalului Bad Neustadt a.d. Saale executarea silită a debitorului M. H. A. astfel că s-au încălcat prevederile art.6 lit. a  şi c din OUG nr. 51/2008.

Prin încheierea civilă nr. 65/CC/2012 a Tribunalului Sibiu, s-a respins cererea de ajutor public judiciar a petentului Baroul Bucureşti în numele creditorului M. R.

Pentru a hotărî astfel instanţa a reţinut că ajutorul public judiciar se acordă într-o cauză, dintre cele enumerate la art. 3 din OUG nr. 51/2011, însă petentul înţelege să formuleze această cerere ca o cerere principală, ceea ce în opinia instanţei nu poate fi admis. 

De altfel, petentul a înţeles să formuleze această nouă cerere pe cale separată  după ce o cerere identică, formulată în dosarul 81/85/2011 al Tribunalului Sibiu, a fost respinsă. Împotriva soluţiei, în acel dosar, partea a formulat şi cerere de reexaminare, care şi ea a fost respinsă.

Cererea din prezentul dosar nu este altceva decât reiterarea cererii anterioare, a cărei soluţie se bucură de putere de lucru judecat, în ciuda faptului că petentul susţine că prin prezenta cerere se invocă, „în general,  noi motive.” Nu numai că nu s-au invocat noi motive, dar cererea nu a fost nicicum motivată, aşa încât nu se poate susţine că este o cerere  diferită de cea anterioară.

Potrivit art. 2 pct. l C. p. c. tribunalul judecă cererile privind recunoaşterea şi cele pentru încuviinţarea executării silite  a hotărârilor date în ţări străine.

Conform art. 8/1 din O.U.G.nr.51/2008, ajutorul public judiciar se acordă, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă, independent de starea materială a solicitantului, dacă prin lege specială se prevede dreptul la asistenţă judiciară sau dreptul la asistenţă juridică gratuită, ca măsură de protecţie, în considerarea unor situaţii speciale, precum minoritatea, handicapul, un anumit statut şi altele asemenea. în acest caz, ajutorul public judiciar se acordă fără îndeplinirea criteriilor prevăzute la art. 8, dar numai pentru apărarea sau recunoaşterea unor drepturi sau interese rezultate ori aflate în legătură cu situaţia specială care a justificat recunoaşterea, prin lege, a dreptului la asistenţă judiciară sau la asistenţă juridică gratuită. Potrivit Articolul 46 din Regulamentul (CE) - nr. 4/2009 AL CONSILIULUI din 18 decembrie 2008 privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea si executarea hotărârilor şi cooperarea în materie de obligaţii de întreţinere, regulamentul care se aplică  din data de 18.06.2011 articol intitulat  „Asistenţa judiciară gratuită pentru cererile de întreţinere pentru copii formulate prin intermediul autorităţilor centrale", statul membru solicitat acordă asistenţă judiciară gratuită în cazul tuturor cererilor cu privire la obligaţiile de întreţinere care decurg dintr-o relaţie părinte-copil, a unei persoane care nu a împlinit încă 21 de ani formulate de un creditor în temeiul articolului 56. Fără a aduce atingere alineatului (1), în legătură cu alte cereri decât cele de la articolul 56 alineatul (1) literele (a) s, i (b),autoritatea competentă a statului membru solicitat poate refuza asistenţa judiciară gratuită în cazul în care consideră că, pe fond,cererea sau orice cale de atac sunt, în mod evident, neîntemeiate.

În speţă se invocă deci o lege specială prin care se prevede dreptul la asistentă judiciară gratuită, astfel încât această cerere urmează a fi admisă, în condiţiile Protocolului nr. 113928/1693/2008 încheiat între Ministerul Justiţiei şi Uniunea Naţională a Barourilor din România, respectiv raportat la dispoziţiile art. 2 pct. 1 lit. e şi art. 7, cuantumul onorariului fiind în acest caz, pentru cererile privind obligaţiile de întreţinere care se cuvin pentru asigurarea accesului internaţional la justiţie, de 500 lei.

În ceea ce priveşte cererea de ajutor public judiciar sub forma plăţii onorariului executorului judecătoresc, aceasta urmează a fi încuviinţată de către instanţa de executare, în condiţiile art. 11 şi 26 din O.U.G.nr.51/2008, stabilind onorariul provizoriu de 700 lei, care se va suporta din fondurile Ministerului Justiţiei.

Cererea împreună cu încheierea de încuviinţare se trimit de îndată Camerei Teritoriale a Executorilor Judecătoreşti Sibiu.

In cauză nu a operat puterea lucrului judecat, deoarece cererea are caracter independent faţă de cea soluţionată în dosarul nr. 8176/85/2011 şi vizează strict faza executării silite ceea ce OUG 51/208 permite conform art.6 lit. c şi art.26.

Pentru aceste considerente se va admite cererea de reexaminare şi se va acorda ajutor public judiciar sub forma asistenţei juridice prin avocat pentru executare silită şi a ajutorului public judiciar sub forma plăţii onorariului judecătoresc.