Anulare Certificat de urbanism Emiterea unui nou Certificat de urbanism

Sentinţă civilă 1 din 01.04.2012


4.Anulare Certificat de urbanism

Emiterea unui nou Certificat de urbanism

Prin actiunea înregistrata pe rolul Tribunalului Dolj, reclamantul B. A. a solicitat instantei sa dispuna obligarea paratilor sa-i elibereze, sa-i emita un certificat de urbanism conform cererii înregistrata sub nr. ..........care sa poata fi utilizat in scopul declarat pentru amplasare constructie metalica cu destinatia de spalatorie auto si sa dispuna revocarea certificatului de urbanism nr. ..........emis de Primaria municipiului C....... prin care s-a dispus faptul ca nu poate fi utilizat in scopul declarat pentru amplasare constructie metalica cu destinatia de spalatorie auto.

Reclamantul învedereaza instantei faptul ca la data de ..........a formulat o cerere înregistrata sub nr. .............prin care a solicitat sa-i fie eliberat un certificat de urbanism in care sa-i fie încuviintata amplasarea unei constructii metalice cu destinatia de spalatorie auto, insa i-a fost eliberat certificatul de urbanism in baza cererii cu nr. ............in care s-a mentionat ca acesta nu poate fi utilizat in scopul declarat, întrucât terenul in suprafata de 312 mp, desi este liber de constructii, este neconstruibil, deoarece amplasamentul solicitat se afla situat in afara aliniamentului construibil in zona verde de protectie a blocurilor.

Analizând cauza dedusa judecatii si întregul material probator administrat în cauza, instanta retine ca,  prin contractul de vânzare - cumparare autentificat sub nr. 4659/12.07.2007 de  la BNP T. M., reclamantul a devenit proprietarul terenului în suprafata de 312 mp situat in C...., b-dul D........., nr. .....

Prin certificatul de urbanism nr. ..........emis de Primaria municipiului C..........  ca urmare a cererii formulate de catre reclamantul B. A., s-a mentionat, la  regimul tehnic al terenului situat în C...., b-dul D........., nr. ....., în conformitate cu PUG  si PUZ BN 2, terenul este neconstruibil  deoarece amplasamentul se afla situat în afara aliniamentului construibil în zona  verde de protectie a blocurilor. Terenul este neconstruibil  conform  art. 71 din OUG 195/2005 privind  protectia mediului -  modificata prin OUG nr. 114/2007 -,  care  prevede  ca "schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi sau prevazute ca atare în documentatiile de urbanism, reducerea suprafetei acestora ori stramutarea acestora este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absoluta".

Actiunea formulata de catre reclamant  privind revocarea certificatului de urbanism si  obligarea pârâtei la emiterea certificatului de urbanism conform cererii înregistrata sub nr. ...........care sa poata fi utilizat in scopul declarat pentru amplasare constructie metalica cu destinatia de spalatorie auto, este nefondata, urmând a fi respinsa.

Astfel, potrivit art. 71 din OUG 195/2005 - asa cum a fost modificata prin OUG 114/2007 -, ,,Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare în documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora.  Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta".

Asadar, legea interzice expres si fara echivoc schimbarea destinatiei terenurilor care sunt amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare în documentatiile de urbanism, sanctiunea pentru nerespectarea acestor dispozitii legale fiind nulitatea absoluta a actelor administrative emise în aceste conditii.

Potrivit înscrisurilor depuse la dosar, respectiv  Hotarârea Consiliului Local al Municipiului C.......... nr. ...........prin care a fost aprobat planul urbanistic general, se retine ca terenul  în suprafata de 312 mp, situat în C...., b-dul D........., nr. ....., este prevazut în PUG, ca fiind zona verde.

Prin urmare, s-a constatat ca terenul pentru care reclamantul solicita eliberarea  certificatului de urbanism  este prevazut  în Planul Urbanistic General ca fiind zona  verde,  ce reprezinta conform  art. 2 alin. 1 litera j) din Legea 24/2007,  zona verde de protectie a blocurilor de locuinte, astfel încât autoritatile locale nu pot schimba destinatia terenului si deci  certificatul de urbanism  eliberat reclamantului  cu mentiunea ca terenul este neconstruibil -  motivat de art. 71 alin. 1 din OUG 114/2007 pentru modificarea  si completarea OUG 195/2005 privind protectia mediului -, este legal.

Concluziile raportului de expertiza conform carora terenul nu este amenajat ca spatiu verde nu vor fi retinute, relevanta în cauza având destinatia terenului conform PUZ.

 Pe de alta parte, chiar expertul a retinut ca pe latura de nord a terenului exista gard viu, ceea ce presupune  existenta în zona a spatiului verde însa, faptul ca respectivul spatiu verde nu este bine întretinut sau  este prost exploatat, nu conduce la concluzia ca acesta si-a pierdut destinatia si utilitatea prevazuta în planurile urbanistice pentru aglomerarile urbane.

Critica reclamantului  referitoare la faptul ca Primaria Municipiului C......... nu detine un PUG valabil  întrucât PUG aprobat prin HCL ..........avea valabilitatea expirata,  fiind  prelungit abia  la data de 31.03.2011, nu este întemeiata întrucât, fata de dispozitiile art.  46 din Legea 350/2001 care la alin. 13 prevad ca, termenul de valabilitate a Planului urbanistic general se prelungeste pe baza de hotarâre a Consiliului local/Consiliului General al Municipiului Bucuresti pâna la intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general, dar fara a depasi 2 ani de la data depasirii termenului de valabilitate, nu se poate retine, ca, în perioada în care Planul Urbanistic General aprobat prin HCL 23/2000,  nu era prelungit,  acesta nu mai era valabil.

 Nici sustinerea reclamantului constând în faptul ca are dreptul sa construiasca întrucât primul certificat de urbanism emis fostului proprietar la data de 01.11.2000 dadea dreptul proprietarului sa construiasca nu este întemeiata.

Astfel, dupa cum se observa din certificatul de urbanism nr. 1783/01.11.2000 regimul  imobilului a fost tot de teren spatiu verde.

Ulterior dupa dobândirea calitatii de proprietar a terenului,  respectiv reclamantul a solicitat un nou certificat de urbanism în scopul declarat de construire spalatorie auto, iar noul certificat eliberat sub nr. 167/09.02.2011 cuprinde aceleasi mentiuni referitoare la spatiul verde iar ca urmare a modificarilor legislative intervenite prin OUG nr. 114/2007 care a modificat si completat OUG nr. 195/2005, certificatul mai cuprinde mentiunea potrivit careia schimbarea destinatiei terenurilor prevazute ca spatii verzi prin documentatiile de urbanism este interzisa indiferent de regimul juridic al acesteia.

Fata de starea de fapt anterior relevata, sustinerea reclamantului conform careia  are dreptul sa construiasca fata de  primul certificat de urbanism emis fostului proprietar la data de 01.11.2000,  apare ca neîntemeiata întrucât noul certificat de urbanism este rezultatul modificarilor legislative intervenite între data emiterii primului certificat de urbanism si cel eliberat ulterior la data de 09.02.2011, modificari legislative ce nu sunt imputabile autoritatii publice emitente.

Astfel, prin OUG nr. 114/2007 s-a modificat în întregime art. 71 din OUG nr. 195/2005 în sensul ca s-a interzis în mod expres schimbarea destinatiei terenurilor prevazute ca spatii verzi în documentatiile de urbanism indiferent de regimul juridic al acestora, fiind astfel îndepartata norma din art. 71 al.2 din OUG nr. 195/2005, care realiza o exceptie în privinta terenurilor proprietate privata.

 În conditiile în care dispozitiile OUG nr. 114/2007 sunt în vigoare, autoritatea publica pârâta avea obligatia mentionarii acestora câta vreme au un efect direct asupra regimului tehnic al imobilului pentru care s-a solicitat eliberarea certificatului de urbanism si nu poate fi obligata la eliberarea unui certificat de urbanism care, daca ar cuprinde mentiunile din certificatul de urbanism eliberat la 01.11.2000, ar încalca în mod evident dispozitiile legale în vigoare respectiv OUG nr. 114/2007.

Fata de toate aceste considerente, instanta va respinge actiunea privind revocarea certificatului de urbanism si  obligarea pârâtei la emiterea unui certificatului de urbanism conform cererii înregistrata sub nr..............., formulata de catre reclamantul B. A., ca nefondata.

1