Insolven?a. Anularea transferurilor de drepturi patrimoniale. Acte cu titlu gratuit

Sentinţă comercială 2122 din 13.12.2011


5. Insolvenţă. Anularea transferurilor de drepturi patrimoniale. Acte cu titlu gratuit

Potrivit dispoziţiilor art 80 alin. 1 din  Legea nr. 85/2006 , administratorul judiciar sau după caz, lichidatorul judiciar poate introduce la judecătorul - sindic acţiuni pentru anularea constituirilor ori transferurilor de drepturi patrimoniale efectuate către terţi şi pentru restituirea de către aceştia a bunurilor transmise şi a valorii altor prestaţii executate, realizate de debitor prin acte cu titlu gratuit, efectuate în cei trei ani anteriori deschiderii procedurii. 

Prin acte cu titlu gratuit o persoană îşi micşorează patrimoniul pentru a o îmbogăţi pe alta, respectiv  se transmite un folos patrimonial fără a se urmări obţinerea altuia în schimb.

Neplata preţului lucrului vândut nu echivalează nicidecum cu lipsa preţului.

( Trib. Dolj, secţia a II a civilă, Sent. nr. 2122/13.12.2011)

La data de 14.06.2011, administratorul judiciar M M, desemnat să administreze procedura falimentului debitoarei SC F SA, a chemat în judecată  pe pârâtul  O I,  solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună anularea contractului de vânzare cumpărare a bunului mobil autoturism marca AUDI 6 nr .de identificare WAUZZZ4BZYN075918 şi obligarea pârâtului O I să restituie averii debitoarei bunurile ce au făcut obiectul vânzării, iar în cazul în care bunul a fost înstrăinat către subdobânditori anularea actelor subsecvente.

În motivarea acţiunii lichidatorul judiciar a arătat că, prin sentinţa nr. 611/30.11.2010 pronunţată în dosarul 18243/63/2010 aflat pe rolul Tribunalului Dolj, s-a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitoarei SC F SA şi numirea în calitate de administrator general M M.

La data de 03.01.2008 între SC F SA şi pârâtul O I s-a încheiat un contract de comodat pe o perioadă de 1 an şi prelungit prin act adiţional în data de 09.01.2009 până la data de 31.12.2009.

Totodată lichidatorul judiciar mai arată că la data de 11.01.2010, comodatorul a fost notificat cu privire la restituirea obiectului contractului de comodat,AUDI A6 cu număr de înmatriculare nr.DJ-07 MZP.Având în vedere că nu s-a predat autoturismul s-a solicitat IPJ să se facă o verficare ,dacă sunt întrunite condiţiile infracţiunii de furt.

Cu adresa nr. 3765 IPJ a comunicat faptul că aspectele semnalate nu întrunesc elementele unei infracţiuni, având în vedere că pârâtul O I a prezentat un contract de vânzare cumpărare.

Administratorul judiciar mai arată că întrucât societatea debitoare nu are evidenţa vreunei plăţi făcute de către pârâtul O I şi nici nu a fost operată scăderea din documentele de evidenţă a mijloacelor fixe , apreciază că în cauză sunt incidente dispoziţiile art. 79 şi art. 80 din Legea 85/2006, impunându-se anularea contractului de vânzarea cumpărare , prin care autoturismul AUDI A6 cu număr de înmatriculare nr.DJ-07 MZP a ieşit din patrimoniul debitoarei.

În drept cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 79, art. 80 din Legea 85/2006,art.1361,1365 C.Civ.

În scop probatoriu  lichidatorul judiciar a depus în copie contractul de comodat din data de 03.01.2008, contractul de comodat din 05.01.2009,copie contract de vânzare cumpărare autovehicul ,adresa către IPJ.

La termenul din data de 13.12.2011, administratorul judiciar M M a precizat oral temeiul juridic al acţiunii ca fiind întemeiată pe disp. art. 80 alin.1 din Lg.85/2006.

Analizând actele şi lucrările dosarului se reţine că prin prezenta acţiune administratorul judiciar solicită în temeiul art 80 alin 1 din Lg 85/2006 anularea transferului dreptului de proprietate al debitoarei  asupra autoturismului AUDI A6 cu nr. de înmatriculare DJ-07-MZP, nr .de identificare WAUZZZ4BZYN075918 către pârâtul O I.

Potrivit dispoziţiilor art 80 alin. 1 Lg 85/2006 , administratorul judiciar sau după caz, lichidatorul judiciar poate introduce la judecătorul - sindic acţiuni pentru anularea constituirilor ori transferurilor de drepturi patrimoniale efectuate către terţi şi pentru restituirea de către aceştia a bunurilor transmise şi a valorii altor prestaţii executate, realizate de debitor prin acte cu titlu gratuit, efectuate în cei trei ani anteriori deschiderii procedurii - legiuitorul prezumând actele astfel încheiate ca fiind în frauda creditorilor .

Prin acte cu titlu gratuit o persoană îşi micşorează patrimoniul pentru a o îmbogăţi pe alta , se transmite un folos patrimonial fără a se urmări obţinerea altuia în schimb.

Întrucât nu este aceasta situaţia în cauza de faţă, instanţa va înlătura susţinerile administratorului judiciar potrivit cărora întrucât debitoarea nu are în evidenţa sa plata făcută de pârât pentru bunul arătat, contractul respectiv (fila 12 din dosar prin care se vinde autoturismul arătat mai sus) ar fi unul de transfer cu titlu gratuit.

Nu vor fi reţinute nici susţinerile potrivit cărora neachitarea preţului echivalează cu lipsa preţului şi astfel vânzarea ar fi una lovită de nulitate absolută.

Calificarea juridică a actului este atributul judecătorului – sindic care, în speţă, apreciază că neplata preţului nu reprezintă o împrejurare care să atragă prin ea însăşi constatarea de plano , a caracterului gratuit al operaţiunii de vânzare – cumpărare materializată prin contractul menţionat de administratorul judiciar (şi depus la fila 12 în dosar).

Neglijenţa, lipsa de diligenţă a administratorului social în a obţine executarea contractului de vânzare - cumpărare, respectiv în recuperarea creanţei, nu transformă automat natura acestuia într-una cu titlu gratuit.

 Instanţa reţine totodată că, neplata preţului nu echivalează nicidecum cu lipsa preţului (astfel cum susţine administratorul judiciar ) atâta timp cât în contractul de vânzare – cumpărare al autoturismului AUDI A6 se menţionează expres la capitolul –„ preţ”- suma de 16.000 euro.

În cazul art. 80 legiuitorul a descris categoria de gen a actelor şi operaţiunilor vizate  prin acţiune în anulare dar a făcut şi o enumerare limitativă  ,a speciilor de acte avute în vedere de această categorie.

Prin urmare, alte categorii de acte de transfer în măsură să conducă la prejudicierea creditorilor altele decât cele din categoriile avute-n vedere de dispoziţiile articolului arătat vor putea fi formulate , însă pe dreptul comun.

Cum în cauza de faţă administratorul judiciar , la interpelarea instanţei a insistat în temeiul acţiunii pe art. 80 alin 1 din Lg. 85/2006 şi cum instanţa constată că prezenta cerere nu îndeplineşte cumulativ condiţiile impuse de acest articol, urmează să respingă acţiunea.