Circulatia pe drumurile publice, parasirea locului accidentului, consumul de alcool dupa producerea unui accident de criculatie care a avut ca rezultat moartea victimei. Importanta numarului de zile de ingrijiri medicale.

Hotărâre 218 din 12.03.2008


- În cazul în care fapta în materialitatea ei există, însă condiţia cu privire la numărul de îngrijiri medicale acordat victimei nu este îndeplinită, fapta nu poate constitui un temei al tragerii la răspundere penală, însă achitarea se va pronunţa potrivit art. 10 lit. d şi nu art. 10 lit. b din Codul de procedură penală, întrucât fapta este prevăzută de legea penală (art. 89 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002), însă nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii (în speţă nu este îndeplinită condiţia numărului de îngrijiri medicale prevăzut de lege);

- Fapta inculpatului care, după producerea unui accident de circulaţie ce a avut drept rezultat vătămarea martorei V. R. a consumat băuturi alcoolice (bere), fiind depistat, în urma recoltării probelor de sânge, cu o cantitate de alcool de 0,45 g/l, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 90 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, atât sub aspectul laturii obiective cât şi al celei subiective.

Prin sentinţa penală nr. 218/12.03.2008, s-a reţinut că, în data de 10.06.2007, în jurul orei 18.00, inculpatul a condus mopedul prevăzut cu pedale, neînmatriculat şi neînregistrat, proprietate personală, pe str. Principală din comuna Valea Lungă, jud. Dâmboviţa, având ca pasager pe martora V. R. Cu această ocazie, din cauza drumului denivelat, a pierdut controlul ghidonului şi a căzut pe partea carosabilă, numita V. R. lovindu-se la cap, în zona frontală-stânga.

Deşi inculpatul s-a oferit să o transporte la spital pe victimă, aceasta l-a refuzat, susţinând că se simte bine. Drept urmare, inculpatul s-a îndreptat spre casă, unde a consumat băuturi alcoolice.

În cursul aceleiaşi seri, victimei i s-a făcut rău, astfel încât a fost transportată de urgenţă la spital, de către martorul G. M. prietenul verişoarei victimei, vecină cu aceasta.

Ambii martori susţin că inculpatul s-a arătat îngrijorat, preocupat, în acel moment, de sănătatea victimei  şi că nu părea în stare de ebrietate.  De altfel, din buletinul de examinare clinică însoţitor al prelevării probelor biologice în vederea determinării gradului de intoxicaţie etilică, rezultă că, la acel moment, inculpatul avea comportare ordonată, orientare în timp şi spaţiu, atenţie concentrată şi era coerent.

Din raportul de constatare medico legală, întocmit de Serviciul de medicină legală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, rezultă că martora V. R. a suferit, în această împrejurare, o vătămare ce a necesitat pentru vindecare 8-9 zile îngrijiri medicale.

Din buletinul de analiză toxicologică alcoolemie, rezultă că inculpatul, la momentul prelevării de probe pentru testare, avea în sânge o alcoolemie de 1,45 g/l.

Potrivit certificatului de cazier judiciar aflat la dosar, inculpatul nu a mai săvârşit fapte penale.

Conform prevederilor art. 89 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, sau de examinatorul autorităţii competente, aflat in timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane ori dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Prin decizia nr. 66, pronunţată în interesul legii, de către Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la data de 15 octombrie 2007, s-a stabilit că sintagma „vătămarea integrităţii corporale ori sănătăţii uneia sau mai multor persoane”, conţinută în dispoziţiile art. 89 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, se interpretează în sensul că se referă doar la vătămările ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi la celelalte urmări prevăzute în art. 182 alin. 2 Cod penal. Potrivit art. 414 indice 2 alin. 3) Cod procedură penală, dezlegarea dată problemelor de drept soluţionate este obligatorie pentru instanţe.

Având în vedere că fapta în materialitatea ei există, însă condiţia cu privire la numărul de îngrijiri medicale acordat victimei nu este îndeplinită, rezultă că această faptă nu figurează printre cele prevăzute de legea penală, nefiind apreciată de legiuitor ca infracţiune (nullum crimen sine lege), astfel încât nu poate constitui un temei al tragerii la răspundere penală.

În baza art. 11 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 lit. b) Cod procedură penală, inculpatul a fost achitat sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 89 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, întrucât fapta nu e prevăzută de legea penală.

În ceea ce priveşte infracţiunea prev. de art. 90 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, instanţa va avea în vedere textul legal, potrivit căruia „Fapta conducătorului de vehicul sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, ori a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substanţe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice ori până la testarea cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic sau până la stabilirea cu un mijloc tehnic certificat a prezenţei acestora în aerul expirat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.”

Fapta inculpatului care, după producerea unui accident de circulaţie ce a avut drept rezultat vătămarea martorei V. R. a consumat băuturi alcoolice (bere), fiind depistat, în urma recoltării probelor de sânge, cu o cantitate de alcool de 0,45 g/l, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 90 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, atât sub aspectul laturii obiective cât şi al celei subiective.

Inculpatul a consumat băuturi alcoolice după producerea accidentului, în mod conştient şi voit, instanţa neputând reţine apărările acestuia, în sensul că nu a cunoscut legea penală.

În consecinţă, inculpatul a fost condamnat  în baza art. 90 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, la pedeapsa închisorii cu aplicarea art. 81 C. pen.

Prin decizia nr. 133/5.08.2008 a Tribunalului Dâmboviţa a fost admis apelul declarat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni, desfiinţată în parte sentinţa atacată şi, pe fond, schimbat temeiul legal al achitării din b) în d), fiind menţinute celelalte dispoziţii.

S-a reţinut că aspectul invocat al numărului de zile de îngrijiri medicale reprezintă un caz de neîntrunire a elementelor constitutive ale infracţiunii de părăsire a locului accidentului, lipsind condiţia ca vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii să fi avut urmările cerute de lege.

Sentinţa Penală nr. 218/12.03.2008 rămasă definitivă din Decizia Penală nr. 133/2008