R O M Â N I A
JUDECATORIA MOTRU
Sentinta civila Nr. 1165
Sedinta publica de la 18 Aprilie 2011
Fond funciar
Fond funciar, obligarea detinatorului terenului cu vegetatie forestiera de a pune la dispozitia comisiilor terenul validat la reconstituire sau prevederile pentru reconstituire intr-o hotarâre judecatoreasca
Prin cererea înregistrata sub nr. 873/263/2011 pe rolul Judecatoriei Motru reclamanta C. M. a chemat în judecata pârâtele CLFF Slivilesti, CJFF Gorj, Directia Silvica Gorj, Ocolul Silvic Motru si a solicitat instantei ca, prin sentinta ce se va pronunta sa fie obligate pârâtele sa semneze procesul – verbal de punere în posesie nr. 1/14.02.2011.
În motivarea în fapt a cererii sale a aratat reclamanta ca prin sentinta civila nr. 723/16.03.2009 pronuntata de Judecatoria Motru , a fost obligata pârâta comisia locala sa întocmeasca documentatia si sa elibereze titlu de proprietate pentru suprafata de 2340 m.p teren forestier .
Ca, intimata CLFF Slivilesti a întocmit documentatia respectiva si a înaintat-o catre Ocolul Silvic Motru în vederea semnarii acesteia si predarii suprafetei de teren forestier din cauza, pentru ca reclamanta sa fie pusa în posesie si sa i se elibereze titlu de proprietate, însa Ocolul Silvic Motru a refuzat semnarea documentatiei si predarea terenului forestier pe motiv ca „dispozitivul sentintei civile nu a fost în contradictoriu cu Ocolul Silvic Motru”.
Cererea a fost întemeiata pe dispozitiile art. 112 C.proc. civ.
Pentru dovada cererii sale reclamanta a depus la dosarul cauzei înscrisuri(filele 3-9 din dosar).
Legal citate , pârâtele nu au formulat întâmpinare.
În virtutea olului activ instanta a solicitat de la pârâtele comisia locala si Ocolul Silvic sa comunice relatii în legatura cu documentatia întocmita reclamantei , respectiv avizarea acestei documentatii.
Pârâtele au raspuns solicitarilor instantei cu adresele 1942/28.03.2011 si 1407/28.03.2011.
Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta constata si retine urmatoarea situatie de fapt:
Fata de cuprinsul cererii de chemare în judecata , de dispozitiile legale aplicabile , adica L 1/2000 si HG 890/2005 si tinând cont de dispozitiile art. 84 C.p.civ. , instanta apreciaza ca cererea formulata de reclamanta din prezenta cauza este o actiune civila în fond funciar prin care se solicita ca pârâtele sa-si îndeplineasca obligatiile legale stabilite de actele normative mentionate anterior.
Prin sentinta civila nr. 723/16.03.2009 pronuntata de Judecatoria Motru în dosarul nr. 3526/263/2007 a fost admisa cererea formulata de reclamanta C. M. în contradictoriu cu intimatele CLFF Slivilesti si CJFF Gorj de aplicare a legii 18/1991, s-a dispus anularea partiala a HCJ Gorj nr.4185 din 04.08.2006 privind pe reclamanta si au fost obligate pârâtele comisii sa întocmeasca documentatia necesara reconstituirii dreptului de proprietate al petentului pentru suprafata totala de 2340 mp teren cu vegetatie forestiera si sa emita titlul de proprietate.
Aceasta sentinta civila a intrat în puterea de lucru judecat prin nerecurare.
Pentru a pune în executare sentinta civila mentionata anterior , sentinta prin care a fost anulata o hotarârea comisie judetene , comisia locala a procedat potrivit atributiilor stabilite de art. 5 din HG 890/2005, a identificat terenul prin procesul – verbal de punere în posesie din 14.02.2011.
Documentatia a fost înaintata catre Ocolul Silvic Motru sub nr. 821/14.02.2011 , iar cu adresa nr. 757/14.02.2011 , pârâtul a restituit procesul – verbal de punere în posesie aratând ca potrivit unui ordin intern al RNP – Romsilva solicitantii la reconstituire nu se pot pune în posesie pe baza hotarârii judecatoresti , ci numai pe baza hotarârii de validare a comisiei judetene.
Starea de fapt expusa mai sus rezulta din înscrisurile depuse la dosar de catre reclamanta si din cuprinsul celor doua adrese înaintate catre instanta de pârâte.
Analizând cuprinsul procesului – verbal de punere în posesie aflat la fila 5 din dosar cu mentiunile sentintei civile 723/16.03.2009 , instanta retine ca procesul – verbal corespunde mentiunilor sentintei.
Este adevarat ca dosarul în care s-a pronuntat sentinta civila mai sus mentionata nu s-a judecat în contradictoriu cu intimata Directia Silvica Gorj însa acesteia îi incumba o obligatie derivata din textul de lege de a pune la dispozitia comisiei locale de fond funciar amplasamentele terenurilor cu vegetatie forestiera pentru care a fost validata reconstituirea dreptului de proprietate.
Analizând disp. art. 24 alin. 4 din Lg. 1/2000 instanta constata ca unitatile si subunitatile silvice au obligatia de a pune la dispozitia comisiilor locale suprafetele de teren pentru care cererile de reconstituire a dreptului de proprietate au fost validate prin hotarârea comisiei judetene . Acest text de lege urmeaza a fi interpretat coroborat cu dispozitiile art.53 alin. 2 din L 18/1991, asa încât odata ce hotarârea comisiei judetene a fost desfiintata ori modificata printr-o hotarâre judecatoreasca , nu este necesara o noua validare.
Potrivit disp. art. 71 alin.2 din HG 890/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si punerea în posesie a proprietarilor detinatorul actual al terenului forestier care face obiectul retrocedarii, pune la dispozitie, dupa caz, terenurile validate, în vederea punerii în posesie a persoanelor îndreptatite în termen de cel mult 30 de zile de la validarea cererilor de catre comisia judeteana.
Conform art. 72 din HG 890/2005 punerea în posesie a proprietarilor - persoane fizice si juridice - în cadrul zonelor teritoriale delimitate se va face de comisia locala sau de comisia judeteana, dupa caz, conform planului parcelar elaborat pe baza planurilor amenajistice si a masuratorilor topografic .
În consecinta, chiar daca nu a fost parte la judecata cauzei, pârâtele Directia Silvica Gorj - Ocolul Silvic Motru au obligatia de predare a terenului cu vegetatie forestiera conform dispozitiilor legale aratate mai sus.
Altfel , ordinul intern invocat de pârâte în cuprinsul adresei aflata la fila 5 din dosar tinde la inaplicabilitatea unei hotarâri judecatoresti , lipsind de efectivitate tocmai dispozitiile legale care reglementeaza si protejeaza reconstituirea proprietatii. În acelasi sens , instanta retine ca în cauza Maria Atanasiu s.a. împotriva României , hotarârea din 12.10.2010 , Curtea Europeana a drepturilor Omului a stabilit într-o practica constanta ca , existenta unui ,, bun actual” în patrimoniul unei persoane este în afara oricarui dubiu daca , printr-o hotarâre definitiva si executorie , instantele i-au recunoscut acesteia calitatea de proprietar si daca s-a dispus în mod expres restituirea bunului.
Curtea a retinut ca refuzul administratiei de a se conforma acestei hotarâri constituie o ingerinta în dreptul la respectarea bunurilor care tine de prima fraza a primului alineat al art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventie .
Având în vedere ca din probele din probele administrate în cauza nu reiese îndeplinirea obligatiei de predare , obligatie ce incumba pârâtelor Directia Silvica Gorj si Ocolul Silvic Motru , se apreciaza ca fiind fondata în parte cererea urmând a fi admisa fata de aceste pârâte.
În privinta pârâtelor CLFF Slivilesti si CJFF Gorj de aplicare a legii 18/1991, instanta retine ca acestea si-au îndeplinit atributiile prevazute de lege pâna la acest moment, continuarea procedurii de retrocedare fiind împiedicata de celelalte pârâte care nu si-au îndeplinit obligatia de predare a terenului drept pentru care, va respinge cererea reclamantului fata de acestea.
Pe baza considerentelor de mai sus instanta urmeaza sa admita în parte cererea si sa dispuna obligarea pârâtelor Directia Silvica Gorj – Ocolul Silvic Motru sa predea catre reclamanta si catre CLFF Slivilesti terenul cu vegetatie forestiera în suprafata de 2340 m.p mentionat în sentinta civila nr. 723/16.03.2009 si identificat în procesul – verbal de punere în posesie nr. 1 din 14.02.2011 , în vederea realizarii punerii în posesie efectiva a reclamantei .
Va fi respinsa cererea fata de celelalte pârâte.
Judecătoria Târgu Jiu
Legea 18/1991
Judecătoria Vălenii de Munte
Fond Funciar
Curtea de Apel Craiova
Legea 18/1991 republicată. Anulare titlu. Nulitate determinată de nerespectarea dispoz.art.19 din lege.
Tribunalul Argeș
fond funciar
Judecătoria Sighișoara
Fond Funciar