Săvârşirea infracţiunii prev. de art. 87 alin. 1 din oug 195/2002

Sentinţă penală 177 din 27.06.2011


R O M Â N I A

JUDECATORIA MOTRU

Sentinta  Nr. 177

Sedinta publica de la 27 Iunie 2011

Savârsirea infractiunii prev. de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002

Aplicarea dispozitiilor art 3201 C.proc.pen.

Prin rechizitoriul 2374/P/2010 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Motru a fost trimis în stare de libertate inculpatul M.A. pentru savârsirea infractiunii prev. de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, constând în aceia ca la data de 25.11.2010, în jurul orelor 20,20, inculpatul în timp ce conducea autoturismul proprietate personala, a pierdut controlul volanului intrând în coliziune cu un alt autoturism ce era parcat regulamentar, ulterior trecând pe alt sens de mers a acrosat un nou autoturism. S-a mai retinut în rechizitoriu ca inculpatul a fost testat cu fiola alcoolscop, condus la spital unde s-au recoltat probe biologice rezultând o concentratie de alcool pur în sânge de 2,30 gr.%0 la ora 20,30 si 2,60 gr. %0 la ora 21,30.

Cauza a fost înregistrata pe rolul Judecatoriei Motru sub nr. 2464/263/2011.

În faza de urmarire penala a fost audiat inculpatul, au fost atasate buletinele de analiza toxicologica, au fost audiati martorii B. G., M. S. P. si C. M..

La cererea inculpatului si tinând cont de declaratiile date de acesta s-a dispus efectuarea unui raport de expertiza medico legala pentru interpretarea retroactiva a alcoolemiei (filele 56-57 din dosarul de urmarire penala).

De asemenea, în dosarele de urmarire penala au fost atasate declaratii pe proprie raspundere ale numitilor C. M., M. S. P. si B. G. (filele 51-53) prin care cei trei arata ca nu se constituie parte civila întrucât inculpatul le-a reparat autoturismele.

Fata de probatoriul administrat în cursul urmaririi penale si expus mai sus  si tinând cont de dispozitiile art. 320 ind. 1 C.pr.pen. instanta apreciaza ca se impune încuviintarea cererii inculpatului de aplicarea dispozitiilor art. 320 ind. 1 C.pr.pen., probele administrate în cursul urmaririi penale fiind suficiente pentru a se aprecia asupra cauzei penale dedusa judecatii.

Analizând probele administrate în cauza în cursul urmariri penale instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

La data de 25.11.2010, în jurul orelor 20,00, inculpatul conducea autoturismul proprietate personala marca Opel Vectra cu nr. de înmatriculare X, iar pe raza com. Matasari a pierdut controlul volanului lovind autoturismul Y parcat regulamentar, iar în urma impactului autoturismul condus de inculpat a trecut pe celalalt sens de mers lovind autoturismul cu nr. de înmatriculare Z, autoturism care în urma impactului, s-a deplasat lovind un alt autovehicul.

Organele de politie sosite la fata locului au testat inculpatul cu fiola alcoolscop dupa care acesta a fost condus la Spitalul Matasari unde i s-au recoltat doua probe biologice de sânge fiind emise buletinele de analiza toxicologica – alcoolemie nr. 1389/2235 si 1390/2236 din 26.11.2010.

Din buletinele de analiza toxicologica aflate la dosarul de urmarire penala, rezulta ca inculpatul avea o îmbibatie de 2,30 gr./%o la ora 20,30 si 2,60 gr.%o la ora 21,30.

Raportul de expertiza medico legala privind interpretarea retroactiva a alcoolemie mentioneaza ca rezultate obtinute în acest raport au caracter strict teoretic, fara valoare certa din punct de vedere medico legal, proba indubitabila fiind cea determinata prin analiza sângelui din momentul prelevarii.

Atât în fata organelor de urmarire penala cât si în fata instantei de judecata inculpatul a recunoscut fapta si a actionat pentru acoperirea prejudiciului produs.

Având în vedere situatia de fapt retinuta mai sus, în drept, fapta inculpatului de a fi condus pe drumurile publice a unui autovehicul cu o îmbibatie alcoolica peste limita legala de 0,85 gr.%o alcool pur în sânge si care a avut reprezentarea si a acceptat faptul ca actiunea sa constituie un pericol pentru siguranta circulatiei, chiar daca nu l-a urmarit, întruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002.

Astfel, instanta va dispune condamnarea inculpatului pentru savârsirea infractiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având o îmbibatie alcoolica peste limita legala.

La alegerea pedepsei precum si la individualizarea cuantumului acesteia instanta, conform art. 72 C.pen., va avea în vedere pericolul social concret al faptelor savârsite determinat atât de modul de producere cât si de importanta valorilor sociale încarcate. Vor fi de asemenea avute în vedere datele personale ale inculpatului respectiv faptul ca acesta se afla la primul conflict cu legea penala, a acoperit prejudiciul infractional si are un comportament corespunzator la locul de munca, situatie în care se apreciaza ca sunt aplicabile dispozitiile art. 74 alin. 1 lit. a C.p.

Având în vedere aceste aspecte instanta apreciaza ca o pedeapsa de 5(cinci) luni închisoare, avându-se în vedere dispozitiile art. 320 ind. 1 C.pr.pen. si art. 76 lit. d C.pen., este de natura sa asigure realizarea scopurilor prevazute de art. 52 C.pen.

În ceea ce priveste pedeapsa accesorie instanta retine ca natura faptei savârsite si ansamblul circumstantelor personale ale inculpatului conduc la concluzia existentei unei nedemnitati în exercitarea drepturilor de natura electorala prev. de art. 64 alin. 1 lit. a si lit. b C.pen.  Prin urmare, în baza art. 71 alin. 1 C.pen. urmeaza sa fie aplicata inculpatului pedeapsa accesorie prevazuta de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si art. 64 alin. 1 lit. b C.pen.

Apreciind în contextul celor deja mentionate ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate urmeaza a fi suspendata conditionat executarea pedepsei, conform art. 81 C.pen., pe durata unui termen de încercare de 1 ani si 5 luni potrivit art. 82 C.pen. iar în baza art. 71 alin. 5 din acelasi cod se va dispune suspendarea executari pedepsei accesorii pe durata suspendarii executarii pedepsei principale.

Îi va fi atrasa atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C.pen. privind revocarea beneficiului suspendarii conditionate în ipoteza savârsirii unei noi infractiuni în cursul termenului de încercare.

Va fi obligat inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat.