Rectificare titlu de proprietate

Sentinţă civilă 133 din 30.01.2012


Pe rol fiind judecarea acţiunii civile pentru rectificare titlu de proprietate, formulată de reclamantul ......., domiciliat în ........., împotriva pârâtelor Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ........... Judeţul Gorj şi Comisia judeţeană Gorj de fond funciar.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns reclamantul,fiind asistat de avocat .....

Procedura de citare lega îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă  care învederează instanţei faptul că la data de 27/01/2012, s-a depus la dosar adresa nr.260/26.01.2012, emisă  de Primăria comunei ......., Judeţul Gorj şi constatând cauza în stare de judecată, s-a acordat cuvântul în fond.

Avocat L.M , pentru reclamant, a solicitat admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată.

INSTANŢA:

Asupra cauzei civile de faţă ;

Prin cererea înregistrată la această instanţă de judecată la data de 10.01.2012, sub nr. dosar ....., reclamantul ........, a chemat în judecată pe pârâtele Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria .........., Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să se dispună rectificarea parţială a titlului de proprietate nr.1507674/03.04.2008, emis pe numele autorului său........în sensul înscrierii suprafeţei reale de 1194 mp., în loc de 0906 mp.

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că în fapt, este moştenitorul autorului său ........, fiindu-i eliberat certificat de moştenitor.

Că în mod eronat a fost indicată suprafaţa terenului situat în punctul”X”,tarlaua 25, parcela 104, extravilan, ca fiind de 0906 mp.

În urma măsurătorilor efectuate s-a stabilit că suprafaţa reală a terenului este de 1194 mp., conform schiţei cadastrale, vecinătăţile terenului indicat în titlul de proprietate fiind cele reale.

în consecinţă, reclamantul a solicitat admiterea acţiunii şi rectificarea parţială  a titlului de proprietate, în sensul înscrierii suprafeţei reale de 1194 mp., în locul suprafeţei de 0906 mp.

În dovedirea acţiunii formulate, reclamantul a depus la dosar copia titlului de proprietate nr.........,schiţa terenului,procura judiciară autentificată sub nr.4634/02.12.2011, copia actului de identitate,certificatul de deces al autorului ..........., copia actului de identitate al numitului Aramă Dumitru,certificatul de moştenitor nr.78/29/12/2009.

S-a solicitat de la Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria ........, Judeţul  Gorj, întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii titlului de proprietate, a cărui rectificare parţială se solicită.

Cu adresa nr.260/26.01.2012, ce se află ataşată la dosar la fila nr.17, s-a răspuns la cele solicitate, fiind înaintat în copie procesul-verbal de punere în posesie, o schiţă a terenurilor, cererea înregistrată sub nr.751/16.03.1991, hotărârea nr.29/1991, anexa 2 A şi o schiţă cu suprafaţa terenului.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine şi constată următoarele:

Prin prezenta acţiune, reclamantul , a chemat în judecată pe pârâtele Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ......, Judeţul Gorj şi Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să se dispună rectificarea parţială a titlului de proprietate nr.1507674/03.04.2008, emis pe numele autorului său.........., în sensul înscrierii suprafeţei reale de 1194 mp., în loc de 0906 mp.

Astfel, prin titlul de proprietate nr.........., autorului reclamantului i s-a reconstituit suprafaţa de 1,3483 ha teren.

Prin acţiunea de faţă, reclamantul solicită rectificarea parţială a titlului de proprietate, în sensul măririi suprafeţei cuprinsă în tarlaua 25, parcela 104, prin adăugarea diferenţei de la 0906 mp., până la suprafaţa de 1194 mp.

De menţionat este faptul că acţiunea în rectificare, presupune probarea existenţei unei erori materiale la emiterea actului administrativ a cărui analiză este dedusă judecăţii, iar finalitatea acţiunii constă în corectarea erorilor intervenite în sens formal, fără afectarea substanţei sau întinderii însuşi a dreptului recunoscut.

Or, în prezenta cauză s-a solicitat mărirea suprafeţei trecute în titlu,( tarlaua 25, parcela 104)conform anexei de validare.

Potrivit dispoziţiilor art.27 din Legea nr.18/1991,raportate la dispoziţiile art.5 lit. i din HG nr.890/2005 „comisiile locale pun în posesie prin delimitare în teren persoanele îndreptăţite să primească terenul, completează fişele de punere în posesie a acestora după validarea de către comisia judeţeană a propunerilor făcute şi înaintează titlul de proprietate”

Conform art.36 alin.1 din HG nr.890/2005, pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate,planurile parcelare,procesele-verbale de punere în posesie şi schiţele terenurilor, comisia judeţeană emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat în anexa nr.20.

Ca atare, se apreciază că îi revine Comisiei locale de fond funciar obligaţia de a sesiza Comisia judeţeană de fond funciar cu întreaga documentaţie prevăzută de art.36 alin.1 din HG nr.890/2005, pentru a se emite în favoarea reclamantului un nou titlu de proprietate pentru diferenţa de teren validată, urmând ca organul administrativ central să analizeze corectitudinea actelor întocmite.

În condiţiile în care se invocă diferenţa dintre suprafaţa validată şi suprafaţa rezultată din măsurătorile efectuate în urma emiterii titlului de proprietate şi cum reconstituirea dreptului de proprietate pe o suprafaţă mai întinsă nu presupune o analiză formală,ci o analiză de fond, cererea de faţă nu poate avea ca obiect rectificarea titlului, Legea nr.169/1997, prevăzând sancţiunea juridică a nulităţii pentru reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea unor persoane neândreptăţite.

În concluzie, având în vedere că în privinţa titlului de proprietate nr.1507674/03.04.2008, nu s-aprobat existenţa vreunei erori materiale susceptibilă de îndreptare pe calea acţiunii în rectificare, iar pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă suplimentară în favoarea reclamantului este necesară întocmirea întregii documentaţii prevăzute de art.36 din HG nr.890/2005 şi înaintarea acesteia Comisiei judeţene de fond funciar, în vederea eliberării titlului de proprietate, se apreciază a fi neântemeiată prezenta acţiune,motiv pentru care urmează a se dispune respingerea acesteia.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge acţiunea civilă pentru rectificare titlu de proprietate, formulată de reclamantul ............, domiciliat în........ în ......., Judeţul Gorj, împotriva pârâtelor Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei ....... Judeţul Gorj şi Comisia judeţeană Gorj de fond funciar.

Cu drept de recurs,în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică de la 30 Ianuarie 2012.