Propunere de arestare preventivă. Condiţii. Rolul preventiv educativ al pedepsei

Sentinţă civilă - din 27.06.2012


Prin Încheierea din Camera de Consiliu din data de 27 iulie 2012, a fost respinsă propunerea de arestare preventivă a inculpatului G.P., reţinându-se că inculpatul a săvârşit mai multe infracţiuni de furt sustrăgând numai bunuri consumtibile , respectiv mâncare, cuantumul prejudiciilor cauzate fiind redus, neexistând temerea că punerea în libertate ar declanşa puternice reacţii în rândul opiniei publice , sau că acesta se va sustrage urmăririi penale, acesta neavând contacte în străinătate.

Prin Încheierea nr. 41din data de 03.august 2012 , Tribunalul Gorj a admis recursul Parchetului, dispunând arestarea inculpatului pe o perioadă de 29 de zile de la data punerii în executare a mandatului.

Comentariu:

Considerăm că , prin admiterea propunerii de arestare preventivă a inculpatului, avându-se în vedere starea de recidivă a acestuia , s-a încălcat principiul constituţional al scopului şi rolului educativ al pedepsei , limitându-i inculpatului G.P integrarea în societate şi reabilitarea.

Astfel , din fişa Cazierului Judiciar al acestuia , rezultă că inculpatul este recidivist, începându-şi activitatea infracţională din anul 1992 , pentru acelaşi tip de infracţiuni de furt , refuzându-i-se sistematic posibilitatea încadrării în muncă şi realizarea unor venituri proprii minime  de existenţa., în condiţiile în care a declarat că nu are rude în străinătate şi nu a părăsit niciodată teritoriul României, neexistând riscul sustragerii de la urmărirea penală.