Infracţiunea prev. de art.87 alin.1 din o.u.g. 195/2002 rep. gradul de pericol social.cerere de achitare în temeiul art.11 pct.2 lit.a rap.la art.10 lit.b/1 cod proc. penală

Sentinţă penală 67 din 22.03.2010


INFRACŢIUNEA PREV. de ART.87 ALIN.1 din O.U.G. 195/2002 rep.

GRADUL DE PERICOL SOCIAL.CERERE DE ACHITARE ÎN TEMEIUL ART.11 PCT.2 LIT.A RAP.LA ART.10 LIT.B/1 COD PROC. PENALĂ

Sentinţa penală nr.67 -dosar nr.965/269/2010

Prin rechizitoriul Pachetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa înregistrat la această instanţă la data de 05.03.2010 sub nr.965/269/2010, a fost trimis în judecată inculpatul A. D. pentru sâvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art.87 alin.1 din OUG 195/2002 republicată.

S-a reţinut în sarcina inculpatului că în noaptea de 01/ 02.10.2009 a circulat cu autoturismul marca Dacia 1310 cu număr de înmatriculare 00-00-000, având o imbibaţie alcoolică în sânge de peste 0,80 %o.Practic, inculaptul a fost oprit pentru control pe raza mun. O. şi pentru că prezenta halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcotest ARUB-0808, care a indicat valoarea de 0,74 miligrame/litru alcool in aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul mun. O., unde i-au fost recoltate probe biologice, respectiv sânge, în vederea stabilirii îmbibaţiei alcoolice, la orele 1,40 şi 2,40. În urma analizelor toxicologice-alcoolemie, a rezultat faptul că la ora 1,40 inculpatul avea 1,50 gr %o alcool pur in sânge, la ora 2,40 avea o imbibaţie alcoolică de 1,35 gr/%o. Inculpatul a declarat că în seara de 1.10.2009 a consumat bere şi apoi a luat hotararea de a se deplasa de la domiciliul din com. R. in mun. O. la fratele său, A. M..După constatarea faptelor, inculpatul nu s-a mai prezentat pentru cercetări, întrucât era plecat în S., ţară în care are încheiat un contact de muncă pe o perioadă determinată.

La termenul de azi inculpatul s-a prezentat, motivând că a venit special din S. pentru judecarea procesului.A solicitat probe în circumstanţiere, depunând un raport întocmit de şeful Postului de Poliţie R., o caracterizare eliberată de primarul com. R. şi prezentând pe martorul P. C., în vederea audierii, persoană cu care a lucrat şi în S.

Din analiza probelor existente la dosarul cauzei rezultă că inculpatul a condus autoturismul proprietate personală pe drum public având o imbibaţie alcoolică în sânge peste 0,80 gr %o.Această faptă întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art.87 al.1 din OUG 195/2002 republicată, faptă pentru care urmează a i se aplica inculaptului o pedeapsă cu închisoare.

Solicitarea inculpatului prin apărătorul său  de a dispune achitarea cu susţinerea că faptei îi lipseşte gradul de pericol al unei infractiuni, nu poate fi primită,  întrucât aceasta este o infracţiune de pericol şi nu o infracţiune de rezultat.Urmează însă a se avea în vedere, la individualizarea pedepsei, imprejurările concrete în care a fost săvârşită infractiunea, precum şi persoana inculpatului.Rezultă că inculpatul a circulat cu autoturismul proprietate personală intre orele 1 si 2 noaptea cand circulaţia pe drumurile publice este foarte redusă şi probabilitate de a săvârşi accidente este mult mai mică.De asemenea , urmează a se avea in vedere persoana inculpatului, acesta fiind cunoscut ca un om cu o comportare foarte bună în familie şi societate şi care nu are nici un fel de antecedente penale.În aceste condiţii, urmează a se face aplicaţia în cauza a art.74 şi art.76 alin 1 lit.d C penal, astfel încât pedeapsa va fi coborâtă sub minimul special prevăzut de lege pentru această infracţiune.

Conform art.71 din C penal, urmează a se interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a Teza a II-a şi lit. b C. penal.

Se constată că este posibilă reeducarea inculpatului fără ca acesta să execute pedeapsa aplicată, aşa încât, în temeiul art. 81, art. 82 si art.71 alin.5 C penal, urmează a se suspenda condiţionat executarea pedepselor.

Inculpatului îi vor fi puse in vedere dispoziţiile art.83 din Codul Penal privind revocarea suspendării condiţionate în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni.

În temeiul art. 191 c.pr. penală, urmează a obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare către stat.

În cauză, inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul având o îmbibaţie de alcool de peste 0,80 gr. ‰.Inculpatul a solicitat achitarea, motivând că fapta sa nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, întucât a condus autoturismul proprietate personală în timpul nopţii când traficul este foarte redus.

Instanţa a apreciat că în cauză nu se poate dispune achitarea în temeiul art.18/1 C.p., întrucât legiuitorul a sancţionat conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice în mod diferit, în funcţie de gradul de alcoolemie, stabilind că această activitate constituie contravenţie când persoana testată are alcoolemie de până la 0,80 gr. ‰ şi când acest procent este depăşit, fapta reprezintă infracţiune.

În speţă, inculpatul a prezentat o alcoolemie de 1,50 gr. ‰, astfel că fapta sa constituie infracţiune.

Există însă posibilitatea individualizării pedepsei şi aplicării unei sancţiuni sub minimul special prevăzut de lege, prin incidenţa circumstanţelor atenuante.