Cerere de întrerupere a executării pedepsei (art.455 C.p.p.)

Sentinţă penală 10 din 03.02.2009


Dosar nr. 10569/280/2008

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA PITEŞTI

SECTIA PENALĂ

SENTINŢA PENALĂ Nr. 219

Şedinţa publică de la 03 Februarie 2009

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE Anda Pluteanu

Grefier Mariana Sandu

Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti reprezentat prin

procuror Simona Ţuca.

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe petent C.C., având ca obiect cerere de întrerupere a executării pedepsei (art.455 C.p.p.)

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns petentul aflat in stare de detenţie asistat din oficiu de avocat N.M..

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă,  care învederează că s-a depus la dosarul cauzei referatul de ancheta socială dispus de instanţă, intocmit de primăria com. Amărăşti, jud. Vâlcea.

Apărătorul petentului deţinut depune la dosarul cauzei împuternicire avocaţială din oficiu şi delegaţie de substituire.

Petentul deţinut precizează ca este de acord ca asistenţa juridica sa-i fie asigurată din oficiu.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanţa în temeiul art. 339 C.pr.pen., constată terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul în dezbateri de fond, potrivit art. 340 C.pr.pen.

Aparatorul petentului condamnat solicita admiterea cererii, in baza art. 455 C.pr.pen., iar pe fond întreruperea executării pedepsei, având în vedere ancheta sociala efectuată în cauza din care rezulta, ca petentul are un copil minor care în prezent este crescut de bunici, ale caror venituri sunt modeste.

Reprezentantul Parchetului, avand cuvantul, pune concluzii de respingere a cererii ca nefondată, cu obligarea petentului la plata cheltuielilor judicare către stat.

Petentul condamnat solicita admiterea cererii, precizând faptul că mai are un proces în legatura cu minorul.

INSTANŢA,

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

La data de  11.11.2008 a fost înregistrată pe rolul acestei instanţe cererea formulată de petentul condamnat C.C., deţinut în Penitenciarul Colibaşi, prin care solicită eliberarea din penitenciar.

În motivarea cererii, petentul a arătat că solicită eliberarea pe caz social, întrucât  în anul 2006, deşi s-a împăcat cu partea vătămată din dosar, a fost condamnat de instanţa de judecată la 6 luni închisoare, fiind emis mandatul nr. 505/16.10.2008, arătând că solicită analizarea dosarului şi oferirea unei şanse pentru a se ocupa de familie. A mai arătat că în urmă cu 8 luni a câştigat custodia copilului său, în vârstă de 7 ani, că părinţii săi sunt divorţaţi şi că petentul locuieşte împreună cu minorul şi cu tatăl  său, în vârstă de 72 de ani, la domiciliul acestuia, îngrijindu-se financiar de ei înainte de a fi arestat.

În şedinţa publică din data de 09.12.2008, petentul personal asistat de avocat din oficiu a declarat în faţa instanţei că solicită liberarea condiţionată, iar nu întreruperea executării pedepsei.

În şedinţa publică din data de 16.12.2008, petentul personal asistat de avocat ales a solicitat modificarea obiectului cererii, solicitând întreruperea executării pedepsei din motive familiale (art. 456 rap. la art. 453 alin. 1  lit. c C.pr.pen.), instanţa luând act de modificarea obiectului cererii deduse judecăţii în urma manifestării sale de voinţă .

Petentul a depus la dosar copii de pe: sentinţa civilă nr. 1270/08.05.2008 a Judecătoriei Drăgăşani, citaţie, acţiune civilă pentru stabilirea domiciliului minorului, comunicarea hotărârii civile, certificat de naştere, adeverinţă de elev, declaraţie autentificată, referatele de ancheta socială nr. 843/12.03.2008 şi nr. 4979/23.12.2008 întocmite de Primăria com. Amărăşti- jud. Vâlcea, adeverinţă de asigurat, în original adeverinţe medicale.

Instanţa a dispus solicitarea de relaţii de la Penitenciarul Colibaşi, depuse cu adresa nr. L/225342/PCAG/16.12.2008, precum şi efectuarea unei anchete sociale privind situaţia la zi a familiei condamnatului petent, sens în care s-a depus la dosar referatul nr. 131/20.01.2009 întocmit de Primăria com. Amărăşti- jud. Vâlcea.

Din analiza tuturor actelor depuse la dosar, instanţa reţine că petentul C.C. se află în executarea pedepsei de 6 luni închisoare, ca urmare a emiterii mandatului nr. 505/2007/16.10.2008 în executarea sentinţei penale nr. 442/30.03.2007 a Judecătoriei Deva, definitivă prin decizia penală nr. 520/09.10.2008 a Curţii de Apel Alba Iulia, fiind încarcerat la 22.10.2008 (f. 18, 20).

Mai reţine că, potrivit dispoziţiilor art. 455 rap. la art. 453 alin. 1 lit. c C.pr.pen., întreruperea executării pedepsei închisorii poate fi dispusă când, din cauza unor împrejurări speciale, executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familia sau unitatea la care lucrează. În acest caz, executarea poate fi întreruptă  cel mult 3 luni şi numai o singură dată.

Instanţa reţine că aspectele rezultate din referatul de anchetă socială efectuat în cauză şi din celelalte înscrisuri depuse la dosar sunt de natură a conduce la concluzia că executarea imediată a pedepsei de către condamnat nu ar avea consecinţe grave pentru familia acestuia, conform considerentelor care vor fi expuse în continuare.

Astfel, petentul este tatăl minorului S.C.S. în vârstă de 7 ani, conform certificatului de naştere depus la dosar (f. 14), iar prin sentinţa civilă nr. 1270/08.05.2008 a Judecătoriei Drăgăşani s-a dispus stabilirea domiciliului minorului la tatăl său, cu obligarea mamei copilului la plata pensiei de întreţinere în favoarea acestuia din urmă (f. 9-10).

Ulterior pronunţării sentinţei, la data de 22.10.2008 petentul a fost încarcerat pentru executarea pedepsei de 6 luni închisoare menţionate anterior.

Anterior încarcerării, minorul locuia împreună cu petentul şi cu părinţii acestuia în com. Amărăşti, jud. Vâlcea, iar petentul nu realiza venituri din activităţi independente, familia întreţinându-se din pensiile bunicilor paterni ale minorului (f. 26).

După încarcerarea petentului, copilul său minor a continuat să locuiască împreună cu bunicii paterni la acelaşi domiciliu, într-o casă din lemn cu trei camere cu iluminat electric, mobilate modest, încălzite cu combustibil solid, cu bunuri electrocasnice de folosinţă îndelungată şi gospodărie cu animale de curte. Veniturile familiei se compun din pensiile bunicilor minorului în cuantum de 1300 lei  şi alocaţia de stat a acestuia.

Instanţa mai reţine, astfel cum se arată în referatul de anchetă socială nr. 131/20.01.2009 întocmit de Primăria com. Amărăşti- jud. Vâlcea (f. 51), că fiul minor al petentului este elev în clasa I la şcoala din comună, unde înregistrează rezultate foarte bune la învăţătură şi la purtare şi cei doi bunici paterni cu care locuieşte îi oferă condiţii bune de creştere, educare şi întreţinere, aceştia fiind cunoscuţi în comunitate ca persoane cinstite, harnice şi respectate.

Din adeverinţele medicale depuse la dosar mai rezultă că minorul este clinic sănătos, în timp ce bunicii săi sunt în vârstă de 60 şi, respectiv,  70 de ani şi au anumite afecţiuni medicale, care necesită tratament permanent (f. 33-35).

Faţă de aceste aspecte, instanţa apreciază că familia petentului  nu se află în situaţia specială prevăzută de art. 456 alin. 1 rap. la art. 453 alin. 1 lit. c C.pr.pen., deoarece, conform celor reţinute anterior referitor la condiţiile de viaţă ale copilului şi părinţilor petentului, executarea imediată a pedepsei de către acesta nu are consecinţe grave pentru familia sa, în sensul avut în vedere de textele legale citate. Faptul că familia nu are venituri foarte mari şi ca bunicii minorului sunt în vârstă şi au afecţiuni medicale permanente  nu reprezintă o situaţie specială, cu efecte grave pentru aceştia sau pentru copil, care să poată fi înlăturate sau diminuate prin punerea temporară a petentului în liberate,  cu atât mai mult cu cât acesta nu realiza anterior încarcerării venituri şi era întreţinut tot de părinţii săi.

Pentru toate aceste considerente, în baza art. 456 alin. 1 rap. la art. 453 alin. 1 lit. c C.pr.pen., instanţa va respinge ca nefondată cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de condamnat şi, în baza art. 192 alin. 2 C.pr.pen., va obliga pe condamnat la 240 lei cheltuieli judiciare către stat, din care onorariul de avocat oficiu în cuantum de 200 lei (f. 7 şi 54) se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

În baza art. 456 alin. 1 rap. la art. 453 alin. 1 lit. c C.pr.pen., respinge ca nefondată cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de condamnatul C.C., deţinut în Penitenciarul Colibaşi.

 În baza art. 192 alin. 2 C.pr.pen., obligă pe condamnat la 240 lei cheltuieli judiciare către stat, din care onorariul de avocat oficiu în cuantum de 200 lei se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei.

 Cu recurs în 10 zile.

 Pronunţată în şedinţă publică azi, 03 februarie 2009.

Preşedinte,

Anda Pluteanu

Grefier,

Mariana Sandu

Domenii speta